Skip to main content

Precis som tidigare år, så var vårt fokus på mässan helt på rom. Och om möjligt, så fanns det ännu mindre plats för rom. Men med en stor ljuspunkt – Symposions rombar – vi återkommer med den lite längre ner.
Varför finns det så lite rom på Stockholm Beer & Whisky? Vår analys är att det är så sjukt stort utbud av ÖL så det finns rent fysiskt och mentalt inte plats för rom. Trots att vi såg tydligt att det var stort intresse för de rom-utställare som fanns på plats.

Nåja, tillbaka till vår intryck från 2017-mässan! Vi besökte mässan ganska tidigt på lördag förmiddag. Tidigare år har vi kommit dit på torsdag eftermiddag. När vi jämför de alternativen så skulle vi starkt rekommendera att komma dit på en förmiddag – allt var enklare och det fanns mer utrymme att prova, prata och spana.

Vi hängde mest i Hall 2, då det var där (all) rom fanns – och det är lite lugnare där än i Hall 1. Publiken på en lördag förmiddag var härligt blandad – med olika åldrar, bakgrund och intresse. Det är kul att se att mässan blir mindre och mindre mansdominerad också. Intrycket av att vara på plats på en förmiddag var att de flesta besökarna var genuint intresserade – och inte bara ute för att “dricka”.

Vi kan dela upp vårt besök på fyra höjdpunkter. (Men vi hade ju önskat att det var mer!) Här är de:

 

1. Symposions Rombar

Detta var helt klart årets stora succé – inte bara på mässan, utan också för att se den satsning på rom som Symposion kommer att göra. De hade med sig externa experter – Joshua från 1423.dk, Pär Ädel från A-Bay och representater från Ron Abuelo.
Stämningen i montern var avslappnad och kul – precis som det ska vara i närheten av rom. Och de hade med sig en hel arsenal med nya rom. (En del har funnits i Sverige tidigare, men som nu fått en ny importör – t.ex. Ron Centenario.)
Symposion satsar mycket på Ron Abuelo, vilket är kul! Men det är framför allt roligt att se att de siktar på att få en stor bredd av rom. Och därmed utforska lite mer nischad och nördig rom. (Klargörande; “nördig” är ett positivt ord för oss i det här fallet!) Och det tar oss till punkt två på listan.

 

2. Bästa överraskningen


Det var mycket bra rom på plats på mässan – men många redan säkra kort. Därför var det extra kul att se och prova Habitation Velier. En superhäftig uppställning kollektion – med fantastiskt spännande rom. Som dessutom var mycket prisvärd. Om ni besöker mässan nu i helgen så får ni inte inte inte missa Habitation Velier Hampden 2010!

3. Plantation

Plantation fortsätter att hålla mycket hög nivå på mässorna (och på sin rom såklart, men det hör ju inte till det här reportaget). Plantation hade en dubbel monter, med en bra uppställning av sin rom. Det är i uteslutande bra rom – men om vi ska välja nåt som ni måste prova när ni är där, så får ni inte missa Plantation Belize XO. Den är fantastisk!

4. Rombaren

“Rombaren” – som har blivit samlingsplatsen för rom på mässan kom inte riktigt till sin rätt så här tidigt på dagen. Vi misstänker att intresset för den växer senare på kvällen! Behållningen för oss var att det fanns massor med klassiskt mycket bra rom på hyllorna.

 

Bilder från Stockholm Beer & Whisky 2017

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.