Skip to main content

Månadens rom maj 2013 – Plantation XO

By 18 maj, 2013augusti 11th, 2019Favoriter, köptips, Månadens rom, Mörk rom, Plantation

Månadens rom maj 2013 – Plantation XO

Vi började med utmärkelsen månadens rom ganska sent, därför har en del riktiga gamla klassiker inte haft en ärlig chans att vinna utmärkelsen! Därför vill vi nu hylla en av våra favoriter – som till på köpet går att få tag i på Systembolagets hyllor. (I en del butiker…)

Utmärkelsen Månadens rom maj 2013 går till Plantation XO! Eller Plantation 20th Anniversary Extra Old om vi ska vara lite mer formella!

Vad är det som gör Plantation XO så bra då? Det vi gillar allra mest med den är att den är enkel rom att förstå. Den är inte särskilt komplex utan har ganska raka och tydliga toner i både arom och smak. Både arom och smak domineras av fin vanilj, mogen banan, och söta sirapstoner. Så resan genom Plantation XO är inte full av överraskningar – utan det är gott och mjukt från start till mål.

Med Plantation XO har vi en favoritupplevelse som vi gärna delar med oss av. Precis när rommen är slut i glaset – då det bara är några droppar kvar – snurra runt dem i glaset så att det sprider sig över så mycket yta som möjligt. (Det gör sig allra bäst i ett glas med lite mindre mynning.) Låt sedan XO:n torka in i någon minut – och dofta sedan i glaset. Då har Plantation XO en sån underbart nötig kola-arom att det är löljigt åt det! Senaste gången vi drack Plantation XO – på Rom-baren på Åre Bageri – så satt vi och doftade på det sista i glaset en halv kväll!

Plantation XO är för övrigt också en jättebra rom att ge bort i present. Priset 499 kr och en superfin flaska. Perfekt!

Länkar:

Vårt betyg på Plantation XO

 

One Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.