1423 SBS Belize 2006

1 037 kr

  • Ursprung: Belize
  • Destilleri: Travellers Liquors
  • Råvara: Melass
  • Sammansättning: Single
  • Lagringstid: 12 år
  • Årgång: 2006
  • Färg: Mörk koppar
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 66,1%

Betyg: 84 av 100

Beskrivning

1423 SBS Belize 2006 släpptes lite utanför den vanliga lanseringen av 1423 Single Barrel Selection, men vi väljer att lägga in i 2018-serien. Det var en tunna – som gav runt 250 flaskor – som (nästan) alla släpptes i Sverige. Och den finns faktiskt fortfarande kvar att beställa på Systembolaget!

1423 SBS Belize 2006 kommer alltså från Belize – från destilleriet Travellers Distillery. Belize är grannland med Guatemala, men de har ändå ganska olika romkultur. Travellers är en ganska intressant historia, som vi slänger in på engelska:

The story of Travellers started in 1953 when Jaime Omario Perdomo Sr. opened a bar called Travellers in Belize city. Omario made his own rum by combining different flavors and extracts. He called his rum Travellers. People liked the rum and to make the best quality, Omario signed an agreement to build a distillery with Luis Alberto Espat. Unfortunately, their partnership ended in 1989, but Travellers Liquors continued with Omarios family as the owners.

Idag kanske det inte skulle vara en så speciell bakgrund, men det är härligt att tänka sig hur det här gick till på mitten 50-60 år sen i Belize.

1423 SBS Belize 2006 är lagrad på (ett) bourbonfat i 12 år, och är tydlig med att den inte har något tillsatt socker. Smak och arom har mycket krydda av peppar och anis, vi tycker ändå att den har en underliggande sötma av smörkola. För att vara ett monster på över 66% så är den otroligt len. Eftersmaken är lång och kraftig, och kola-smaken försvinner iväg och ersätts av av peppriga fat-toner.

Vi har inte provat så hemskt mycket rom från Belize, men 1423 SBS Belize 2006 är helt klart det bästa vi har provat därifrån. Kan vi rekommendera ett köp? Ja, varför inte. Du får mycket rom för pengarna – och om du söker bra rom från ett lite ovanligt land så är det ett kul köp. Och om du samlar på SBS-serien så är den ju ett måste!

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

,

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”1423 SBS Belize 2006”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.