Skip to main content

German Rum Festival 2016

Det är femte gången vi ger oss av till Berlin för att besöka German Rum Festival – och det har verkligen varit spännande att ser hur mycket mässan utvecklas för varje år! För årets mässa så hade man flyttat ut till en ännu större lokal – vilket la till ytterligare 1000 kvadratmeter mässutrymme. I år var det runt 400 rom som ställdes ut – av 60 olika distributörer. 2015 hade mässan 4003 besökare (!) – och målet för 2016 var 4500 besökare. (Vi hoppas kunna återkomma till om målet uppnåddes.)

Vi började vår dag tidigt med en guidad tur med Dirk Becker – grundaren av German Rum Festival. Det var intressant att höra hur hans tankar gick kring vilka utställare som fanns på plats – och vilka som inte fanns på plats.

 

Mässan generellt

german-rum-festival-2016-general-photo

Nog med försnack – hur var själva mässan då? Den står sig fortfarande mycket bra – och bytet till större mässlokal känns som ytterligare ett steg framåt. Den lite mer utspridda och kvadratiska mässytan gör att det är lite svårare att hitta – och lite svårare att få en överblick. Så nu har mässan blivit så pass stor att det har blivit värt att använda kartan över mässan – och planera din dag lite mer noggrant.

 

Don Pancho & Origenes

german-rum-festival-2016-don-pancho

Don Pancho och Origenes fick väldigt mycket uppmärksamhet på årets German Rum Festival. Mycket tack vare att Dirk Becker hade fått hämta hem 2 hela fat med rom, som precis hade hunnit fram till Tyskland i tid för mässan. Dessa hade en mycket bra placering på mässan – och det gick att köpa en signerad buteljering direkt på mässan för 65 Euro – ett ganska bra pris för en mycket bra rom – med en bra historia bakom sig.

Har du inte provat och/eller hört talas om Origenes så rekommenderar vi starkt att du undersöker den. Det är en rom som har gått från lite överprisad – till att vara riktigt prisvärd – och mycket god.

 

1423.dk

german-rum-festival-2016-1423

Det är väldigt spännande att se hur våra danska grannar har gått från att vara en liten men bra utställare – till att vara en av de allra mest spännande stoppen på German Rum Festival.

På årets mässa hade de kanske inte den största montern, men det var en av de mest besökta – och en av de mest öppna och spännande montrarna! Vi kommer att återkomma med mer om alla deras idéer under hösten och vintern.

 

Nine Leaves

german-rum-festival-2016-nine-leaves

Vi har haft möjlighet att tittar närmare på Nine Leaves från Japan tidigare (på UK Rumfest 2015). Så det var roligt att få ta en andra omgång hos dem i Berlin i år – och prata lite mer om processer – och hur de började med rom. De har en lite annan process i sin produktion – vilket vi får kolla lite närmare på senare. (Så att vi inte sprider felaktig fakta.)

Nine Leaves hade en ny blend för i år – och den var precis som deras andra rom – en brutalt disciplinerad och strikt rom. Japansk rom har fortfarande en del kvar att utveckla – och det ska bli mycket spännande att se hur det kommer att se ut om 5-6 år.

 

Brugal

german-rum-festival-2016-brugal

Brugals monter hade förändrats mycket sen de tidigare åren vi har på plats på German Rum Festival. De har tidigare haft en drink- och Karibientema, men nu var det tydligt att de hellre ville visa upp en premium-sida. De hade plockat undan sina drinkrom – och valde att lägga fokus på Siglo de Oro – och framför allt Brugal 1888. (Och 1888:s nya flaska)

 

El Salvador

german-rum-festival-2016-el-salvador

Årets nyhet för oss var att det var några utställare med rom från El Salvador. El Salvador är ytterligare ett land som bara har ett destilleri i landet, vilket kan ha både bra och dålig påverkan på rommen. Vi provade två rom från Cihuatan – en snygg rom med en ganska bra historia i ryggen. Vi ska se om vi kan köpa in deras 8-åriga och deras 12-åriga för att testa ordentligt.

Trender

Var det några speciella trender som stack ut i år? Förra årets “Cherry Spiced”-trend var tack och lov borta, och nu var det lite mer spännande trender som vi kände av.

En tydlig trend var rom från Jamaica. Den karaktärsrika jamaicanska stilen attraherar bland annat många bartenders – och även de rom-entusiaster som vill utforska lite “svårare” rom.

german-rum-festival-2016-jamaica

En annan trend var att det pratades mycket mer “ursprung” och “äkthet”. Och därmet mycket fokus på avsaknad av tillsatser.

Premium-segmenteringen var också en tydlig trend. Många förtjänar att klassa sin rom som premium – men det märktes även att en del har lagt sin rom i en högre prisklass än vad den förtjänar – för att vara del av premium-trenden.

german-rum-festival-2016-premium_trend

 

Besvikelser

Det var en del besvikelser – sett från vårt perspektiv. Vi tycker att det var tråkigt att inte ha Ron Zacapa på plats. Vi har haft som tradition av avsluta German Rum Festival i deras monter, me vanor är väl till för att brytas? Över lag så saknade vi närvaron av “rom-kändisar”. Det var några Master Blenders, bland annat Don Pancho, men det kändes som färre än vanligt.

 

Bästa montern

Ska vi vara helt ärliga (vilket vi alltid är), så var det inte så hemskt många spännande montrar, så vi kommer att få fega ganska mycket i vårt val. Havana Club hade en fin monter – eller  snarare en fin bar, med en liten otydlig touch av Hemingway-story bakom sig. Annars skulle Tres Hombres kunna vara en kandidat, även om de också gärna skulle få uppdatera sig lite.

Gosling’s hade en minibuss som var ett kul inslag – och som kändes helt rätt för deras märke.

german-rum-festival-2016-goslings_bus

Generellt så hoppas vi att utställarna utnyttjar den större ytan till nästa år och vågar ut svängarna lite.

Men ska vi bestämma oss för någon vinnare i Bästa montern-tävlingen i år så blir det Origenes!

german-rum-festival-2016-origenes

 

Sämsta montern

Sämsta montern för 2016 blir lätt; Mount Gay. Det var en rutten liten monter, med en presentatör som inte var påläst alls – och det var lite oklart om han visste något alls om Mount Gay. Det var synd för vi var lite nyfikna på deras nya rom!

 

Årets förbättring

german-rum-festival-2016-mauritius-improvementsMauritius har ställt ut rom på German RumFest under några år nu. Från början var det ganska ostrukturerat och snurrigt, men nu har det verkligen höjt sig till en intressant och proffsig nivå!

 

Bästa presentationen

german-rum-festival-2016-compagnie_des_indes

Mässans bästa (och för oss den längsta) presentation var hos Compagnie Des Indes. Presentationen var genuint passionerad – och den kändes skräddarsydd för oss. Och som bonus så fick vi prova en väldigt massa bra rom. Vi räknar med att återkomma med mycket mer om Compagnie Des Indes den kommande tiden!

 

Nåt vi missade?

german-rum-festival-2016-kirk_and_sweeney

Vi hade gärna provat oss igenom Kirk and Sweeney, men vi upptäckte dem lite för sent – och då hade smaklökarna slitits ut för mycket. Vi hoppade över Plantations monter – de hade en väldigt liten monter mitt i mässan – och trycket var väldigt stort kring dem.

 

Framtiden

Tillväxten och intresset för German Rum Festival visar verkligen vilket stort intresse det finns för rom i Europa just nu. Det är inte bara Berlin som har en fin mässa nu – utan det har bubblat upp i många andra storstäder i Europa. Vi tycker att det är dags för en ordentlig mässa i Sverige nu.

Framtiden för mässan i Tyskland då? Mycket ljus – och vi ser fram emot German Rum Festival 2017!

 

Runt omkring resan

Vi får ofta frågor om hur man tar sig till mässan – och om vår erfarenhet av boende etc. Vi flög med Air Berlin den här gången, och som vanligt så var det en snabb och smidig flight. Valet av hotell hamnade den här gången på Novum Winters Hotel Berlin-Mitte – ett ganska nybyggt och mycket centralt hotell. Novum Winters Hotel Berlin-Mitte var en mycket positiv överraskning – och vi kan starkt rekommendera det om ni ska åka till Berlin.

2 Comments

 • Mikael Forster skriver:

  Till stora delar kan jag nog hålla med er i ovan sammanställning. Väldigt dåligt utnyttjade ytor nära entré och ganska trångt ner till mitten.
  Vissa utställare hade nog behövt träna några av sina representanter i vanligt hyfs eller hur man behandlar en intresserad besökare! Stå och tjata med vissa utan en hänsyn till andra i mer än 20 minuter trotts påpekande…….
  Systemet med ”biljetter” till provning var ingen hit!!!! Sedan fick man ju ändå betala för det mesta tyckte jag om man vill ha något kul.
  Saknade Zacapa då dom är inkörsport för väldigt många till Romvärden…
  Flashiga stånd är inger jag personligen tycker är väldigt viktigt!!! Mer intressant är då hur man blir behandlad samt tillgänglighet till dras stånd. Plantation var i mitt tycke bland de sämsta…..
  Dom två Herrarna som stod vid Agricole var mycket trevliga och så pass hjälpsamma att jag faktiskt mot bättre vetande lyckades smaka två riktigt goda sorter !! :) (inköp framöver! )
  Tres Hombres hade en väldigt trevlig MC. Måste erkänna att det är med glädje jag köper deras produkter, om inger annat så för deras miljöengagemang!!! All heder.
  Mest intressant var en MC då jag fick lära mig en hel del om hur viktigt det är med alla ingredienser samt hur känsligt det faktiskt är med även små avvikelser på råvaror.
  Hur kan man driva en festival med så fruktansvärt dålig hemsida samt MC, nästan enbart på Tyska?????? Trodde I min enfald att det var en internationell utställning och mässa!!!!! :(
  Dock gillar jag lokalen och atmosfären där. Det var andra gången vi besökte mässan. Berlin är en underbar stad. Dessutom är det ganska lätt att bila ner (= få med sig en massa gott hem).
  Kommer högst troligt att åka ner även nästa år! :)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.