Skip to main content

Vi fick förmånen att prova nyheterna från Foursquare för några månader sen – och nu är det äntligen dags för lansering!

Först ut är Foursquare Dominus – som kommer i mycket begränsad upplaga. Bara 96 flaskor släpps på Systembolaget! Priset blir 995 kr, och den släpps i webblansering 30 augusti. Räkna med att det blir att hänga på webbläsaren om ni ska ha en chans att köpa en flaska.

Foursquare Dominus

  • Alkoholhalt: 56%
  • Antal: 96 flaskor
  • Pris: 995 kr
  • Artikelnummer: 40332-01
  • Lansering: Webblansering 30/8 

Pressrelease:

Unik och prisad rom från årets romproducent, lagrad på gamla bourbon och konjaksfat, lanseras i mycket begränsade 96 flaskor på Systembolaget den 30 Augusti.

FOURSQUARE DOMINUS

Foursquare distillery på Barbados har under de senaste åren seglat upp som en av romvärldens mest prisbelönta och omtalade destillerier omhuldat av kritiker och romkonnässörer. Destillatören Richard Seale har medvetet satsat på att göra unika utgåvor av högsta kvalitet för att bevisa att rom gjort med ett skickligt hantverk är en smakupplevelse. Genom att jobba ärligt och transparent har han varit en del av den moderna hantverksrommens framväxt där man tydligt tar avstånd från tillsatt socker och oklara lagringstider.

Foursquare Dominus är en blandning av rom destillerad i kolonn- och potstillpanna på Foursquare Distillery. Lagringen utgörs av 3 år i ex-bourbon fat följt av 7 år i ex-cognac fat. Hela 10 år av lagring i det varma klimatet på Barbados har här verkligen givit effekt. Avdunstningen i detta tropiska klimat motsvarar ca 8-10% årligen, vilket under en period av 10 år motsvarar en förlust om drygt 60% av den lagrade volymen. Värt att påpeka är att detta inte är en ”solera” lagring eller liknande utan fulla 10 år för samtlig ingående rom.

Smaken i Dominus är intensiv och fyllig. En varm och rund smak med mycket inslag av julkryddor, ekfat, tydliga inslag av konjak, apelsinskal, mörk choklad, marmelad och mörk torkad frukt. Smaken är lång och växer för varje gång man smakar. Dess 56% gör att man kan om man önskar tillsätta någon droppe vatten om alkoholen upplevs väl stark. Sammantaget är detta en fulländad romupplevelse väl i klass med den mest förnäma whisky eller konjak.

Dominus har höjts till skyarna av romskribenter runt om i världen och endast 96 flaskor har funnit sina vägar till Sverige. Det gör att den släpps endast som webblansering den 30 Augusti på Systembolagets hemsida. Vill man komma åt en flaska gäller det att sitta redo framför datorn i god tid före kl 10.00.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.