Ron Zacapa Centenario Gran Reserva Solera 23

(1 kundrecension)

549 kr

  • Ursprung: Guatemala
  • Färg: Vacker koppar
  • Lagringstid: 6 till 23 år
  • Alkoholhalt: 40%
  • Typ av rom: Avec

Betyg: 97 av 100

Andra provningen: 27 april 2013
Första provningen: 17 oktober 2011

Kategori: Tagg:

Det är knappt någon nytta för oss att prova Ron Zacapa 23 igen. Zacapa 23 har för oss ett toppbetyg, och vi anser fortfarande att det är världens bästa rom. Och därmed inte sagt att det är världens godaste eller finaste rom. Men Zacapa 23 är nog ändå… “bäst”. Till er som blir arga när vi lägger in mer värden än arom och smak; det kan vara läge att hoppa några rader nu.

Vi tycker att en av anledningarna till att Ron Zacapa 23 är “bäst” fortfarande är den precis lagoma balans den har fått i publik kännedom. Ganska många icke-romfantaster känner till Zacapa numera. Och det gör Zacapa till en bra ambassadör för rom generellt!

Ron Zacapa 23

När vi provar den igen så är det inget nytt egentligen – mellan provningstillfällena har vi druckit Zacapa otaliga gånger. Men nu när vi verkligen fokuserar på aromen och smakerna, så inser vi att vårt tidigare höga betyg fortfarande står sig. Zacapa 23 är grymt bra! Svårare än så är det inte.

Aromen är söt med massor med olika lager att upptäcka – det är honung, smörkola, söt frukt och vanilj som vi tycker dominerar.

Smaken på Zacapa 23 är sen otroligt välbalanserad! Den är söt – och trots dess lite trögflytande karaktär så blir den aldrig sliskig. Det tydligaste dragen är en fin balans mellan torkad frukt, lönnsirap och vanilj. Och en del nöt.

Är Ron Zacapa 23 Solera Gran Reserva fortfarande världens bästa rom? Ja, vi håller oss kvar vid det påståendet.

Ron Zacapa 23

Vi har inte skrivit så mycket fakta om Zacapa 23 tidigare – vi tycker att den talar för sig själv. Men nu när vi gör en uppdatering så passar vi på att klämma in en faktaruta.

Zacapa produceras i Guatemala, och lagringen sker högt upp i bergen, i vad som brukar kallas “House Above the Clouds”. (Vi har tyvärr inga bilder som vi kan använda, men när man ser bilder på området så förstår man varför det heter “Huset ovan molnen”)

Ron Zacapa Centenario Gran Reserva 23 har fått sitt delen av sitt namn “Centenario” från sitt ursprung som hyllning till staden Zacapas 100-årsjubileum.

Trots sin lena och söta stil så görs inte Ron Zacapa 23 på melass, utan på sockerrör. Det som gör det lite speciellt är att det görs av sockerrör av mycket hög kvalitet – så kallade Virgin Sugar Canes. När sockerrören pressas så är det bara den allra första pressningen som används till Zacapa 23.

Zacapa använder sedan av Solera-metoden i sin lagringsprocess där lagringstiden blir mellan 6 och 23 år. Tunnorna som rommen lagras i är en blandning av fat som tidigare har används till amerikansk whiskey, Oloroso-sherry och Pedro Ximenez-viner.
Det svala klimatet i uppe i bergen saktar ner lagringprocessen, vilken gör att Zacapas rom får mogna långsamt och försiktigt. Kvalitén på varje blandning säkras slutligen av Ron Zacapas Master Blender Lorena Vasquez Ampié.

Varje flaska av Zacapa 23 smyckas av ett handvävt band – en så kallad Petate. De är en tradition från Maya-folket (bandet alltså, inte att smycka Zacapa-flaskor med dem!). Istället för att ha en stor “Petate-fabrik” så görs dessa av lokalbefolkningen i sina egna hem och hämtas sedan upp med lastbil. Zacapa jobbar på att få till ett system på sin hemsida där man kan spåra varje Petate och få reda på vem som har gjort bandet!

Ron Zacapa 23

Som tillägg till Ron Zacapa 23, så fortsätter vi att tipsa om Ron Zacapa 23 Black Label och Ron Zacapa XO!

Ron Zacapa 23

Ron Zacapa 23
Rum of the Year 2013 - Silver
Månadens rom september 2013

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Ron Zacapa Centenario Gran Reserva Solera 23

  1. Rikard

    Är absolut ingen expert när det kommer till Rom, men herre gud vilken len och god Rom detta är.

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.