Plantation Trinidad 2003

411 kr

 • Ursprung: Trinidad & Tobago
 • Råvara: Melass
 • Lagringstid: 8 år
 • Årgång: 2003
 • Färg: Guld
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 42%

Betyg: 95 av 100

Kategori:

Beskrivning

Vi har genom åren provat väldigt mycket bra och spännande rom från Plantation – men det var faktiskt ganska länge sen vi betygsatte en Plantation-rom.

Plantation Trinidad 2003 har fått en väldigt utförlig provning av oss mycket tack vare att den har har fått i Systembolagets ordinarie sortiment. Finns den inte på just ditt Systembolag, så går den ju så klart att beställa hem. Och det tycker vi att ni ska göra!

Plantation Trinidad har – som (nästan) alla Plantations rom gått igenom “Double Ageing”. Detta innebär att den först lagras lokalt i ursprungslandet i ett varmt klimat – och sen lagras igen i ett svalare klimat. I Plantation Trinidad:s fall så har den lagrats i 8 år på Bourbonfat i Trinidad, och sen i 4 år i cognac-fat på Château de Bonbonnet i Frankrike. (Vi ger en extra bonus till Plantation som listar bakgrund, ursprung och tillverkningsprocess på sina flaskor – det känns ärligt – och det blir bra undervisning.)

Till det yttre gör paketeringen att det inte går att missta sig för vad det är för rom. Plantations flaskor har verkligen en skön känsla och en enkel men charmig stil. Plantation Trinidad har en fin guldig ton, vilket gör sig fint både i flaskan och i glaset.

Så fort Plantation Trinidad 2003 kommer upp i glaset så sprider sig en härlig och ganska kraftfull arom. Det dyker upp ganska mycket Trinidad-typiska inslag, men kryddigheten är invävd i en fruktig sötma. Det är en del fatiga toner – men allt är välbalanserat, vilket ger en len upplevelse för näsan.

Trots den positiva upplevelsen i aromen, så är det i smaken som Plantation Trinidad 2003 är som bäst. Det är en underbar komplex smak – det dyker upp torkad frukt, kryddor och stram vanilj – tillsammans med små puffar av bränd ek. Men allt är inramat i en snyggt balanserad sötma – som gör att vi tror att den kommer passa väldigt många svenska smaklökar!

Den lyfts fram som lite “rivigare” i de officiella beskrivningarna, men vi håller inte alls med. Absolut så är den ett par nivåer mer komplex än till exempel Plantation XO, men rivig vill vi inte alls påstå att den är!

Vi tycker att Plantation Trinidad är en mycket modern rom – som är ett måste för alla som vill utforska rom lite bredare. Att den sen är fruktansvärt prisvärd gör att vi ger den ett av våra högsta betyg någonsin.

Vi avslutade 2016 med att ge Plantation Trinidad 2003 guldmedaljen på årets Topp 10!

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Plantation Trinidad 2003

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Joakim (Borås):
  6 augusti, 2018 kl. 12:39 :
  Så länge denna rom har 97 i betyg är inte denna sidan seriös. Saknar helt egen karaktär och luktar alkohol..

  ———
  Stefan Persson:
  27 februari, 2018 kl. 15:10 :
  Fantastisk rom mht priset. Den enda jämförbara jag kan komma på i prissegmentet är Botran solera 1893.

  ———
  Roger Nordén:
  13 februari, 2018 kl. 01:25 :
  luktar som dom flesta franska romer lite för starkt. Som om det skulle vara för mycket alkohol (procent)
  Smakar som jag vet inte vad. Den ger inte någon Aha jag vill smaka den igen. Den luktar alltså mycket sprit o den ger mig inget mmm, den vill jag ha igen.
  Om jag jämför den med Eldorado 12 år (samma prisklass) Så köper jag eldoradon 12 ggr innan jag köper en ny Plantation Trinidad 2003.
  (PS Jag gillar oftast inte franska romer pga deras spritighet)

  ———
  Per:
  22 juni, 2017 kl. 15:22:
  Fantastiskt god rom, len men ändå med karakatär. Jag är lite nyfiken på en annan rom i Plantations ”terroir”-serie (eller vad man ska kalla dem), nämligen 2003 S:t Lucia, jag undrar om ni har provat den? eller vet något om den?

  ———
  M.H.:
  19 juli, 2017 kl. 23:48:
  Plantation 2003 S:t Lucia har väldigt mycket karaktär, såsom den mesta rommen från S:t Lucia. Jag gillar den skarpt och tycker den är väldigt prisvärd och god, smaker av frukt, speciellt banan (kanske för att det är just bananodlingar runt destilleriet i S:t Lucia) och en hel del ekfat. Skulle inte påstå att det är en ”nybörjarrom” eller en rom för alla eftersom den har sådan kraftig smak och speciell karaktär. En lite lättare rom i samma skola är Amiral Rodney Extra Old, kanske t.o.m. är ett ännu bättre köp, annars så är de olika utgåvorna av jubileumsrommen 1931 ännu bättre, i alla fall utgåva nr. 4.

  Mathias:
  2 maj, 2017 kl. 21:33 :
  Jag ändrar mig ännu mer nu. Den är faktiskt riktigt god. Märkt att ”stickigheten” rundas av när flaskan fått vila lite med korken av och jag gör en kovändning och börjar tycka att den är fantastisk. Ursäkta spännande kring denna rom. Ni kan ta bort alla mina inlägg på denna om ni vill.
  God, köp.

  ———
  RomRom:
  7 maj, 2017 kl. 14:16 :
  *hahaha* Underbart Mathias! Vi lämnar dina kommentarer – så kanske andra kan känna igen sig i din upplevelse!

  Mathias:
  30 april, 2017 kl. 22:59 :
  Börjar bli lite fullare nu och då börjar jag faktiskt hålla med er. Börjar arta sig. Jag tar tillbaka.
  Men det styrker min tes att detta inte var kvällens första intag :)
  Tack för en grym sida

  ———
  Mathias:
  30 april, 2017 kl. 22:38 :
  Köpte den pga denna recension. Hur packade var ni?
  Den viktigaste ingrediensen för er måste ju ha varit priset. Dags att börja med 2 betygsskalor nu. En prisviktad och en för oss som förväntar oss att en rom som får 97 av 100 faktiskt ska vara god.
  Den funkar nog på fyllan men i nyktert tillstånd så platsar den inte ens i kategorin avec enligt mig.

  ———
  Jimmy:
  29 april, 2017 kl. 10:18 :
  Köpte mig en idag också, ny inom romvärlden så detta ska bli spännande!

  ———
  Oscar:
  3 april, 2017 kl. 18:03 :
  Köpte en flaska av denna idag. :D

  ———
  Rogge:
  3 april, 2017 kl. 19:44 :
  Bra köp,den är kanon och prisvärd

  Cristian:
  22 februari, 2017 kl. 20:23 :
  Testade denna under destillat. Plantation bartender böjd på en annan jag verkligen gillade. Panama 8.

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.