Recept på äkta chili

Det här är en lite enklare variant av receptet för världens bästa chili! Vi har gjort den här chilin ett tiotal gånger, och har på så sätt hittat vissa saker som vi tycker kan ändras. Vad har vi ändrat?

  • Vi har halverat doseringen för att få plats i en normalstor gjutjärnsgryta.
  • Vi har översatt måtten till decliter, liter och matskedar.
  • Vi har anpassat receptet efter vad som går hyfsat lätt att få tag på i Sverige.
  • Vi har uppdaterat till lite mer realistiska tillagningstider.

Det vi ska tillaga är alltså äkta chili!

North Texas Red Chili

Till att börja med vill vi säga att du inte behöver vara så orolig över styrkan! Om du låter chilin koka in och falla isär, så kommer chilismaken framträda utan att vara allt för stark! När du smakar av innan vätskan har kokat in så kommer du kanske bli förfärad över styrkan, men det löser sig till slut!

Att göra chili själv är ganska mycket slit, så bjud gärna in vänner och laga tillsammans! Ladda upp med god öl och kanske några goda rom!
Hur lång tid tar det? Räkna med att tillredandet tar ungefär 1 timme för 2 personer, och att det sedan tar minst 5 timmar att ha klar chili! Så ha inte bråttom, och gör det inte på en vardagskväll!
Den här satsen räcker till ett tiotal personer – och är framför allt anpassad till att precis få plats i en “vanlig stor gjutjärngryta”.
Generellt gällande chilisorterna så kan du ersätta de flesta med chilifrukt med ungefär samma styrka. (Googla styrkorna). Det viktigaste är att du får tag i Chipotle-chili!

Världen bästa chili

Utrustning:

  • En stor gjutjärnsgryta
  • En stekpanna
  • En liten kastrull
  • En sil (gärna)
  • Kniv och skärbräda

Ingredienser till äkta chili:

Grundingredienser:

  • Tre burkar öl (Valfri ljus öl, 1,2-1,5 liter kan behövas)
  • 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 2,5 kilo högrev, skuret i ca 2-3 centimeter stora tärningar
  • Olja eller annan fett att steka i
  • 2,5 dl mörk oxbuljong. (Alltså inte koncentrerad fond! Använder du fond, läs instruktionerna på flaskan om hur man späder!)

Chili-frukter:

  • 2-3 torkade ancho-chili (De är stora, mörkt brunröda och finns på välsorterade ICA, och specialistaffärer typ Chèz Albert). I nödfall kan de ersättas med en chilipulver
  • 1-2 chipotle-chili (Röd, rökt. Finns konserverade och torkade i specialistaffärer.)
  • 1-2 birdseye-chili (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri)
  • 2 jalapeno-chili (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
  • Valfritt: 1 Habanero-chili. Var försiktig när du rensar den bara – ha gärna plasthandskar på.

Kryddor:

  • 1 matsked oregano
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 matsked malda korianderfrön
  • 1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
  • Salt (behövs inte mycket)

Övriga ingredienser:

  • 1/2 matsked socker
  • 1/2 dl mjöl
  • Lite majsmjöl
  • Ytterligare tillbehör – se slutet av receptet

North Texas Red Chili

Så här gör du:

1. Börja sedan med chilipepparn (chili-frukterna). Rensa bort stjälkar och frön. Koka den chilipepparn som är torkad i 15 minuter under lock i nån liter vatten, ställ sedan åt sidan och låt svalna.

Världens bästa chili

Koka chilipeppar

2. Rensa och hacka den övriga chilipepparn. Ställ åt sidan. Har du jobbat med händerna här så varnar vi verkligen för hanteringen av dem under resten av kvällen/helgen. Chilipeppar är STARKT! Tvätta händerna noga – klippa naglarna kan till och med vara bra! Vi har testat att klia oss i ögon och näsa flera timmar efter tillagning, vilket nästan gav upphov till ett sjukhusbesök.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

3. Fräs vitlöken mjuk. Lägg den i grytan.

4. Tärna köttet i 2-3 cm stora bitar. (Är ni flera, så kan ni sätta igång med det här så snart som möjligt – det tar tid! Tips är att en eller två personer tärnar köttet, och en person steker.

5. Stek köttet. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner de färdiga bitarna i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra. När allt kött är stekt går du vidare till nästa punkt.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

6. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

7. Sila av den blötlagda chilipepparn, men spara vattnet. Finhacka den kokta chilipepparn – tillsätt sedan allt till köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

8. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen [Påminnelse hör att det är utspädd buljong, inte fond!] och öl tills vätskan täcker köttet.

9. Koka upp. Nu är chilin på väg!

10. Rör ner spiskummin, oregano och koriander.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

11. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Tillsätt mer öl om vätskan skulle börja ta slut.

12. Fortsätt koka tills köttet faller sönder. Med eller utan lock beroende på hur mycket du vill vakta den. Det brukar ta minst fem timmar tills köttet faller sönder helt.

13. Om chilin är lite lös på slutet – och du inte har tid att låta den sista vätskan koka bort, så kan du reda den på lite majsmjöl.

 

Servering:

Servera chilin med (allt eller något av följande):

  • Naturella majschips
  • Gräddfil eller vispad cremé fraiche
  • Riven ost (inte allt för kryddstark, men inte heller för mjuk och kladdig)
  • Gul lök

Har du följt receptet? Vad tyckte du? Har du några tips på vad man kan lägga till chilin? Kommentera gärna!