Den här sidan kommer att växa fram successivt – och kommer att vara baserad på de frågor som vi får in till RomRom.se! Via mailen, Facebook, eller som kommentarer på sidan!

Ron, Rum eller Rhum?

Det kanske kan kännas som en väldigt enkel fråga, men fullt så enkelt är det inte att ge ett helt korrekt svar. Men vi kan ge ett svar som täcker de flesta fallen:

  • Ron. Rom på spanska. Det förekommer därför i namnen på många av de rom som härstammar från spansktalande länder. Vilket är väldigt många i Västindien/Karibien.
  • Rum. Rom på engelska. Rum används därför flitigt i länder som inte vill vara spanska, eller som riktar sig mot en engelsktalande marknad – eller en internationell marknad.
  • Rhum. Rom på franska. Här skulle det enklaste svaret vara att det bara är benämningen på rom från Frankrike eller från före detta franska kolonier. Det är det enkla svaret – men faktum är att Rhum används även på rom från spansktalande länder. Vi har inte hittar något direkt regelverk kring det, och ibland känns det som rena felstavningar.
  • Rom. Rom på svenska. Därav RomRom.se

Vad innebär Agricole egentligen?

Agricole är en rom som är gjord på ren sockerrörssaft. Detta görs framför allt i länder som har varit franska kolonier. Generellt kan man säga att det ger en mer karaktärsrik och mindre söt rom. När en Rhum Agricole dricks rent så kan den ge ett väldigt spritigt intryck, och lokalt brukar ofta Agricole-rom lättas upp med några droppar sockerlag.

Vad är Melass?

Melass är en tjock sirapsartad substans som utvinns från saften av sockerrör eller sockerbetor som en biprodukt vid tillverkningen av socker. Melass ser ut ungefär som extremt mörk sirap. Melass används för framställning av rom i framför allt spansktalande länder!

Vilken är världens dyraste rom?

Världens dyraste rom är Legacy by Angostura. Läs mer om den här:

Jag skulle vilja köpa en rom som är 50 år. Vad finns det för alternativ?

Den första 50-åriga rom vi kom att tänka på är Appleton Estates jubileumsrom, som är just 50 år. Den kostar dock uppåt 35-40.000 kr.  Annars så är det svårt att hitta 50-åringar – Rombo.dk har en blend från Martinique som har minst 10% rom som är från 1960.
Det finns även Mocambo – en mexikansk rom som påstår sig vara en 50-årig solera-rom, men det tvivlar vi starkt på.
Vill du lösa temat med 50-års rom så är det nog tyvärr lättare och billigare att köpa en korg och lägga i ett antal yngre fina rom som totalt är 50 år gamla!

Vad är Column Still?

Column Still översätts till en kolonnbrännare på svenska. Och nu ska vi vara helt ärliga – det är ju helt omöjligt att förklara utan bilder och kanske till och med någon som står och pekar med en pinne. Så kolla Wikipedia eller Googla “Column Still”. Från Wikipedia:

En kolonnbrännare eller kolonnapparat är en destilleringsapparat som uppfanns av Robert Stein 1826. Konstruktionen förbättrades av Aeneas Coffey som tog patent på den 1831.
I den ena kolonnen, som är uppdelad i flera nivåer, blandas råsprit med ånga som stiger uppåt och kondenseras i de högre, svalare delarna av kolonnen. Varje steg i kolonnen är svalare än steget under den, vilket gör att olika alkoholer med olika kokpunkt kondenseras på olika nivåer.
I den andra kolonnen kondenseras spritångor från den första kolonnen av råspriten, som i sin tur förvärms. Den kondenserade spriten återcirkuleras sedan tillsammans med råspriten till den första kolonnen. Här avskiljs också metanol i en separat kondensator.
Kolonnerna är oftast byggda i koppar eller rostfritt stål kan vara från 50–100 cm i små hembränningsapparater upp till 10–12 meter för industriell destillation. Högre kolonner ger bättre separation mellan olika alkoholer och därmed renare sprit.
I en kolonnbrännare destilleras sprit enligt principen fraktionerad destillation som både ger renare sprit än till exempel en traditionell kopparpanna och ger kontinuerlig destillation. Inte bara sprit utan även oljeprodukter destilleras enligt samma princip i ett oljeraffinaderi.

Om man öppnar en rom flaska, hur länge ”håller” den?

Det finns inget riktigt enkelt svar på den frågan, så vi kan ge ett generellt tips! Det som spelar in mycket är syrepåverkan. En fin kork gjord i kork är ganska tät, men i vårt torra klimat så torkar de ut, och släpper då in syre.

Ett bra grundtips för en fin rom kan vara att ”inte öppna den om du inte ska dricka den”. Alltså – öppna inte flaskan från början om du inte ska dricka den. Och öppna inte då och då bara för att lukta på den. Vi har varit med om några riktigt fina rom som har stått på utställningar och restauranger – och öppnats och luktats på utan att någon ha köpt något – och de har till slut ingen karaktär kvar alls.

Men ska vi ge en generell gissning på hur länge du kan ha en halvdrucken flaska öppen utan allt för stor kvalitetsförlust? Ett år. Vissa rom längre, vissa kortare. Sen kan du säkert förlänga den tiden genom att täta, hälla över den till småflaskor och förvara dem mörk och svalt. Men vårt tips är att njuta av den medans den är färsk!

 

Fler frågor? Eller svar? Skicka in dem till oss eller lämna en kommentar nedan!