Skip to main content

German RumFest vs UK RumFest

Inför 2016 års säsong av mässor, så tänkte vi dela lite tankar om skillnaden mellan UK RumFest i London och German RumFest i Berlin. Nästa år kanske vi kommer lägga in Birkas romkryssning som jämförelse också – men vi väljer att vänta med det.

Det kanske inte är helt rättvist att jämföra UK RumFest med German RumFest, då UK har funnits i 10 år – men man ska inte underskatta tysk effektivitet. Vi kategoriserar våra tankar lite ostrukturerat här nedanför.

Kommunikationen

UK RumFest har några extra års erfarenhet, och med Ian Burrell vid rodret – så blir det inte annat än hög klass. De har även en stark PR-byrå som jobbar aktivt med all kommunikation från mässan. Så på intrycket får vi ge UK RumFest ett visst övertag – även om German RumFest tar igen lite på den visuella paketeringen.

Lokalen

Här vinner German RumFest enkelt! Tyskarna har en bättre planlösning – och en lokal som här hästlängder mer spännande än UK RumFests.

Utbudet

Båda mässorna har mycket bra utbud – men med liten marginal så får vi ge övertaget till UK RumFest. Men med ytterst liten marginal.

Betalsystem på mässan

På German RumFest så betalar man lite för all rom – och får lägga till lite för att prova mer exklusiv rom. På UK RumFest så har är det gratis att prova prova standardrom – och sen är det ganska mycket dyrare att prova “finrom”.
Över lag så är ju inte rommen dyr att prova – så det är inte här kostaden ligger för en resa till någon av mässorna.

Publiken & stämningen

Här skiljer det sig på några olika sätt. I London är det mer av en “rom-festival” och i Berlin är det mer en “rom-mässa”. Berlin är lite mer städat, men det kan nog bero på att snittåldern är lite lägre på UK RumFest. (Tror vi iaf!)
En skillnad mellan UK RumFest och German RumFest är att på ”rom-personlighets-kändistätheten”. I London är frågan ”Är det någon som INTE är här?”, och i Berlin är det mer “Vilka är här?”. (Hoppas det gick att förstå alls!)

Rese & Boende

German RumFest är billigare än UK RumFest. Berlin har billigare hotell, och det är generellt lite billigare att resa till Berlin (iaf från Stockholm). Så den här är en lätt seger för German RumFest. Plus att det är billigare att vara i Berlin än i London.

 

Sammanfattning

Vi får helt enkelt slå fast att det inte går att säga att någon av mässorna är ”bäst”. De är så pass olika – och båda är väldigt bra. Så det går inte att tipsa om den ena eller den andra. Det enda vi kan fastslå är att UK RumFest är snäppet dyrare – men det kan den vara för att den är ”Nummer 1”.

#rumfest #ukrumfest #germanrumfest

Hemsidor

4 Comments

 • Rogge skriver:

  Vilka brukar ni flyga med, bra hotel ?
  Är jävligt sugen.

  • RomRom skriver:

   Vi har flugit med olika bolag – något år blev det till och med ett bolag ner – och ett annat hem. (Bara för att avgångstiderna passade bättre.)

   Hotell har vi bokat i närheten av mässan – och det har varit olika hotell alla gånger. Det är förhållandevis billigt med hotell i Berlin, men allt handlar ju om hur mycket man vill lägga på boendet. Man spenderar ju inte så mycket tid på rummet. Så nåt år bokade vi ett ganska slitet rum precis i närheten av mässan, men något år hittade vi ett erbjudande på ett finare hotell – NH Berlin Mitte – som var väldigt bra!

 • Mikael skriver:

  Tyskarna får ett STORT MINUS för att dom tror alla bara pratar eller läser tyska!
  Dom borde ha en mycket bättre hemsida mm. Inte helt lätt om namn inte klara läsandet lätt…..
  Annars var det väldigt trevligt ordnat där nere förra året. Sannolikt en tur i år igen :)

  • RomRom skriver:

   Ja, språket är ju såklart en faktor. Men vi har inte upplevt det som ett så stort problem (ännu). Personalen i montrarna har varit bra/okej på engelska – men det tryckta materialet är ju tyvärr mest på tyska!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.