Skip to main content

Tres Hombres Master Class på Paladar de Cuba

Tres Hombres Master Class på Paladar de Cuba i Stockholm marknadsfördes inte så mycket – men provningen var ändå mer än fullbokad. Det stora intresset för Tres Hombres rom gör att vi tror att det säkert hade gått att hålla provningen massor med gånger. Men det är ju lite det som är charmen med just Master Class:er; att det oftast är för mindre grupper – och att presentatören sällan är tillgänglig för flera provningar.

Presentatören i det här fallet var Andreas Lackner – som är en av de tre grundarna av Tres Hombres – och också kapten på skeppet Tres Hombres. Det här var faktiskt Andreas första besök i Sverige; så det var extra kul att han välkomnades av vackert maj-väder – och att han fick hålla provningen på härliga Paladar de Cuba.

Vi har träffat Andreas Lackner ett antal gånger tidigare på German Rum Festival – och vi har även varit och tittat på skeppet Tres Hombres när det var på besök i Köpenhamn. Men vi har inte fått en så här grundlig presentation av Tres Hombres tidigare – så vi fick inte bara dricka fantastisk rom – utan vi fick också lära oss massor om Tres Hombres bakgrund och vision.

Den första delen av presentationen kretsade runt FairTransport och det arbetet som de gör kring det. Fair Transport har ytterligare ett skepp; Nordlys – och de har ett ännu större projekt på gång med ett Clipper Ship. Vi kan tipsa om att man faktiskt kan köpa andelar i skeppen för att hjälpa dem. Vi har såklart ingen som helst aning om det är en bra investering; men det ska nog mer ses som en insats för miljön. De har också valt att göra skissera till det nya skeppet “open source” – så att andra kan följa deras fotspår mot ett mer hållbart fraktande.

Just ja – om det är så att du inte vet vad Tres Hombres rom är – så kan vi kort sammanfatta det. Tres Hombres rom har funnits sen 2010, och är transporteras i segelbåt över Atlanten. Helt utan motorkraft alltså. Det började med en rom de första åren, men nu för tiden seglar de via Kanarieöarna; plockar ut varor/rom där – för att sen korsa över till Karibien. Där stannar de på flera öar och tar med sig fat med högkvalitativ rom – som de sedan seglar tillbaka till Amsterdam. Den lagring som rommen får på korsandet över Atlanten är ju så klart en helt annan sak än om faten skulle ligga kvar på land. (Oavsett om den lagras i tropiskt klimat eller i ett svalare klimat.)

Presentationen av Andreas Lackner var personlig och charmig – och det är tydligt att han verkligen brinner för den vision som Tres Hombres och Fair Transport har. Och så gillar rom – på ett lättsamt sätt. Han är – trots sin status i romvärlden – ingen romsnobb. Han känns mer som en sjöfarare som älskar sin rom.

Provningen på Paladar de Cuba var lite härligt ostrukturerad; och istället för att gå igenom all rom på ett strukturerat sätt – så provade vi dem lite “halv-spontant”. Det skapade lite kaos, då vi hoppade lite i ordningen – men vi tyckte bara att det var kul.

Vi fick prova väldigt många olika rom – några klassiker, många olika stilar, och en nyhet!

 • Tres Hombres 2010
 • Tres Hombres 2015 Edition 09 Cana Brava Organic La Palma
 • Tres Hombres 2017 Edition 20 Porto Bayan
 • Tres Hombres 2016 Edition 14 Marie Galante
 • Tres Hombres 2017 Edition 16 La Palma Ron y Miel
 • Tres Hombres 2017 Edition 18 Dominican Republic Captain’s Choice
 • Tres Hombres 2018 Cask No.1 1423.dk
 • Tres Hombres 10 years anniversary

När vi tittar tillbaka på uppställningen av rom så är det ett mycket blandad urval – men det kändes som ett kul avbrott från att bara prova rom från samma kollektion eller “släpp”.

För oss hade provningen några höjdpunkter (förutom Andreas presentation, som vi uppskattade väldigt mycket):

 • Tres Hombres 2010. Det var 6 år sen vi provade den senast; och vi håller med om vårt intryck från den tiden. Det är en rom som har starkt nostalgiskt värde (och numera ett högt faktiskt värde!). Det var spännande att höra hur den var med från början i Tres Hombres historia – och hur den har en direkt koppling till den jordbävning som drabbade Haiti 2010.
 • Tres Hombres 2016 Edition 14 Marie Galante. Vår Edition 14 tog slut för något år sedan; och vi är fortfarande imponerade av vilken god rom det är.
 • Tres Hombres 2017 Edition 18 Dominican Republic Captain’s Choice. Den är som att dricka godis; 64,8-procentigt godis.
 • Tres Hombres 2018 Cask No.1. Det var kul att få premiärprova den rom som Tres Hombres släpper i samarbete med 1423.dk. Vi hoppas kunna återkomma mer till den vid ett senare tillfälle, då vi har väldigt begränsad information om den idag. Men det vi kan vara säkra på är att den kommer att vara i mycket begränsad upplaga; och att den kommer att gå åt snabbt.

Mer bilder från provningen hittar du här!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.