Skip to main content

German Rum Festival Berlin 2012

German Rum Festival Berlin 2012

Vi åkte till den andra upplagan av rom-mässan i Berlin och vi var om möjligt mer taggade än 2011!
Med lite mer kunskap om området kring mässan i Berlin, så uppgraderade vi oss till ett trevligt hotell i Berlin Mitte! Det är viktigt att få god sömn om man ska dricka god rom!

Intresset för German Rum Festival 2012 var stort från året innan, så gänget som flög ner till Berlin på lördagsmorgonen var i år utökat till fem personer! Efter en snabb incheckning och en stadig lunch gav vi oss av till mässan på Station Berlin. Det var samma lokaler som året innan, men då antalet utställare hade ökat så var mässområdet dubbelt så stort som 2011! Sen kändes det visserligen som att utrymmet var sämre planerat, så trots mycket större lokaler så kändes inte mässan så hemskt mycket större.

I år utlovades det över 300 olika rom, vilket var en ganska kraftigt ökning från 2011! Fanns det verkligen 300 rom på plats då? Kanske – om man räknar in butiken som visade upp ett femtiotal rom som inte ställdes ut! Mycket fanns att titta på i alla fall! Och många rom var väldigt intressanta! Det märktes att de hade lagt ner mer arbete och marknadsföringspengar på årets mässa jämfört med premiäråret. Det var fler utställare, lite mer folk och generellt högre kvalitet på montrarna.

German Rum Festival Berlin 2012

Målsättningen för året var att möta så många (för oss) nya aktörer sin möjligt, och ge dem ordentligt med tid att presentera sin bakgrund, sitt koncept och sitt tankesätt. Det är otroligt intressant hur olika bemötandet var i de olika montrarna – ibland var det mycket snack, men dålig rom – och ibland lite snack men bra rom! Båda alternativen är faktiskt lika intressanta!

German Rum Festival Berlin 2012

Ett stort inslag på årets mässa var Mauritius. Ett 10-tal romsorter från Mauritius hade slagit sig samman och delade en stor monter centralt i mässhallen! Det var en gemensam sattsning för att etablera sig på den europeiska marknaden. Vi är tyvärr inte jätteimponerade av någon rom från Mauritius – men det kommer vi att visa i kommande betygsättningar! Kort sammanfattat så var i princip alla rom baserade på billig Agricole-rom som var smaksatta med vanilj eller andra kryddor. Trevligt, visst, men ganska lättkopierat?

German Rum Festival Berlin 2012

Helhetsintrycket från rom-mässan i Berlin 2012 är att det var lyckat, och att det är jättekul att den växer sig större år för år! Vi hoppas på att åka nästa år igen då både mässan och Berlin som stad är något vi kan rekommendera starkt!

Här kommer en listning av det som vi tyckte var bäst och sämst på mässan, och så kommer vi att återkomma lite senare med en lista över vilka rom vi tyckte var bäst! Så håll ut tills dess!

 

Det bästa från German Rum Festival 2012

Bästa montern

German Rum Festival Berlin 2012

Vi ger priset även i år till Ron Zacapa. Valet är inte lika självklart som förra året, då den kändes lite mindre genomarbetat. Stilren, och med sköna soffor, men de verkade ha lagt mest krut på att anställa modeller istället för att lyfta fram grundkänslan kring Zacapa.
Årets bubblare för Bästa montern i år är Brugal, som hade satt upp en klassisk Västindisk bar. Enkelt men bra. Att det sen ser märkligt ut i en upplyft mässhall kanske de kan jobba på nästa år!

Tråkigaste montern

German Rum Festival Berlin 2012

Vi delar det här inte så eftertraktade priset mellan Bacardi och Ron de Jeremy.
Bacardi: bara en bardisk med opersonligt bemötande och utseende. Det kanske var ett försök till att vara stilrent, men det går inte hela vägen.
Ron de Jeremy: En pappdocka framför en disk? Vi förstår att det är en budgetfråga, men lite roligare kunde det enkelt ha gjorts utan någon större budget!

Årets Frågetecken

Captain Morgan som i år inte ens var på plats. Förra året märktes de väldigt mycket utan att ens ha en monter, men i år lös de med sin frånvaro. Tråkigt!

Bästa drinkarna

Appleton-drinkar

Priset går till åter igen till Appleton Estate! Fruktansvärt snobbig tysk bartender, men hans romdrinkar håller fantastiskt hög nivå där han använder en uppsjö av Appletons produkter!
Bubblare för i år är Cubana, som blandade jättefina Mojitos!

Bästa presentationen

German Rum Festival Berlin 2012

Årets bästa presentation kom utan tvekan från Takamaka Bay! De hade en ganska tråkig monter, men deras passion och vilja att berätta var överlägset! Nu fick de ju en liten fördel i att de var engelskspråkiga, men sånt är livet! Vi kommer att återkomma till Takamaka Bay med mer utförlig fakta senare!

Årets utropstecken

German Rum Festival Berlin 2012

Årets utropstecken är Tres Hombres! Deras koncept och affärsidé är fantastisk, och det var väldigt kul att se deras utveckling från 2010 till 2012! Bättre paketering, bättre koncept och framförallt bättre rom! Vi kommer att återkomma även till Tres Hombres – och det är värt att vänta på!

Vi har lagt upp en snabb topplista över de rom vi gillade bäst i Berlin 2012!

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.