Doorly’s XO

499 kr

 • Ursprung: Barbados
 • Råvara: Melass
 • Lagringstid: 6 år
 • Sammansättning: Blend
 • Färg: Klar guld
 • Typ: Allsidig
 • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 85 av 100

Andra provningen: 4 april 2014
Första provningen: 12 april 2012

Kategori:

Beskrivning

Vi diskuterade mycket och länge om vi skulle prova Doorly’s XO som en drinkrom eller som en avec – eller båda såklart. Men vi har landat i att det är en klassig drinkrom som mycket väl kan användas som avec.

Vi vill klämma in lite fakta om Doorly’s först, då det är en av det viktigaste aktörerna på marknaden idag (tycker vi i alla fall!). Doorly’s produceras av R.L. Seale & co, och dess nuvarande Master Distiller Richard Seale är fjärde generationen rom-makare. Det var hans farfars far Reginald Leon Seale (R.L.Seale alltså) som grundade företaget 1926.

Foursquare Distillery, som producerar Doorly’s är idag ett modernt destilleri, som enligt tillverkarna ska vara energieffektivt och miljövänligt. (Vi kan inte bekräfta eller garantera detta, då det inte finns några klassificeringar för sånt idag.) Men även om det har moderniserats, så tycker vi att allt kring Doorly’s XO känns “klassiskt”. På ett positivt sätt alltså! “Gammeldags rom” kan ju även betyda gammal halsbränna.

doorlys-xo-photo01_2014

Vi vill likna Doorly’s XO vid ett klassiskt och lite exklusivt franskt vin. Det kanske inte passar alla – men det är ofta strikt och korrekt.

Till det yttre så har Doorly’s XO en strikt (igen) och unik flaska – utan att vara spektakulär. I glaset har den en perfekt gyllene ton – åt det ljusa hållet.

Aromen är ganska diskret, men mycket rak doft av fat. Det tar en stund för XO att växa för att dofterna ska komma fram, så låt den vila en liten stund. I början är det nästan svårt att urskilja att det är en rom.

I smaken så är fatet fortsatt dominerande, men den tillbakahållen sötma av frukt. Det är lite pomerans som kan titta in mellan varven, innan den avslutar i en snäll och ganska neutral eftersmak.

Vi testar Doorly’s XO i drinkar, och den funkar extremt fint med Cola – om du vill ha en lite mer vaniljig Rom och Cola.

Doorly’s XO kostar 399 kr på Systembolaget, vilket är ett mycket bra satt pris. XO är en rom som vi alltid har på plats i vår romsamling, och den är ofta med på våra provningar!

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

, ,

Sötma

1 recension av Doorly’s XO

 1. RomRom

  Marcus:
  1 oktober, 2015 kl. 05:48
  Jag måste tyvärr hålla med om att denna absolut inte passar alla. För egen del så förblir denna rom en derinkrom. Sen är jag väldigt besviken på den billiga skruvkorken, helhetsintrycket hade blivit så mycket bättre med en riktig kork, då flaskan i sig har en vacker form.
  Denna rom hamnar långt in i skåpet

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.