Skip to main content

Ron Barceló ska äntligen satsa mer på den svenska marknaden – och som en del av det höll de en Master Class Hotell Diplomat i Stockholm i mars 2018. Baren på Hotell Diplomat var ny för oss – en mycket charmig och intim lokal som gömde sig en våning upp.

Ron Barceló har fått en ny partner i Sverige, vilket förhoppningsvis kommer ge en av världens största rom-märken mer utrymme. Så det ska bli spännande att se hur de kommande åren ser ut.

Provningen hölls av Otto Flores som är Brand Ambassador för Ron Barceló. Han var på turné i Europa – bland annat för att lansera nya Imperial Onyx – vilket vi återkommer till sen.

Många provningar handlar om att övertyga publiken att att man är bättre än de andra – men Barceló har istället valt att fokusera på hur de är “annorlunda”. Vilket känns lite befriande!

Vi gick igenom mycket om Dominikanska Republiken och dess relation till sockerrör – och hur landets klimat påverkar. Dominikanska Republiken har vissa krav på den rom som produceras i landet – bland annat har de ett lagringkrav på minst 1 år, samt att de inte får “top up” – alltså att det inte får inte fylla på sina tunnor.

Tillbaka till temat “annorlunda”. Det som är väldigt annorlunda med Ron Barceló är att de – trots sin spanska stil – producerar sin rom från sockerrör. Alltså inte från melass. De är ju inte helt själva om att göra detta – men det är ovanligt utanför de franska rom-märkena. Ron Barceló lagrar all sin rom – även den vita rommen. (Där de sedan filtrerar bort färgen.)

Barceló har en bra miljöprofil, som det borde (och kommer) att lyfta fram mer. Genom att använda alla biprodukter från produktionen så egenproducerar man 100% av sin elektricitet – och använder slaggprodukter till gödning.

Över till Barcelós rom då. De lagrar på nästan uteslutande på amerikanska ekfat, i 1 till 12 år. De har även några få tunnor av fransk ek, som används till Imperial Premium Blend 30th. Totalt har de ungefär 100 000 fat på lagring. När Ron Barceló ålderssätter, så använder de “True Age” i åldersdeklareringen.

Provningen bestod av 4 rom (då deras nyhet “Dark Series” är försenad i Europa). Provningen bestod av:

 • Ron Barceló Gran Añejo
 • Ron Barceló Imperial
 • Ron Barceló Imperial Onyx
 • Ron Barceló Imperial Premium Blend 30th Anniversary

För oss var det Imperial Onyx som var den enda nyheten, men det var länge sen vi provade resten av uppställningen. (Vi har planerat att få till nya texter till dem – men det får vänta lite då vi ligger lite efter med mycket publiceringar!)

Ron Barceló Gran Añejo

Gran Añejo är en blend av rom som har lagrats i upp till 6 år på Bourbon-fat i tropiskt klimat.
Aromen är snäll men spännande. Den har med sig mycket drag av smörkola, vanilj och tropisk frukt. Smaken är lite sträv och kryddig, och det drar lite mot bittra toner i kinderna. Därmed inte sagt att det är nåt dåligt. Det gör Ron Barceló Gran Añejo till en mycket mångsidig rom – mycket tack vare att den är extremt prisvärd.

 

Ron Barceló Imperial

Imperial är en av de mest prisvärda premiumrom vi vet. Den är en blend av rom som har lagrats i 6-10 år. Det har gjorts på medelbrända Bourbon-fat, vilket ger en väldigt tydligt vanlij i både arom och smak. Imperial är väldigt mörk i tonen, vilket gör den vacker i glaset.
Aromen är lätt, och för tankarna till torkad frukt och vanilj. Det är samma vanilj som sen går över i den mycket goda smaken.

 

Ron Barceló Imperial Onyx

Det här var alltså premiär för nya Imperial Onyx – till och med Systembolagets provning.
Imperial Onyx har – som vanliga Imperial – lagrats i upp till 10 år, men på hårt brända fat. Detta har gett den en ännu mörkare ton – vi väljer att kalla det för mörk mahogny.

Aromen på Onyx är också diskret, men i smaken så vaknar den till liv. Den är är lite pepprig och har en underliggande sötma. Förväntningen var att den skulle ha tydligare fatkaraktär.
Den är fortsatt söt, men är lite mättande på nåt sätt. Det känns som en rom som man matchar ihop med en choklad – och sen njuter av i mycket lugnt tempo.

 

Ron Barceló Imperial Premium Blend 30th Anniversary

Vi avslutar provningen med härliga flaggskeppet Ron Barceló Imperial Premium Blend 30th Anniversary. Har ni inte provat den, så måste ni göra det – och på samma gång passa på att klämma på en av romvärldens märkligaste flaskor.
Ron Barceló Imperial Premium Blend 30th Anniversary har en lätt röd ton som den har fått från sin lagring på de franska ekfaten. Aromen har också fått mer karaktär än sina “småsyskon”, och lite mer fruktiga inslag av citrus.
Smaken är rund, men med mycket härliga smaker att upptäcka. Det är russin, vanilj och mandlar. Och allt är snyggt balanserat genom den lite högre alkoholstyrkan (43%).

Vi fick tipset att dricka Imperial Premium Blend 30th Anniversary till rött kött, vilket vi verkligen måste prova!

 

3 Comments

 • Rogge skriver:

  Denna rom är helt okey och trevlig, skall inte drickas med cola.
  Ron Barceló Imperial Premium Blend 30th Anniversary

 • Cristian skriver:

  Hej,

  Min erfarenhet med Barceló är att det handlar om en rom som satsar mer på kvantitet än kvalitet.

  I Sydamerika är Barceló ganska känd om man pratar “ron con cola”.

  Tyvärr säger artikeln inte om Barceló vill åt samma hål som Sydamerika dvs en disko-fest rom eller kriga mot andra i den så fel kallad premium rom.

  Mvh

  Cristian

  • RomRom skriver:

   Med den uppställning de har i Sverige så skulle vi säga att det kommer att sträcka sig från lite finare drinkrom – upp till segmenten premium och superpremium. (Exakt vad som krävs för att vara den ena är lite utifrån eget tycke.) Det verkar klokt av dem att inte satsa på billig drinkrom; den delen av den svenska rommarknaden är väldigt upptagen av de allra största jättarna.

   Många märken har olika produkter och profiler på olika marknader.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.