Tips för romprovning

By 30 juni, 2013Mörk rom, romprovning, Tips

Vi får många frågor om vi har några tips på hur man håller en romprovning för vänner! Vi hade ett tag tänkt att vi skulle lägga ut vår presentationmaterial i sin helhet – men vi uppdaterar och ändrar hela tiden beroende på vem presentationen är till för!

Så istället kommer här lite tips och råd som ni själva kan inspireras av. Vi kommer att fylla på den här sidan successivt – så att den förhoppningsvis till slut blir en fullständig guide för att hålla en egen romprovning!

 

Olika typer av romprovning

Den första frågan att ställa sig är “Hur mycket kan gruppen om rom?”
Vi har jobbar med några olika kategorier på provningar, beroende på baskunskap hos gruppen.

Provningstyp A: “Vilken är godast?”

Om gruppen kan ganska lite om rom, så brukar vi köra med helt öppna kort. Vi går igenom en rom i taget, och presenterar all fakta om den. Vi presenterar även då om vilka smaker och dofter som det går att hitta i respektive rom. Annars kan det vara väldigt svårt att identifiera karaktärerna – om man inte har tidigare träning.

Sen i slutet, efter att ha gått igenom alla rom, så kör vi en handuppräckning (eller genomgång beroende på gruppens storlek). Alla får då berätta vilken rom de tyckte var godast, och vilken de tror är dyrast.
Efter det avslutar vi med att presentera facit gällande priserna. Vilken som är godast finns det ju inget facit till!

Provningstyp B: “Blindprovning med alternativ”

Presentera vilka rom som finns i glasen, men inte vilken som är vilken. Sen är målet att försöka identifiera vilken rom som är vilken utifrån ett facit med 5-6 rom. Det kan göras på olika sätt:

  • Individuellt där ni har en tävling
  • Men vi tycker att det är roligare att alla tillsammans försöker diskutera fram svaren. Nackdelen med det är om gruppen har olika baskunskap så kan diskussionen bli lite ensidig. Om någon som är erfaren av rom säger något, så kanske alla håller med den. Så tips: om någon är duktig på rom kanske de kan bli ombedda att ta en mer observerande roll.

 

Val av rom

Vilka typer av rom ska man ha på en provning då? Här är det ännu viktigare att ta hänsyn till gruppens förkunskap- och även vad ditt syfte är med provningen. Vill du visa hur mycket olika typer av rom det finns? Eller vill du bara visa hur gott rom kan vara?

Vi har använt några olika alternativ:

  • Hela produktserien från ett märke
  • Olika typer av rom: ”Spansk”, ”Brittisk”, ”Fransk”, ”Kryddad”, ”Smaksatt”
  • Alla dina egna favoriter
  • Monster-kamp. Ta de dyraste och bästa du kan få tag i, och låt bäste rom vinna!

 

Övrigt presentationsmaterial

Vad kan vara kul för gruppen att veta? Vi har några grundpunkter som vi brukar köra igenom innan vi börjar prova rom – framförallt för dem som inte är så vana vid rom!

  • Vad är rom?
  • Vad är det för skillnad mellan olika rom?
  • Varifrån kommer rom?
  • … och massor mer!

 

Förberedelser

Vi brukar sikta på att prova 5-6 rom när vi har provningar. Vi häller upp dem alla i förväg, vilket ibland kan bli ett väldigt stressmoment om det är en stor grupp. Vi ställer ut dem på ett numrerat papper, sen måste alla i gruppen själva ansvara för att ställa tillbaka glasen vid rätt nummer.
I mindre grupper brukar vi märka upp glasen med olika snören – så att t.ex. ”Rom nummer 1” har ett blått snöre kring foten o.s.v.

 

Glas till romprovning

Är det många i en grupp som ska prova, och de ska ha 5-6 rom per person, så blir det ju enormt mycket glas! Och att då förse alla med riktigt bra glas blir ju svindyrt. Vi tycker att IKEA:s SVALKA rödvinsglas funkar bra då. De kostar runt 8 kronor styck, och duger gott för lite enkel romprovning. Och du kan ju återanvända dem som vinglas om du ska ha fest – för att slippa tråkiga plastglas.

 

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.