Skip to main content

Birkas rom-mässa 31 mars 2017 – del 2

Precis som i del 1 – så kommer vi att dela med oss av våra intryck från Birkas romkryssning i form av bilder – och kortare kommentarer. Vi har redan lagt upp reportage från kryssningen/mässan – och du kan hitta allt här!

 

Ett icke-köp som vi ångrar nu

Vi hade inte budgeterat för den stora överraskningen att Appleton Estate Joy fanns att köpa på mässan. Vi blev småsnåla och köpte ingen flaska – och det ångrar vi bittert idag.

 

Ron Abuelo

Det var kul att se Abuelos utökade närvaro på rommässan – det är verkligen en bra och klassig rom. (Om ni har missat den.) De har utökat sin redan starka uppställning med några karaktärsrika ”Cask Finish”. Riktig trevligt – och vi hoppas återkomma med mer om dem under året!


 

El Dorado – och Rare Collection

El Dorado hade en Master Class på kryssningen – men i övrigt tycker vi att de fick för lite plats på mässan. De hade inte bara sin fina vanliga uppställning med sig – utan de hade också två av sina Rare Collection-monster med sig. Vi fick prova dem på den Master Class vi var med på – och det är något speciellt. Man hittar nästan inte mer ”historisk och rå” rom på den vanliga marknaden. Det är några riktiga samlarobjekt – eller något för de riktiga entusiasterna. 

Saint James

Närvaron av ”fransk” rom hade ökat kraftigt, och Saint James var de som utmärkte sig mest. De hade en snygg uppställning, och otroligt bra information om sin rom. (Vi kommer att återkomma om det senare.) Vi tror att den svenska rommarknaden kommer att utökas till ett intresse för Agricole-rom de kommande åren, och det känns mycket troligt att Saint James kommer att vara en av de största och bästa aktörerna då. Saint James har en fantastisk historik, och en imponerande bred uppställning av rom. 

Blandade intryck

”Svenska” Gunroom Navy Rum fortsätter sin resa – och det är kul att följa framtåget. Deras ”röda” rom är Gunpowder Proof på 65%, och är en fullständig smakexplosion. Vi ser den som en ”modern navy rum” – den är balanserar mellan dagens smaklökar och behov – och det kulturella värdet i Navy Rum. Allt paketerat på ett mycket snyggt och unikt sätt. Grymt kul är det – och det var roligt att se Ian Burrells överraskade reaktion när han provade Gunroom på mässan.

 

Vi har flaggat lite tidigare om att Roble var på väg till Sverige, och på mässan hade den premiär. Det är en riktigt trevlig rom, som vi tror kommer att passa väldigt många romentusiaster. Vi kommer att återkomma med provningar av Robles två rom.

 

Mässans ”skojigaste” rom var ju Wild Tiger från Indien. Det är en rolig drinkrom som också funkar som en kul present! Även om det kan vara lätt att misstolka, så går alltså delar av försäljningen av Wild Tiger Rum till att SKYDDA tigrar.

 

Zacapa fanns så klart på plats – inga nyheter den här gången – men intresset var som alltid stort för deras serie!

 

En av mässans storsäljare var utan tvekan Ron Esclavo XO Cask. Med all rätt! Tyvärr har Systembolaget stoppat sin försäljning av XO Cask på grund av att keramikflaskorna inte ses som återvinningsbara. (Typ, vi vet inte exakt motiveringen.) Så passa på att köpa Ron Esclavo XO Cask på Birka – så får vi se om det kommer en glasflaska till nästa års kollektion?

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.