El Dorado Special Reserve 15

3 kundrecensioner

519 kr

  • Ursprung: Guyana
  • Färg: Härligt naturligt mörk
  • Lagringstid: 15 år
  • Alkoholhalt: 43%
  • Typ: Avec

Betyg: 89 av 10

Kategori:

Beskrivning

El Dorado Special Reserve 15 är en rom som har varit med oss länge – och den växer för varje gång vi provar den.

Rom från Guyana har en härlig stil, med influenser av både den spanska och den brittiska ”skolan”. Detta gör att El Dorado Special Reserve 15 har mycket karaktärsdrag att upptäcka. Den har lagrats i minst 15 år på amerikanska ekfat, vilket har gett den precis lagom mycket sötma och fatkaraktär.

Fantastisk gyllenbrun färg, balanserad sötma med smak av nötter och frukt! Inte så starka vaniljinslag som vi hade kunnat förvänta oss, utan en alldeles egen karaktär av sötma! Aromen är extremt välbalanserad vilket gör upplevelsen av El Dorados 15-åriga riktigt bra!

el_dorado-15-photo

Vi uppdaterade vårt betyg av El Dorado Special Reserve 15 i september 2016 – om några kommentarer inte stämmer med innehållet.

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

3 recensioner av El Dorado Special Reserve 15

  1. Robbo-wan

    En rom jag aldrig tröttnar på – på gränsen till 5.

    I sammanhanget ’låga’ 20g/L socker när vissa ligger uppåt 40 g/L. Kanske därför fattoner och kryddogheten jag gillar framträder bättre.

    Lite farin och karamell är trevligt också.

  2. Mathias

    Besviken.
    Jag hade läst gott om denna här men ack så fel det var.
    En säregen smak som jag, efter en flaska (i omgångar) inte kan bli kompis med. Jämfört med andra romar jag haft så är detta ett lågvattenmärke för mig. Förstår faktiskt inte hur den kunnat få sådant högt betyg.
    God och söt första klunken. Men vill man ha påfyllning? Precis som en drinkrom- Nej tack. Ett glas räcker. Detta är, enligt mig, skillnaden på en bra rom. Då vill man ha mer.
    Jag klassar knappt denna som avec så 89p var förvånande

  3. RomRom

    Kommentarer från gamla romlistan:

    Andreas:
    12 december, 2014 kl. 19:05
    Sedan länge en favorit och den enda dryck som jag kategoriserar som för god för att ödslas på andra än mig själv.

    ——–
    generationX.se:
    25 april, 2014 kl. 13:37
    Liksom ”lillebror 12 yo” fantastiskt god. Men, precis som en storebror ofta (inte alltid) är, lite visare, med lite mer erfarenhet, har 15 yo lite mer ”kropp” och är lite mer komplex. Hänger kvar i faggorna lite längre och upplevs inte lika flyktig som lillebror. Därmed inte sagt att lillebror på något vis är ”tunn”.

    ——–
    Joel:
    23 februari, 2014 kl. 17:09
    Helt underbar! Testade den för första gången igår och den är nu en av mina absoluta favoriter nu tillsammans med Diplomatico 12 årig och Plantation Trinidad 1989, som jag för övrigt definitivt tycker att ni borde recensera (inte samma stil som El Dorado 15 åriga, men fortfarande riktigt smakrik och god!)

    ——–
    Markus Andersson:
    3 januari, 2014 kl. 14:53
    Den växte för varje centiliter och blev bara godare och godare..

    ——–
    Nicke:
    24 november, 2012 kl. 16:48
    Provde denna på en välsorterd bar häromhelgen och kan bara hålla med er – den är riktigt fin. Provade den samtidigt som Diplomatico reserva exclusiva (12 anos) och hade svårt att skilja dem i smak o lukt. Båda rekommenderas !

    ——–
    RomRom:
    13 september, 2012 kl. 16:34
    Flyttad kommenter:

    Från: Helena Tiare
    För min del så ligger den 15 åriga högst, speciellt om man vill dricka den ren men den går bra att blanda också – dvs till rätt typ av drinkar, jag tänker speciellt på tiki drinkar. Men den 12 åriga är ännu bättre att mixa med och är otroligt god ren den med, som alla El Dorado i mitt tycke. Jag träffade min vän Carl Kanto på UK Rumfest, förra helgen, (han är kemist och destillerare på El Dorado) och han sa en intressant sak, att den 15 åriga inte lämpar sig så bra tillsammans med choklad…:-) det tyckte jag var kul då jag för några år sen gjorde en choklad/rom provning med just den och tyckte det var gott!

    ——–
    Tommy Berggren:
    7 januari, 2019 kl. 14:48
    Tror det beror på att det redan finns så mycket chokladnoter i romen!
    Känner mer för havssalt och chili för att möta den fantastiska smakpaletten!
    Ska utmana den med pepparkaka och stilton bara på kul!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.