Ron Zacapa Centenario XO

1 159 kr

  • Ursprung: Guatemala
  • Lagringstid: 6 till 25 år
  • Färg: Mörk koppar, med röda inslag
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 95 av 100

Andra provningen: 27 april 2013
Först provningen: 24 oktober 2011

Kategori: Tagg:

Ron Zacapa XO – även känd som Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial – är enligt oss ett rent mästerverk!

Vi gillar (eller älskar) ju sedan tidigare den 23-åriga Zacapan – och Zacapa XO gör oss inte besvikna! Vi kan dock inte bestämma oss om den är bättre. Zacapa XO är fint balanserat söt, otroligt len och rund i smaken – men med just den viktiga skillnaden att den har ett djup i smak. Den har i både arom och smak, härliga inslag av vanilj, kryddor och torkad frukt! Det är inget att diskutera, Zacapa XO är en solklar 10:a – och den är tillsammans med Zacapa 23 helt klart en av våra favoritrom!

Hur jämför sig XO med Zacapa 23? De går igenom i princip samma process och lagring, men XO lagras i ytterligare två år i gamla franska cognacfat. Rommen ger därför mer inslag av cognac, vilket ger en lite kraftigare karaktär. Det gör den lite mindre snäll, men vi tycker att det lyfter upp smakupplevelsen ytterligare!

Denna underbara rom provades för första gången i en väldigt trevlig Ron Zacapa-monter under 2011 års rom-mässa i Berlin – vilket inte gjorde upplevelsen sämre!

Ron Zacapa Presentation

Vi har inte skrivit så mycket fakta om Zacapa XO tidigare – och nu gjorde vi en faktaruta på Zacapa 23 – så då passar vi på att justera den för XO också!

Zacapa produceras i Guatemala, och lagringen sker högt upp i bergen, i vad som brukar kallas “House Above the Clouds”. (Vi har tyvärr inga bilder som vi kan använda, men när man ser bilder på området så förstår man varför det heter “Huset ovan molnen”)

Ron Zacapa XO görs precis som sin lillebror Zacapa 23 av sockerrör av mycket hög kvalitet – så kallade Virgin Sugar Canes. När sockerrören pressas så är det bara den allra första pressningen som används till Zacapa XO.

Zacapa använder sedan av Solera-metoden i sin lagringsprocess. Tunnorna som rommen lagras i är en blandning av fat som tidigare har används till amerikansk whiskey, Oloroso-sherry och Pedro Ximenez-viner. Det är precis samma process som för Zacapa 23, men XO lagras sedan vidare i 2 år i franska cognac-fat. Därför får XO en total lagringstid på 6 till 25 år.

Det svala klimatet i uppe i bergen saktar ner lagringprocessen, vilken gör att Zacapas rom får mogna långsamt och försiktigt. Kvalitén på varje blandning säkras slutligen av Ron Zacapas Master Blender Lorena Vasquez.

Så här ser Zacapa XO ut idag: (Vi hoppas återkomma med en ny provning av den igen – vår första betygsättning var från februari 2013.)

Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Ron Zacapa Centenario XO”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.