Yellow Eye

239 kr

  • Ursprung: Paraguay, Sverige
  • Råvara: Melass
  • Färg: Ljus mahogny
  • Typ: Romlikör
  • Alkoholhalt: 30%

Betyg: 70 av 100

Kategori:

Beskrivning

Yellow Eye är en svensk romlikör – som är smaksatt (i brist på ord för “infused”) med kaffe. Detaljerna kring Yellow Eye är inte jättetydliga, men ändå men än vad man brukar kunna förväntar sig av en romlikör. Den har sitt ursprung från Tevsjö Destilleri Järvsö. Kaffet som används är ett specialanpassat kaffe från Johan & Nyström i Stockholm. Smaken från kaffet har extraherats med en 5-årig rom från Paraguay. Det står inte supertydligt om det innebär att det är basen för hela rommen eller bara för kaffe-extraktet.

Yellow Eye kommer i en snygg och trevlig 50 centiliters flaska. Det gör att den hamnar i en bra prova-på-prisklass; den ligger i skrivande stund på 239 kr i Systembolagets beställningssortiment.

Till en början överraskade Yellow Eye med att ha lite mindre kaffetoner än vad vi hade föreställt oss. Vi tyckte först att sockret dominerade både arom och smak, men när den har fått vila lite så smyger kaffet fram mer. På ett bra sätt.

Den har raka och tydliga drag. Socker och kaffebönor. Mer kan man inte säga. Att dricka den rent är sisådär om vi ska vara helt ärliga. På sin hemsida påstår dock inte Yellow Eye att den ska drickas som en avec, utan de lyfter den som drink-komponent och som “shot”.

Vi ska vid tillfället prova lite fler av de recept som finns på yelloweyespirits.com. Men i skrivande stund har vi hunnit prova deras “YE Tonic” (YE är alltså Yellow Eye.) Det var gott, men gav kanske lite mindre karaktär än önskat. De har ett antal drinktips på sin hemsida, vi hoppas kunna testa lite fler av dem senare.Efter att ha provat Yellow några gånger, så kan vi se framför oss att den skulle gå åt efter en middag i trevligt sällskap. Något som 2020 tyvärr inte bjuder på.

Vi gör det lätt för oss och kallar Yellow Eye för en romlikör – även om det kommer regelverk som ändrar det inom kort. Vi ger Yellow Eye ett ganska högt betyg – för att den har en snygg paketering och för att den har ganska kul storytelling kopplat till sig. (Som hade kunnat vara ännu tydligare om vi hade fått önska oss något.)

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Yellow Eye”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.