Zaya Gran Reserva

618 kr

 • Ursprung: Trinidad & Tobago
 • Lagringstid: upp till 12 år
 • Färg: Mahogny
 • Typ: Avec
 • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 79 av 100

Gamla betygsskalan: 8 av 10
Kategori:

Beskrivning

Vi har jagat Zaya Gran Reserva ett bra tag nu! Till slut blev det enklaste alternativet att gå till Museet Bar i Stockholm och prova Zaya på plats där!

Zaya har en ganska intressant historia då den från början gjordes i Guatemala – men har sedan dess fått flytta till Trinidad & Tobago. Så släktskapet till Zacapa finns där! Men vi lägger den informationen längst ner på sidan, så att vi kan komma direkt till provningen!
Rötterna från Guatemala präglar fortfarande Zaya, då de försöker uppnå den ursprungliga smaken från Guatemala, men nu istället göra en blend med rom från Trinidad & Tobago. Zaya Gran Reserva är en blend på 5 olika rom, som alla har lagrats i minst 12 år.

Till det yttre på Zaya. Flaskan är av tjockt glas, vilket gör den tung – men också ganska stor! Trots att vi provar från en ganska tom flaska, så ligger den ändå ordentligt tungt i handen! Väven runt halsen på flaskan ger – antar vi – en passning till Zayas Guatemala-ursprung!

zaya-gran-reserva-12-20130905_193442

I glaset har Zaya Gran Reserva en vacker färg av mahogny – som skapar väldiga förväntningar från vår sida! Och vi behöver inte vänta länge – aromen möter oss snabbt! Det är en varm och len arom, som domineras enormt mycket av jättesöt vanilj! Och lite kola. Vi tycker att det tittar fram aningen lite citrus också när Zaya har fått vila en stund! Även när man går lite djupare in med näsan, så är Zaya Gran Reservas arom len och välbalanserad – med massor med spännande små dofter!

Aromen är söt, men utan att bli sliskig. Det är därför övergången till smaken är lite överraskande!
För smaken är söt. Mycket söt! Det är så mycket vaniljsötma, så att det nästan känns som att någon bytte ut Zaya Gran Reserava mot vaniljlikör.
Men sen är avslutet lite mer kryddigt, vilket är trevligt – det hindrar ändå intrycken från att BARA handla om vanilj! Men sötman från vaniljen är så kraftig att den ändå ligger kvar, och tillsammans med kryddan längst bak i munnen, så är det en karneval i munnen. Lite festligt är det, men vi måste nog ändå säga att det är lite för spretigt!

Så sluttankarna om Zaya Gran Reserva är att den är god, men lite dåligt balanserad. Det gör att det är lite oklart vad för plats den vill ta i romvärlden. Zaya Gran Reserva är dyrare än Zacapa och Botran. (I Sverige i alla fall.) Den är inte ”feminin” och inte direkt för nya romdrickare. Inte heller helt anpassad för mer erfarna romälskare?

Vi tycker att Zaya Gran Reserva utger sig för att vara mer än vad den är. Den är inte Zacapa. Men den är bra!

zaya-gran-reserva-12-20130905_193252zaya-gran-reserva-12-20130905_193331zaya-gran-reserva-12-20130905_193420

 

Till lite historia då! Zaya Gran Reserva kommer från början från Guatemala. Men 2008 så skrev Industrias Licoreras de Guatemala distributionsavtal med Diageo – vilket gav Zacapa en mycket starkare roll.
Vi vet inte exakt varför de inte kunde stanna kvar i Guatemala också, så vi undviker den eventuella politiska hetpotatisen.
Men det hade då börjat gå bra för Zaya, vilket gjorde att man inte ville lägga ner märket helt. Istället valde man att flytta verksamheten till Trinidad & Tobago, där man nu strävar efter att kunna producera rom som har samma karaktär som rom från Guatelama.

Det kanske finns massor med mer information och vinklar på Zayas flytt, men det där är ungefär så mycket vi har snappat upp!

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Zaya Gran Reserva

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Henrik:
  24 augusti, 2018 k:l. 11:09
  Finns numera ej på ”fantastiska” Systembolaget …

  ——
  Conny:
  29 januari, 2015 kl. 18:00
  En ny favorit, tycker faktiskt att den är nivå med Zacapan. Smakar mycket (främst vanilj) men ändå väldigt mild. En bra nybörjarrom skulle jag vilja säga, även om priset kanske avskräcker en del.

  ——
  Scott:
  7 november, 2014 kl. 19:31
  I rencently bought Zaya and was really looking forward to this rum. I like sweet rums and the smell of zaya is possibly the best smelling rum I have come across. BUT, the taste didnt deliver what the smell promised. Your review is right on and Zaya is good, but not worth the price. I would much rather drink diplomatico or el dorado at a big savings as well.

  ——
  Ivan:
  26 april, 2014 kl. 23:27
  Fick smaka den på jobbet och blev ögonblickligen frälst. Har inhandlat från den danska sidan rombo som länkas här vid två tillfällen och fick den levererad på 2 dagar till Malmö vid båda tillfällen. Jävligt seriöst förpackad också bör tilläggas. 5/5

  ——
  Micke:
  26 november, 2013 kl. 08:01
  Kommer på systembolagets beställningssortiment 2013-12-02. Det får bli en tidig julklapp….

  ——
  Mats:
  10 november, 2013 kl. 19:32
  ser att denna finns på rombo.dk för 449DKK

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.