Cihuatán Reserva Especial

558 kr

  • Ursprung: El Salvador
  • Råvara: Melass och Sockerrörsjuice
  • Sammansättning: Solera
  • Lagringstid: Upp till 12 år
  • Färg: Mörk koppar
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 68 av 100

Vi stötte på Cihuatán första gången på German Rum Fest 2016, och var väl kanske inte jätteimponerade då. Så det var kul att få prova en av deras rom igen när den dök upp i 25 Rums 2019. Cihuatán är – vad vi förstår – El Salvadors enda romproducent – så det är inget stort romland.

Cihuatán Reserva Especial är en solera-blend med upp till 12 år gammal rom, men vi misstänker att genomsnittet är betydligt yngre. Den har lagrats på bourbonfat, som har gett den mycket vänliga vaniljtoner – som dominerar aromen totalt.

I smaken så kommer det sen igenom en massa kola. Smörkola till och med. Men sen är det en udda syrlig smak som kommer igenom i sötman. Vi lägger vår gissning på att det är socker? För Cihuatán Reserva Especial är duktigt sötad, vilket nästan känns lite onödigt.

I huvudtaget är paketeringen av Cihuatán Reserva Especial lite lustig. I produktinformationen berättar de ganska detaljerat om rommen – till och med vilken Angel’s Share then har (7% per år), men sen levererar de en sötad Solera-rom. Det känns lite osynkat, och lite… 2005.

Så Cihuatán Reserva Especial är alltså inte 12 år, utan “upp till 12 år”, så då hamnar den lite dyrt på 558 kronor. Men det är kul med en rom från El Salvador, och det är den bästa rom som vi har provat från landet än så länge!

Information från producenten:

Licorera Cihuatán craft distillery is a division of one of El Salvador’s most diversified sugar mills, with almost a century long tradition of mastering sugarcane. This allows them to control the entire productive chain, starting from the sugarcane seed, distilling, aging, blending and bottling. Gabriela Ayala, Cihuatán’s Master Blender, passionately watches over the barrels and is constantly inspired by the Mayan heritage to create charming and unique spirits:

“We control the fermentation and distillation of sugarcane syrup and molasses. We distill using the column method. We currently have two aging cellars. Most of our barrels have been previously used in the aging of bourbon whiskey. Our private reserves also feature rums aged in new american oak barrels. We sample our rum and analyze tannic content, acidity and esterification, in addition to sensory analysis as part of our quality control best practices. l Salvador’s temperature variations contribute to produce a perfectly aged rum, reaching 36°c during the day and 25°c at night. Our angel’s share is circa 7% per year.”

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

,

Skola

Typ

Sötma

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Cihuatán Reserva Especial”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.