Skip to main content

Rom- och chokladprovning med Duane Dove på Birkas romkryssning

Vi går på rom- och chokladprovning med Duane Dove på Birkas romkryssning i mars 2016, och det är så j*kla bra. Har ni möjlighet att gå på en provning med Duane Dove, så fåååååååår ni inte missa det. Den kunskap och passion som Duane Dove sitter på är svårmatchad, och han delar den på ett passionerat och mysigt sätt.

chokladprovning-med-duane-dove-photo02

chokladprovning-med-duane-dove-photo01

Duane Dove är sveriges enda (?) “kakaobonde”, och äger idag 47 hektar på Tobago – med totalt 36 000 kakaoplantor. Det finns ett besökscenter vid plantagen – om ni skulle ha vägarna förbi. Vi är så löjligt sugna på att få till en resa till Trinidad & Tobago nu, men det kommer att dröja tyvärr.

På en så pass kort presentation, så lär vi oss massor om choklad och kakao. Duane pratar om hur väderberoende det är – och att det faktiskt inte går att producera chokladen i sig i Karibien på grund av värmen. Duane producerar sin choklad utanför Lyon i Frankrike – och har sen sitt huvudlaget i Eskilstuna. (Och även en butik i Stockholm som vi måste besöka!)

Det är väldigt intressant att få lära sig vad för typ av bönor det finns, och hur de påverkar kvalitet och pris. Och det var väldigt kul att få en faktiskt uppskattning i vad en choklad(kaka) måste kosta för att vara en “bra” choklad. Duanes uppskattning är att den behöver hamna på över 60kr. En 80-kronors chokladkaka är ju kanske inget man kan slösa med, men till ett glas rom (eller två) så är det utan tvekan värt det.

chokladprovning-med-duane-dove-photo03

Duane Dove har även producerat egna romglas i samarbete med Kosta Boda. Om ni är på jakt efter riktigt exklusiva romglas så kan de vara värt att kolla in.

duane-dove-cane-tulip-rum-glass

På provningen så kombinerar vi olika typer av choklad, med tre olika rom. Det som sticker ut mest – och är bland det bästa vi har provat på länge – är att kombinera Zacapa 23 med Duane Doves 70-procentiga choklad. Det blir löjligt bra – och vi har nu bunkrat med Duanes choklad för kommande provningar!

chokladprovning-med-duane-dove-photo05

Tips! Duane Dove har skrivit en bok – som vi tycker är ett måste att ha i anslutning till sin romsamling. Vi ska vara helt ärliga och säga att vi inte har hunnit läsa den ännu, men vi tycker ändå att den är ett måste – om inte annat för att den är snygg – och på svenska. Den finns att köpa på massor med ställen, men här är i alla fall ett tips.

Följ mer från Duane Dove på hans hemsida Rum & Chocolate.

chokladprovning-med-duane-dove-photo07

chokladprovning-med-duane-dove-photo08

chokladprovning-med-duane-dove-photo04

 

2 Comments

 • Nico Signorelli skriver:

  Jag har besökt Duane’s chokladbutik och förvärvat choklad och kakao-bönor. Ett mysigt besök som jag varmt kan rekommendera!

  Hann dessvärre inte med att sätta mig ner och njuta i den mysiga butiken. (Fulparkerade utanför).

 • MrJ. skriver:

  hej det är bra att ni fortbildar er..
  mer fortbildning MATS SKÖLD TASTINGS
  ”Duane Dove är sveriges enda (?) “kakaobonde”
  tyvärr fel…kanske han som sade det?
  Mr J

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.