Skip to main content

master-class-richard-seale-sthlm_2014-large

Vi hade det stora nöjet att gå på en av de Master Class:er som hölls på Stockholm Beer & Whisky 2014. Föreläsare var Richard Seale, från Foursquare/Doorly’s. Vi måste börja med att lägga in att det är superkul att ha Jonas på Renbjer & Magnusson lyckades få Richard Seale till Stockholm för det här evenemanget!

20141002_190804

 

Om Richard Seale

Vi saktar upp lite och presenterar Richard Seale lite snabbt. Det finns väldigt mycket att skriva om honom, så vi väljer att ta den snabba korta varianten.

Richard Seale är Master Distiller och Master Blender på R.L. Seale och på Foursquare Distillery. Han har även en viktig roll som ambassadör för rom (och då kanske framförallt för Barbados-rom…) Han har verkligen rom i blodet – han är fjärde generationen rom-makare. Det var hans farfars far Reginald Leon Seale (R.L.Seale alltså) som grundade företaget 1926.

Några av de märken som produceras och framställs hos honom är: Doorly’s, R.L. Seale, Real McCoy and St. Nicholas Abbey.

Richard, och Foursquare Distillery har vunnit åtskilliga priser, och tillhör utan tvekan de allra mest influensrika på marknaden.

20141002_190751

 

Master Class, eller snarare seminarie

Men till själva Master Class:en. Den var superteknisk och på en extremt hög nivå. Vi, och flera andra deltagare hade kanske förväntat oss mer av en provning, och mindre av ett seminarie. Provning hade såklart varit trevligt också, men för oss var behållningen större i att få höra Richard prata om branschen, standarder och processer. Vi lägger upp lite bilder för att visa på vilken skala det hela låg! Men här kommer ett exempel:

20141002_192950_HDR

Vi ska vara ärliga – vi kommer inte att kunna återberätta det Richard gick igenom, så vi tar det på ett mycket grund plan. Richard Seale jobbar mycket aktivt för att styra upp den annars mycket okontrollerade rombranschen – och det vill han göra ordentligt mycket. Det finns redan några mer eller mindre strikta regler på marknaden, men Richard vill ta det hela vägen till Whisky-nivån.

Dagens klassificering med white, gold, aged x years, anser Richard vara helt värdelös, då det inte säger något om processer och bearbetningar. Han vill skapa något bättre, som kan tillföra “äkta värde”, “äkthet” och “komplexitet”.

Lite grovt så skulle klassificeringen vara:

 • ”Pot Still Rums”
 • ”Blended Rums”
 • ”Column Rums” (Multi Columns och Single Columns)

Och om den delas upp mer, så skulle det skiljas på rom som kommer från melass och från sockerör, vilket skulle resultera i:

Melass:

 • ”Pure Single Rum”
 • ”Single Blended”
 • ”Rum”

Sockerrör:

 • ”Pure Single Agricole Rhum”
 • ”Rhum Agricole”

Det här tror vi kan bli riktigt knepigt att få igenom. Varför? Vi listar lite av de märken som skulle hamna i de olika melass-kategorierna

 • ”Pure Single Rum”: Mount Gilboa, Hampden, Worthy Park, Cruz, Chamarel
 • ”Single Blended”: Mount Gay, Cockspur, Monymusk, Appleton, Chairman’s Reserve, Doorly’s, Diplomatico, El Dorado
 • ”Rum”: English Harbour, Havana Club, Barcelo, Brugal, Bacardi, Don Q, Cruzan, Angostura, Flor de Cana, Zacapa, Abuelo, Santa Teresa, Pampero, Cacique.

Det är väldigt många väldigt starka märken/aktörer som hamnar i den lite tråkigt döpta kategorin “Rum”. Och i de lite tjusigare kategorierna hamnar mindre märken; och Barbados-rom.

Men Richard hade ett snyggt sätt att presentera sitt “case” genom att visa på hur komplext det kan vara att göra riktigt “bra” rom. Och att det som många av “jättarna” gör är mer framställning av sprit, inte så mycket ett hantverk som det är får en del andra.

20141002_193136_HDR

 

Reflektion

Men det var väldigt intressant att höra Richard Seale prata om sin syn på rom och dess framtid. Och vi tror verkligen att det är ett spännande angrepp han gör på branschen och dess standards (eller avsaknad av standards).

Våra första tankar är att vi tror att det hela kommer att behöva maseras lite innan det kan komma vidare. Det riskerar att bli en för strikt uppstyrning av rom, vilket vi inte är så säkra på att det är rätt väg att gå. MEN, vi tror att det kommer att komma ut väldigt mycket bra regler ur det arbete som Richards Seales håller på med.
Vi har läst en hel del om Richard Seale, om att han är detaljdriven ut i fingerspetsarna. Och det var mycket tydligt på den här föreläsningen. Och det är kanske just det som gör honom till en så viktig och intressant spelare i rom-branschen!

 

20141002_190821

20141002_191045_HDR

20141002_191640

20141002_192015

20141002_192359_HDR

20141002_200215

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.