Skip to main content

Lansering av Plantation lagrad på Mackmyra-fat

Samarbetet mellan Plantation och Mackmyra har för oss varit väldigt spännande – och nu var det äntligen dags att få se (och smaka på) slutresultatet!

På plats för presentationen var Plantations distributör Spring Wine & Spirits, Mackmyra – och framförallt Alexandre Gabriel från Plantation.

Erik Bräck från Mackmyra fick först presentera deras upplevelse av samarbetet, och det är tydligt att Plantation och Mackmyra delar mycket värderingar och visioner. Och det är nog mycket därför samarbetet har funkat så bra.

 

Presentation av Alexandre Gabriel  – Master Blender och grundare av Plantation


Det här är andra gången som vi lyssnar på Alexandre Gabriel på plats i Sverige. Vi ser honom som en av de allra största i romvärlden – både i sitt romskapande och i sitt sätt att presentera Plantation och rom i allmänhet.
Han är en experimenterande och innovativ person – som samtidigt ser vikten av historia, tradition och kultur i sitt arbete. Det är helt fascinerande att höra hur mycket research de lägger ner i sin process och hur de strävar efter nya influenser och tekniker.
Alexandre Gabriel är uppväxt och tränad i alla de krav och regler som finns inom Cognac – och det ger honom en unik möjlighet att selektivt bryta mot den regleringen i sin romproduktion.

Vi visste sen tidigare att Plantation går mycket bra i Sverige, men det var ny fakta för oss att Sverige faktiskt var Plantations första testmarknad. Så samarbete med Mackmyra var egentligen lite mer naturligt än de först kan ha verkat.

Alexandre hade säkert kunnat prata i flera timmar (och vi hade gärna lyssnat). Men under presentationen och provningen så täcker han allt från historien om hur märket och namnet Plantation kom till, till hur viktigt det är att inte ha förutfattade meningar i allt man gör (inte bara i romskapande)!

Plantation fokuserar mycket på “Terroir”, alltså vad rommen har sin ursprung. De jobbar utifrån at “Nature (and culture) defines taste”, vilket är ett härligt synsätt. Plantation jobbar sedan med att utnyttja de olika karaktärerna för att uppnå ett balanserat slutmål – eller att belysa skillnaderna (som de gör i sina Single Casks).

 

Samarbetet med Mackmyra

Enkelt sammanfattat så har samarbetet mellan Plantation och Mackmyra inneburit att de bytt tunnor med varandra. För Plantation innebar det att få utforska tunnor i svensk ek, och att arbete med mindre fat – vilket de inte var så vana med.

Förra året släpptes Mackmyra Vinterdröm – som är en Mackmyra-whisky som lagrats på Plantation-fat. Resultatet för den omvända ordningen i samarbetet, alltså Plantation-rom slutlagrad på Mackmyra-fat – blev två rom; Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant och Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök.

Alexandre går in på hur de valde att vilken rom de skulle lagra på Mackmyra-faten; och att funderade på olika alternativ innan de valde att lagra rom från Barbados. (Vilket känns som ett klokt val!)

 

Provningen

I samband med lanseringen så fick vi prova igenom en uppställning på fem rom från Plantation. Det var tre riktiga klassiker (för oss), så det var ett bra sätt att ställa in smaklökarna.


Uppställningen på provningen:

Plantation Grand Reserve

Det var ganska länge sen vi drack Plantation storsäljare Grand Reserve, så det var kul att se om vårt höga betyg fortfarande känns relevant. Och ja, det är det. Grand Reserve har såååå mycket vanilj i aromen och smaken. Det är mycket honung också, på gränsen till att sötman blir lite överdriven. Men det som fortfarande verkligen gäller är att den är otroligt prisvärd!

Plantation Trinidad 2003

Det här en rom vi gillar väldigt mycket; den är lagom karaktärsfull för en rom i den prisklassen – och det är en rom som vi tycker att alla borde ha hemma. Det ska bli spännande att se om/när det kommer mer Vintage-rom från Trinidad. (Från Plantation alltså!)

Plantation XO

Vi har nästan alltid med Plantation XO på våra romprovningar, så vi har förmånen att utforska den ofta. Och den är grymt bra och välgjord – mer behöver vi inte säga.

Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant


Så nu till själva provningen av de nya Plantation+Mackmyra. Den som var först i uppställningen var den 16-åriga från Barbados. Den har lagrats på Bourbonfat i 11 år och Cognacfat i 4 år, och sen på Mackmyra Swedish Oak i 1 år. För att knyta ihop säcken så har den även avslutats på cognacfat i några månader. Mackmyra är mycket nöjda med hur deras karaktär kommer fram i rommen – och det förstår vi!

Plantation har lyckats skapa en rom med Plantation-stil, men som ändå tydligt visar att den har är annorlunda. Den har lite pigga blommiga inslag i aromen, som balanseras upp av en lätt kryddighet. Vi kommer inte att gå in på för mycket detaljer nu – det återkommer vi med när vi får till en ordentlig provning! Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant är en mycket välgjord rom, som kommer att sälja slut hur snabbt som helst. Den hamnar på 999 kr på Systembolaget, och upplagan är begränsad till 702 flaskor!

 

Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök


Vi tolkade det som att det var en verklig utmaning att ta fram Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök. Att hantera så mycket rök-karaktär tillsammans med rom kan vara svårt, då “röken” riskerar att ta över allt. Alexandre Gabriel och Plantation funderade först på att hantera “röken” genom att använda tung rom från Guyana eller Jamaica, men landade på att jobba med deras mest bekanta rom från Barbados.

Precis som med Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant så kommer vi inte att gå in på några direkta omdömen här – utan väntar med det till ett mer kontrollerat tillfälle.

Men vi måste säga att Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök är nåt helt annorlunda än vad vi har provat tidigare. Det är många whisky-älskare som kommer att tycka att det här är en fantastisk rom – och alla rom-älskare kommer att tycka att den här är jättekul. Ambassador Rök kommer i en lite större upplaga, men vi tror att det kommer att gå åt jättesnabbt också – det är så många möjliga köpare! Vi fick ett litet prov på hur det går att kombinera Ambassador Rök med olika tilltugg – och det funkade extremt bra. Så det skulle vara överraskande om vi inte får se Ambassador Rök på många restauranglistor det kommande året!

Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador Rök har lagrats i totalt 6 år; 4 år på Bourbonfat, 1 år på Cognacfat och år på Mackmyra Ambassador. Det lanseras 3 november 2017 på Systembolaget, och kommer att kosta 999 kr!

 

Pratstund med Alexandre Gabriel

Vi fick den stora förmånen att sitta ner och prata i 10 minuter med Alexandre Gabriel efter provningen. Vi pratade om framtiden för Plantation och för rom i allmänhet.

Det var intressant att höra hur Alexandre känner inför kategoriseringen och försöken till reglering av rom. Då hans bakgrund är i Cognac-världen, så är han allt för bekant med överreglering. Plantation framgång har ju stark koppling till att de är utforskande och innovativa. Att reglera för mycket – som till det görs gällande Cognac – och även i Rhum Agricole – skulle kunna vara både hämmande för bland annat Plantation – och uteslutande för många romproducenter. Alexandre ser inget fel med kategorisering i sig, men det är ännu viktigare att låta rommen historia, kultur och olikheter finnas kvar. Vi håller med; rom måste inte ta samma bana som andra spritsorter!

Vi pratade också om framtiden för West Indies Rum Distillery – som Plantation köpte tidigare i år.
Det är ett anrikt och spännande destilleri med fantastiska tillgångar – men allt är i behov av upprustning – allt från att skapa en mer hållbar energilösning (genom solpaneler) – till att renovera pannor. Det ska bli otroligt spännande att se vad de kommer att skapa med sitt inköp av West Indies Rum Distillery – i köpet ingår även ägarskap i jamaicanska Monymusk Distillery och Long Pond Distillery. Allt detta i kombination med Plantations och Maison Ferrands långa historia och kunskap, tillgång till fantastiska fat och lagringsmöjligheter gör att vi tror att det det kommer komma en helt ny dimension av rom från Plantation de kommande åren.


One Comment

 • Peter Lindblom skriver:

  Skyr allt som innehåller ordet ”Mackmyra” som pesten.
  Innan jag slirade in på rom drack jag bara whisky.
  Råkade köpa en Mackmyra brukswhisky för runt 400:- på SB. Jämfört med en Old Pultney eller en Aberlour (bägge billigare) så smakar det katastrof (läs 55% ig hemkört och whiskyessens).
  Överprisat skit.
  Testar gärna, men betalar inte om det står Mackmyra på etiketten.
  Kanske att faten går att använda?
  Kan tillägga att whiskyn är mitt sämsta köp någonsin.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.