Doorly’s 5

391 kr

  • Ursprung: Barbados
  • Råvara: Melass
  • Lagringstid: 5 år
  • Färg: Guld
  • Typ av rom: Drinkrom
  • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 72 av 100

Gamla betygsskalan: 7 av 10
Kategori:

Doorly’s 5 hamnar i den lite knepiga ung-rom-strax-under-400-kronors-klassen. Den är enligt oss en mycket bra drinkrom, men en mindre bra avec. Och som amatör så blir 400 kronor lite väl dyrt för en drinkrom. Men ibland kanske man vill lyxa till och kännas sig som en riktig bartender, och då kan Doorly’s 5-åriga vara ett spännande alternativ.

Flaskan är trevlig – och går framför allt ihop väldigt snyggt med Doorly’s XO. Det gyllene innehållet kommunicerar också på ett bra sätt vad som är att förvänta sig av Doorly’s 5.

Aromen är mycket trevlig, med en skön ballans mellan kola-sötma och exotiska frukter. Övergången till smaken är sen mycket fin, då Doorly’s 5 har en mycket len och trevlig doft även på nära håll.

Smaken är sen precis så strikt som man kan förvänta sig av Doorly’s. Det är begränsat med sötma, och den lilla sötma som finns är åt det fruktiga hållet. Men det som sticker ut är en liten underliggande bitter-smak som vi bäst lyckas likna till apelsinskal.

Vi ser ändå Doorly’s 5-åriga som en exklusiv drinkrom, så vi provar den i några enkla drinkar. Av våra enklare recept, så är det i en Dark n Stormy som den kommer mest till sin rätt. Vi har provat Doorly’s XO med Ginger Beer tidigare också, vilket funkade superbra – så det är ingen överraskning att 5:an funkar så bra också.

Doorly’s 5 är bra, och vi har druckit den vid ett flertal tillfällen – och den växer lite varje gång. Så den får kanske ett lite högre betyg tack vara det! Men sen får den ett lite sänkt betyg på grund av att Doorly’s XO är mer prisvärd (i Sverige). XO är till och med att klassa som mycket prisvärd- och finns på hyllorna på ganska många Systembolag.

Vi vill klämma in lite fakta om Doorly’s också, då det är en av det viktigaste aktörerna på marknaden idag (tycker vi iaf). Doorly’s produceras av R.L. Seale & co, och dess nuvarande Master Distiller Richard Seale är fjärde generationen rom-makare. Det var hans farfars far Reginald Leon Seale (R.L.Seale alltså) som grundade företaget 1926.

Foursquare Distillery, som producerar Doorly’s är idag ett modernt destilleri, som enligt tillverkarna ska vara energieffektivt och miljövänligt. (Vi kan inte bekräfta eller garantera detta, då det inte finns några klassificeringar för sånt idag.) Men även om det har moderniserats, så tycker vi att allt kring Doorly’s XO känns “klassiskt”.

doorlys-rum-5-year-old-photo03

doorlys-rum-5-year-old-photo04

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Doorly’s 5”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.