R. St Barth Authentique 12

7 000 kr

  • Ursprung: Saint Barthélemy, Frankrike
  • Färg: Mörk bärnsten
  • Lagringstid: 12 år
  • Alkoholhalt: 43%

Gamla betygsskalan: 9 av 10

Kategori:

Beskrivning

R. St Barth Authentique (12-årig) har producerats i en begränsad upplaga på 2000 flaskor, men utanför Saint Barthélemy och Frankrike är den extremt begränsad. Vilket vi redan nu vill säga är jättesynd! Men nu är i alla fall några enstaka flaskor på väg till den svenska marknaden.
Lite snabbhistorik? R. St Barth kommer från Saint Barthélemy – den gamla svenskkolonin. Destilleriet ägs idag (delvis?) av fotbollsstjärnan Mikaël Silvestre. Så hela grundstoryn bakom R. St Barth kommer att vara värt att göra en ytterligare djupdykning i senare.

Men det får vi vänta med! Vi kastar oss direkt till flaggskeppet från R. St Barth: R. St Barth Authentique – en 12-årig agricole-rom.

Aromen? I samma stund som korken skruvas av så fylls hela rummet av en fantastisk arom! Den är så komplex så att det nästan är löjligt åt det. Från 20 centimeters avstånd har aromen kraftiga drag av körsbär och plommon – och lite vanilj. När näsan kommer nära så är det mer kryddigt och små inslag av lakrits.

Smaken av R. St Barth Authentique är en av de bästa rena agricole-rom som vi har stött på. De har verkligen lyckat att undvika rivigheten som lätt kan komma med sockerrören. Lite rökighet har smugit sig in genom lagringen i ekfat, vilket gör sig väldigt bra i Authentique. Vi vill ge en stor eloge till destilleriet som låtit R. St Barth Authentique lagras precis lagom länge. Mer än 12 år hade kanske dragit till sig för mycket fatkaraktär och förstört hela kalaset.

Vi funderade först på att inte betygsätta R. St Barth Authentique, för att den inte har testats så utförligt – men på grund av att den är så begränsad i sin upplaga i Sverige så finns risken att vi inte kommer att springa på den igen.

Betygsättningen och slutsammanfattningen är inte lätt. Vi velade mellan 9 och 10. Det som lutar mot en en 10:a är att det är en agricole-rom som är superkomplex, men ändå välbalanserad. Bara aromen i sig är värd en 10 – vi saknar den fortfarande! Ytterligare toppbetyg för R. St Barth Authentique är ju den spännande svenskkopplingen (egentligen en svag koppling, men vi får njuta av det ändå!)

Det som drar den mer mot en 9:a är prislappen. Vi brukar försöka undvika att prata priser, men i det här fallet måste vi lägga in det i beräkningen. (Vi kommer till det lite nedanför.) Kanske kommer priset att kunna pressas lite för 2012, och då kommer vi helt klart kunna ändra vårt betyg.

R. St Barth Authentique kanske kommer att komma till Systembolagets beställningssortiment, men troligtvis bara i några enstaka flaskor.
Uppdatering mars 2012! Om du vill smaka av R. St Barth Authentique i Sverige, så är det följande barer/restauranger som gäller (inom kort):

R. St Barth Authentique 12-årig

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

,

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”R. St Barth Authentique 12”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.