Recept på äkta chili

Det här är en lite enklare variant av receptet för världens bästa chili! Vi har gjort den här chilin ett tiotal gånger, och har på så sätt hittat vissa saker som vi tycker kan ändras. Vad har vi ändrat?

  • Vi har halverat doseringen för att få plats i en normalstor gjutjärnsgryta.
  • Vi har översatt måtten till decliter, liter och matskedar.
  • Vi har anpassat receptet efter vad som går hyfsat lätt att få tag på i Sverige.
  • Vi har uppdaterat till lite mer realistiska tillagningstider.

Det vi ska tillaga är alltså äkta chili!

North Texas Red Chili

Till att börja med vill vi säga att du inte behöver vara så orolig över styrkan! Om du låter chilin koka in och falla isär, så kommer chilismaken framträda utan att vara allt för stark! När du smakar av innan vätskan har kokat in så kommer du kanske bli förfärad över styrkan, men det löser sig till slut!

Att göra chili själv är ganska mycket slit, så bjud gärna in vänner och laga tillsammans! Ladda upp med god öl och kanske några goda rom!
Hur lång tid tar det? Räkna med att tillredandet tar ungefär 1 timme för 2 personer, och att det sedan tar minst 5 timmar att ha klar chili! Så ha inte bråttom, och gör det inte på en vardagskväll!
Den här satsen räcker till ett tiotal personer – och är framför allt anpassad till att precis få plats i en “vanlig stor gjutjärngryta”.
Generellt gällande chilisorterna så kan du ersätta de flesta med chilifrukt med ungefär samma styrka. (Googla styrkorna). Det viktigaste är att du får tag i Chipotle-chili!

Världen bästa chili

Utrustning:

  • En stor gjutjärnsgryta
  • En stekpanna
  • En liten kastrull
  • En sil (gärna)
  • Kniv och skärbräda

Ingredienser till äkta chili:

Grundingredienser:

  • Tre burkar öl (Valfri ljus öl, 1,2-1,5 liter kan behövas)
  • 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 2,5 kilo högrev, skuret i ca 2-3 centimeter stora tärningar
  • Olja eller annan fett att steka i
  • 2,5 dl mörk oxbuljong. (Alltså inte koncentrerad fond! Använder du fond, läs instruktionerna på flaskan om hur man späder!)

Chili-frukter:

  • 2-3 torkade ancho-chili (De är stora, mörkt brunröda och finns på välsorterade ICA, och specialistaffärer typ Chèz Albert). I nödfall kan de ersättas med en chilipulver
  • 1-2 chipotle-chili (Röd, rökt. Finns konserverade och torkade i specialistaffärer.)
  • 1-2 birdseye-chili (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri)
  • 2 jalapeno-chili (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
  • Valfritt: 1 Habanero-chili. Var försiktig när du rensar den bara – ha gärna plasthandskar på.

Kryddor:

  • 1 matsked oregano
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 matsked malda korianderfrön
  • 1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
  • Salt (behövs inte mycket)

Övriga ingredienser:

  • 1/2 matsked socker
  • 1/2 dl mjöl
  • Lite majsmjöl
  • Ytterligare tillbehör – se slutet av receptet

North Texas Red Chili

Så här gör du:

1. Börja sedan med chilipepparn (chili-frukterna). Rensa bort stjälkar och frön. Koka den chilipepparn som är torkad i 15 minuter under lock i nån liter vatten, ställ sedan åt sidan och låt svalna.

Världens bästa chili

Koka chilipeppar

2. Rensa och hacka den övriga chilipepparn. Ställ åt sidan. Har du jobbat med händerna här så varnar vi verkligen för hanteringen av dem under resten av kvällen/helgen. Chilipeppar är STARKT! Tvätta händerna noga – klippa naglarna kan till och med vara bra! Vi har testat att klia oss i ögon och näsa flera timmar efter tillagning, vilket nästan gav upphov till ett sjukhusbesök.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

3. Fräs vitlöken mjuk. Lägg den i grytan.

4. Tärna köttet i 2-3 cm stora bitar. (Är ni flera, så kan ni sätta igång med det här så snart som möjligt – det tar tid! Tips är att en eller två personer tärnar köttet, och en person steker.

5. Stek köttet. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner de färdiga bitarna i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra. När allt kött är stekt går du vidare till nästa punkt.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

6. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

7. Sila av den blötlagda chilipepparn, men spara vattnet. Finhacka den kokta chilipepparn – tillsätt sedan allt till köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

8. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen [Påminnelse hör att det är utspädd buljong, inte fond!] och öl tills vätskan täcker köttet.

9. Koka upp. Nu är chilin på väg!

10. Rör ner spiskummin, oregano och koriander.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

11. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Tillsätt mer öl om vätskan skulle börja ta slut.

12. Fortsätt koka tills köttet faller sönder. Med eller utan lock beroende på hur mycket du vill vakta den. Det brukar ta minst fem timmar tills köttet faller sönder helt.

13. Om chilin är lite lös på slutet – och du inte har tid att låta den sista vätskan koka bort, så kan du reda den på lite majsmjöl.

 

Servering:

Servera chilin med (allt eller något av följande):

  • Naturella majschips
  • Gräddfil eller vispad cremé fraiche
  • Riven ost (inte allt för kryddstark, men inte heller för mjuk och kladdig)
  • Gul lök

Har du följt receptet? Vad tyckte du? Har du några tips på vad man kan lägga till chilin? Kommentera gärna!

57 kommentarer

  1. Andreas
    23 Mar ’14

    Tack för ett bra recept. Blev dock lite fundersam till varför ni försteker köttet mm. Jag brukar inte göra det vid långkok och skippade det i det här fallet också. Blev kanon!

    Reply
  2. Tobias
    21 Mar ’14

    Hej jag undrar ochså ang chillipulvret. Det finns Chilli powder som innehåller andra kryddor som salt spiskummin. Chilli pepper (båda är Santa maria) är bara chilli och cayennepeppar.

    Reply
    • RomRom
      21 Mar ’14

      Vi har kört på en ”Chilipulver” – vågar inte uttala oss riktigt kring vilken som är vilken. Någon annan som har input får gärna hjälpa till!

  3. alexandra
    14 Mar ’14

    Hej

    Hur många är receptet för?

    Reply
    • RomRom
      14 Mar ’14

      Hej Alexandra,

      Det beror lite på hur mycket tillbehör du serverar till – och om dina gäster är storätare eller inte. Vi valde måtten för att de skulle få plats i en normalstor gjutjärnsgryta. Men ska jag höfta, så skulle jag säga till… 8-12 personer?

  4. Åsa
    13 Mar ’14

    Toppenbra tips på denna sida, tack!

    Vi provade att koka chili i tryckkokare i helgen, 30 min!! Helt otroligt och fantastiskt gott, kan varmt rekommendera för den som har mindre tid.

    /Åsa

    Reply
    • RomRom
      13 Mar ’14

      Hej Åsa,

      Va kul att det blev bra! Och va sjukt att det bara tar 30(!) minuter i en tryckkokare!

  5. Gregory
    10 Jan ’14

    Tack för det överskådliga receptet!
    Har tillagat den här typen av chiligryta ett par gånger tidigare från andra recept men de har varit så röriga i sin disposition. Imorgon när jag lagar den igen skall jag ha den här sidan tillgänglig :)

    Vill verkligen rekommendera att även kasta i en kopp starkt kaffe och lite mörk choklad 70%, även en kanelstång funkar bra, inte lika viktigt som kaffe och choklad dock.

    Reply
  6. Marcus
    9 Jan ’14

    Ett tips om man har svårt att finna de chilifrukter som behövs för detta recept i sin lokala affär är att beställa det på nätet, förslagsvis kryddlandet.se

    Reply
  7. RomRom
    28 Dec ’13

    Vi ska försöka tydliggöra i receptet att det inte är koncentrerad fond som ska användas, utan buljong!

    Reply
  8. PAULA
    27 Dec ’13

    HJÄLP!
    Jag tog fond istället för buljong, och dessutom väntar jag sällskap. Är det kört? Kommer den gå att äta? Går den att rädda? Eller ska jag ringa pizzerian?

    Reply
    • RomRom
      28 Dec ’13

      Hej Paula! Hur gick det för dig? 2,5 dl fond låter som att det kan bli salt! Kunde ni äta det, eller blev det för salt?

    • Paula
      4 Jan ’14

      Hej! Det gick bra! Jag spädde ut med en hel del öl jag och slängde i en skvätt socker, fyllde gästerna med Tequila och serverade. Alla tyckte det var fantastiskt gott och maten gick åt. Men nästa gång tar jag det lite lugnare med fonden/buljongen!

    • RomRom
      5 Jan ’14

      Kul att höra att du kunde lösa saltproblemet! Smart att trycka i gästerna Tequila! :D

  9. Tobbe
    6 Dec ’13

    Kan rekomendera att ha i mörk choklad också. Brukar ha ca 50 gram till 2 kg kött

    Reply
    • RomRom
      8 Dec ’13

      Ja, det är ett mycket bra tips! Tack Tobbe för en uppskattning i mängd också – det är alltid svårt!

  10. Bästa Chilirecepten
    20 Okt ’13

    […] North Texas Red Chili (RomRom) […]

    Reply
  11. Daniel
    16 Okt ’13

    I ingrediensen står oxbuljong, lite luddigt då buljong och fond lätt blandas ihop. Det mesta i affären är fond i flytande form eller buljongtärningarn. Så, vad brukar ni använda?

    Reply
  12. Andreas
    15 Sep ’13

    Tjena!

    Testade receptet idag, tycker det blev förbannat salt. Kan inte förstå varför bara, struntade i bacon, saltade inte överhuvudtaget. Jävla fonden säkert.

    Bra styrka, frun provsmakade tidigt, blev förskräckt och åkte och köpte sig en grillad kyckling. Efter 5-6 timmar föll allt isär, styrkan betydligt reducerad. Frun ville inte smaka igen dock.

    Reply
    • oskar
      18 Sep ’13

      Tog du 2.5 dl fond istället för buljong? Isåfall blir det salt :)

  13. cho-san
    6 Sep ’13

    Om man, (som jag), inte fick tag på chipotle kan man faktiskt köpa ”Liquid smoke” och tillsätta några droppar försiktigt för att lyckas med den rökiga karaktären som chipotle ger! Hoppas dock att jag nu i helgen kan få tag på den äkta varan…

    Reply
  14. Daniel
    30 Jul ’13

    Hejsan!
    Tänkte testa denna och bjuda på middag! Undrar dock om det funkar att göra den dagen innan och värma upp dagen efter eller försämras något då?

    Reply
    • RomRom
      30 Jul ’13

      Hej Daniel!

      Nej, det går egentligen bra att göra det dagen innan och sen värme. Vi tycker att den riskerar att bli lite grötigare, men smaken är det inget fel på!

      Vi brukar även frysa det som blir över i tillplattade påsar – perfekt att ta med ut i naturen – eller där man bara har ett mindre kök!

  15. mhwc
    20 Jul ’13

    Några observationer:
    + Man kan använda nötbog, nötbringa, högrev, oxlägg och oxkind också, alla är kött som behöver kokas länge innan de faller sönder. Jag rekommender lika delar bog, bringa och lägg (ta med märgbenet, det ger extra smak).
    + Det finns ingen anledning att koka den torkade anjo-chilin. Klipp den fint och ha i den med den andra chilin.
    + Skippa mjölet! Det bidrar bara till att det bränns lättare. Om man tycker chilin är för blöt på slutet kan man koka den en stund utan lock, eller eda av med grovt majsmöl, eller roux.
    + chilipulver är ju chilipeppar, koriander och spiskummin (plus ofta salt och några E-nummer). Ta mald chilipeppar i motsvarande mängd istället; spiskummin och koriander finns redan med som rena kryddor.

    Reply
  16. Joachim
    26 Maj ’13

    Hej!
    Ville bara tipsa om att det blir ruggigt gott med köttben ifrån älg. Bara att sleva upp benen när det är färdigt!

    Reply
    • RomRom
      26 Maj ’13

      Tack för tipset! Det lät ju faktiskt sjukt gott!

  17. ?
    28 Apr ’13

    Vi provade chilin igår och det var en stor succé! Tack för receptet vi ska laga det många gånger igen. Jag rekomderar detta recept

    Mvh Enja

    Reply
  18. Marcus
    17 Apr ’13

    Hej,
    det låter som ett spännande recept. Ska nog pröva det i helgen. Men det er än en sak jag undrar över? Varför ska man rensa och ta bort kärnorna på chili-frukterna. Blir Chilin för stark om man har dom med i grytan? Brukar alltid har kärnorna med när jag lagar mat med chilifrukter.

    Marcus

    Reply
    • RomRom
      18 Apr ’13

      Hej Marcus! Det kan vara svårare att kontrollera styrkan om kärnorna är kvar. Och sen är det lite en estetisk fråga; man vill undvika att det är kärnor som ligger i chilin! Lycka till – meddela gärna hur det gick!

  19. Anders F. Eriksson
    6 Apr ’13

    Jag testade en variant på det här receptet idag, där jag bl.a. lade till bacon och stekte högreven i baconflottet. Det blev jäkligt gott, men jag hade lite för mycket bacon så det blev ganska salt.

    Skrev ett blogginlägg där jag beskriver hur jag gick till väga: http://www.fotosidan.se/blogs/afe/varldens-basta-chili-min-variant.htm :)

    Reply
  20. Mattias
    18 Mar ’13

    Hej

    Fransyska går utmärkt. Den behöver bara koka lite längre. Något dyrare i inköp men värt det eftersom du behöver inte putsa lika mycket som på högrev. Planerar ni att göra chilin en dag i förväg så använd en emaljerad gryta annars tar den smak från gjutjärnet. Den blir faktiskt bättre om man gör den dagen före.
    Ett tips för att slippa slafset med de kokade frukterna är att låta dem svalna i kokvattnet och sedan mixa allt grovt med en stavmixer.
    Tveksam till Habanerotipset. Habanero tappar sin smak om man värmer upp den för mycket. Isåfall hacka ner 1-2 frukter just innan servering.

    Tycker om den prydliga strukturen och upplägget av alla indgredienser.

    Mattias

    Reply
  21. Tommy
    17 Mar ’13

    Varning för nybörjar/dum-fråga: Vad är det för vits att koka torkad chili i femton minuter när det ändå kommer koka i grytan i fem timmar?

    Reply
  22. Tim
    7 Mar ’13

    Aha, ok! Tack för svaret!
    Ja, jag tänkte hoppa Habaneron (som finns färsk i min butik) så då tar jag de röda chilifrukterna i stället. Tack så mycket!

    Reply
    • RomRom
      8 Mar ’13

      Inga problem! Lycka till med chilin! Kom ihåg att ta gott om tid på dig – ibland tar det en evighet för köttet att falla isär!

  23. Tim
    7 Mar ’13

    Hej!
    Jag har beställt in alla chillisorterna till min lokala ica-butik. ALLA är torkade. Tror ni att det funkar? Och ska man rensa bort frön från dom torkade också?

    Reply
    • RomRom
      7 Mar ’13

      Hej Tim,

      Det funkar nog bra med bara torkad chili också. Den stora nackdelen är kanske att chilin kommer att sakna fina röda inslag av färsk chili. Men det kan du kanske fixa till med lite vanliga röda chilifrukter?

      Och ja, du ska rensa bort frön även från de torkade. Det kan vara lite pill – men man behöver inte vara jättenoggrann!

  24. Marcus
    10 Dec ’12

    Hej, ska laga er chili idag!

    Jag har några frågor.

    1. Hur bör jag göra min guacamole?
    2. Vad bör jag servera för typ av ost?
    3. Hur bör jag skiva löken?

    Tacksam för svar!

    Mvh

    Marcus

    Reply
    • RomRom
      10 Dec ’12

      Hej Marcus! Snabba raka frågor ger snabba raka svar:

      1. Skippa guacamolen
      2. Det behöver inte vara någon jättestark ost, den får inte ta överhand! (Vi ha kört på lagrad herrgård och Gouda har jag för mig!)
      3. Hacka löken fint!

  25. Anders
    20 Nov ’12

    Hej,
    Jag är lite konfunderad över hur stora de skurna köttärningarna egentligen ska vara? Man ser ganska olika uppgifter om detta i olika recept. Men en centimeter på alla ”ledder” är alltså korrekt, enligt er? Symmetriska som sockerbitar? Det blir ju väldigt små tärningar det, hm….

    Reply
    • RomRom
      20 Nov ’12

      Hej Anders,

      Så små behöver de inte vara – vi har uppdaterat recepter! De kan vara 2-3 cm – eller i ”grytbitsstorlek”!

  26. Tapio
    13 Okt ’12

    Öööh,

    1,2 dl chilipulver? Caramba, eller?
    Kan det verkligen stämma..

    Reply
  27. Börje
    11 Okt ’12

    hej!
    hur stor gryta behöver man ha?
    räcker en 4,5 liters? eller behöver man större?
    vad använder ni?

    Reply
    • RomRom
      12 Okt ’12

      Vi använder en 4-liters. Det funkar – men det är lite trångt i början! Man kan få tillsätta vätskan lite efter hand!
      Ju större gryta du har, desto mindre kladd och stänk kommer det att bli! :)

  28. Jesper
    10 Okt ’12

    Hittar även chipotle pasta, skulle det kunna fungera som substitut?

    Reply
    • RomRom
      11 Okt ’12

      Hej Jesper,

      Som svar på båda dina frågor – så vet vi inte hur chipotlepasta eller torrkrydda skulle funka. Säkert helt okej, men det kan vara doseringen som blir knepig! Hade vi behövt välja så skulle vi köra på chipotlepasta, och lägga till lite fler lite svagare färska chilifrukter. (För utseendets skull). Och sen se till att ta det lite försiktigt med chipotlepastan så att chilin bara smakar rök!

      Luddigt svar, men hoppas att det hjälpte något!

  29. Jesper
    9 Okt ’12

    Hittar den bara som torrkrydda. funkar det också, eller är det bara att jaga vidare?

    Reply
  30. Jesper
    9 Okt ’12

    Hej om man inte får tag på chipotle-chili, går den att utesluta utan att slutresultatet blir något helt annat, Eller går den att byta ut mot någon annan chilifrukt??

    Reply
    • RomRom
      11 Okt ’12

      Du ska gärna helst ha chipotle, då det sätter mycket av karaktären till chilin!

  31. Andy
    3 Okt ’12

    Hur mycket vatten ska man koka chilipepparn i? Ska man koka samliga chili-frukter, dvs ancho, chipotle, birdseye-chili och jalapenjo? (eventuellt också habaneron)

    Reply
    • RomRom
      3 Okt ’12

      Hej Andy,

      Tack för frågorna – vi har uppdaterat receptet nu, så att det blir lite färre frågor! Det ska vara någon liter vatten. Det gör inte så mycket om det är mer heller, bara det är tillräckligt för chilin att kunna ligga blöt, och ha lite att suga åt sig!
      Vi brukar bara koka de chilifrukter som är torkade! Så det beror lite på hur du har fått tag i dem! Senast vi gjorde chilin så var det torkad chipotle och Ancho, men färsk habanero och konserverad jalapeno!

  32. Palatsmats
    17 Sep ’12

    Aloha! Vilken typ av kött skall man välja (från den vanliga köttdisken)?

    Grytbitar/entrecote/biff/fransyska/annat?

    PS. En bild på de olika kryddorna hade vart kanon. DS

    Reply
    • RomRom
      18 Sep ’12

      Aloha Palatsmats!

      Bäst (för plånboken) är högrev, som brukar finnas på bit eller i färdigstyckade grytbitar! Skulle det inte finnas, så kanske det går att använda någon annan nötbit eller kanske en fransyska. Men vi vet inte om de har de rätta egenskaperna, så försök verkligen hitta högrev – det borde finnas i de flesta matbutiker!

      Nästa gång vi lagar chilin ska vi se till att ta lite bilder!

  33. Mattias
    5 Aug ’12

    Hallå!

    Det här receptet ska jag prova i helgen, för hur många personer är det? Tack på förhand!

    Reply
    • RomRom
      5 Aug ’12

      Kul att du ska göra Chilin – hoppas att du gillar den lika mycket som vi gör! Det beror lite på hur hungriga personer det är, och om man har några tillbehör! Men ska vi göra en höftning, så räcker det för 10-12 personer!

  34. Camilla
    7 Jun ’12

    Hej
    Chilipulver eller chilipeppar?? Det är ju stor skillnad. Chilipulver är ju en kryddblandning och chilipeppar enbart mald chili. Vilket skall det vara??

    Med vänlig hälsning, Camilla.

    Reply
    • RomRom
      7 Jun ’12

      Hej Camilla,

      Chilipulver = kryddblandningen som du hittar i vanliga kryddhyllan!
      Chilipepparn = själva chilifrukterna (torkade, färska eller konserverade). Alltså inte ”kryddan chilipeppar”.

      Så hoppas vi att vi inte har blandat ihop det i receptet någonstans! :)

      Vänliga hälsningar från matsektionen på RomRom.se

Skriv en kommentar