Skip to main content

Master Class med Richard Seale

Vi har varit på Master Class med Richard Seale förut – och som romfanatiker är det ett sant nöje att lyssna på honom. Richard har en väldigt lugn men strikt stil – vilket faktiskt avspeglar sig i den rom som han och Foursquare Distillery skapar.

För er som inte vet vem Richard Seale är, så är han en av rombranschens allra största – både som personlighet och i de produkter som han ligger bakom. Han är mest känd i Sverige för Doorly’s rom, och de senaste åren har de även släppt magiska produkter under namnet Foursquare. Istället för att beskriva hur allt hänger ihop så tycker vi att bilden nedan förklarar det hela bra:


Den här sessionen var ingen vanliga Master Class, utan också en provning av Foursquares nya produkter – som är på intåg även till Sverige. Vi måste också lägga in att inramningen på provningen var grymt snygg – den hölls i fina lokaler på Downtown Camper by Scandic.

Master Class:n började med lite bakgrund om R.L. Seale, Doorly’s och Foursquare, men även om rom och dess ursprung. Barbados och romindustrin på Barbados är väldigt drivande i att lyfta fram att den äldsta referensen till rom är i boken “A True & Exact History of the Island of Barbadoes” från 1673. Om ni är sugna på att läsa den så verkar den faktiskt finnas i sin helhet här.


Det som Richard väldigt klokt lägger fram är att det har funnits andra ursprung av alkoholhaltiga drycker som är baserat på sockerrör. Men att rom i den form som vi ser den idag – som en rekreativ dryck – har sitt ursprung på Barbados runt 1640.

Foursquares rom

Den största delen av Foursquares rom släpps under Doorly’s, men varje år släpps numera limiterade flaskor under varumärket Foursquare. Dessa är några av våra favoriter, så det är väldigt spännande att det är nytt på gång. Den rom som Foursquare och Seale producerar listar alltid den yngsta rommen, och den klassas som “Single Blended”, vilket innebär att allt i blend:n är från samma destilleri. (Det är alltså inte “Single Estate”, då man på Barbados handlar in melass från en gemensam marknadsplats. Typ.)

 

Provningen


Till själva provningen då. Vi fick prova fem rom av MYCKET hög kvalitet. Det visar ganska tydligt vart ribban ligger när den första rommen är Doorly’s XO. Den följdes sedan av Doorly’s 12, Foursquare Premise, Foursquare 2005 och Foursquare Dominus. Vi kommer att återkomma med mer om alla dessa rom under året – så vi går igenom dem ganska kortfattat.

 

Doorly’s XO

Ofta brukar den första rommen på provningar vara en lite sisådär i kvalitet, och kanske mer anpassad för drinkar. Men på Foursquare-provningen används Doorly’s XO som referensrom. Vi har år efter år tryckt på vilken bra, prisvärd och allsidig rom XO är – och det står vi kvar vid. Framför allt är aromen så grymt bra.

 

Doorly’s 12

Om vi tolkade det rätt så är Doorly’s 12-åriga på gång till Systembolaget. Om inte annat så hoppas vi att den är det! Doorly’s 12 är en blend av rom som har lagrats i 12 år. 90% av blenden är lagrad på bourbonfat, och 10% på gamla madeira-fat. Doorly’s 12 var en mycket positiv överraskning trots förväntningarna. Den är ytterligare lite lenare än XO, vilket säger mycket!

 

Foursquare Premise


Nu – över till de spännande nyheterna som kommer begränsad upplaga. Foursquare Premise har lagrats i 10 år på sherryfat, och släppts på det välvalda 46%. Anledningen till just den styrkan är att den Foursquare Premise ska få ut all sin karaktär – utan att vara för svår. (Vilket Cask Strength är för många.) Trots styrkan så är det en lätt att avnjuta. Den har mycket sherry-toner i både arom och smak. Foursquare Premise släpps i 15 000 flaskor, så vi kan nog räkna med att vi får en hel del till Sverige.

 

Foursquare 2005


Foursquare 2005 var briljant! Den har lagrats i 12 år på bourbonfat, vilket har gett den en så underbart “rak” romsmak. Foursquare 2005 kommer direkt ur fatet – och ligger då på 59% – vilket ger den härligt mycket karaktär. Foursquare 2005 kommer i en upplaga på 12 000 flaskor – och vi kommer utan tvekan att jaga en hel del av dem!

 

Foursquare Dominus


Foursquare Dominus är den mest limiterade av årets Foursquare. Den kommer i bara 6 000 flaskor – så det är osäkert på hur mycket som kommer att komma till Sverige. Foursquare Dominus har lagrats i 10 år – först i 3 år på bourbonfat och sen i 7 år på cognac-fat. Den kommer i Cask Strength på 56%, och är en mycket karaktärsrik rom. Den kommer säkert att kosta en ordentlig slant, men vi tror att det är en rom som man kommer att njuta av i små serveringar under en lång tid.

 

Sammanfattning

Det är mycket bra rom på gång från Foursquare även i år – så räkna med att du kan behöva vara lite aktiv om du ska få tag i de flaskor du vill.

6 Comments

 • Cristian skriver:

  Hej Roger,

  Jag tyckte att Premise var lite torr. Jag brukar finna rom som inte är söta torra. Rom som har mer ek smak än t ex frukt. När jag pratar söt menar hag inte sötade rom.
  Dominus är en elegant rom. Dvs mer civiliserad än 2005.
  2005 är mycket av allt! Det älskar jag!
  Har köpt lite för mycket rom och hade tyvärr inte råd för dem andra 2.
  Kommer skaffa dessa hur som helst när dem släpps i sverige eller om jag kan köpa dessa från TWE eller rombo.

  Cheers R,

  Cristian

  • Rogge skriver:

   Hej Christian!
   Tack,då ser jag framemot att prova 2005
   Har också beställt en Dominus nu också.
   Håller med har blivit lite för mycket rom för mig med ”ler”

 • Cristian skriver:

  Hej R,

  Slut på TWE.
  Finns dock på rombo.dk samt https://www.excellencerhum.com

  Beställde 2st från TWE :)

  Kommer till SB snart.

  Mvh
  Cristian

 • Rogge skriver:

  Dessa godsaker finns nu att köpa !

 • Cristian skriver:

  Hej,
  Var också på provning med R Seale, en annan dag dock. Fantastik rom personlighet. Utan tvekan en super viktig person för roms framtid.

  Tänk på att Criterion som kom 2017 fanns i ca 2500 flaskor och jag kunde köpa den utan problem. Lanserades även i Sverige och gick åt på ca 30 min.

  Jag pratade med Lars (Renbjer & M) och han lovade :) att alla tre Foursquare realese 2018 kommer att släppas i Sverige.
  När dessa provningar skede var flaskorna på vägg till Europa. Håll ett öga på The Whisky E, master of malt mm.

  Favoriten för mig blev Vintage 2005!!!

  Cheers

  Cristian
  PS. Vill bara tacka Lars för möjligheten att träffa Richard och prova dessa fantastiska rom.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.