San Barts Golden Oak

120 kr

  • Ursprung: Kina
  • Råvara: Melass
  • Färg: Gul guldton
  • Typ: Drinkrom, Kryddad
  • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 63 av 100

Kategori:

Beskrivning

San Barts rom kom som en fullständig överraskning för oss! Det är en väldigt unik, udda och speciell rom – som alltså inte är från Saint-Barthélemy – utan från Kina. Namnet har den fått för att det är en svensk familj som producerar rommen!

Namnet har rommen fått som en hyllning den före detta svenska kolonin Saint-Barthélemy. Men idag produceras rommen i Kina, i en provins som heter Guangxi. I provinsen finns stora mängder sockerrör, och produktionen sker i en övergiven risvins-still.

Enligt San Barts så är de den enda rommen i världen som lag använder keramik-urnor i lagringen. Vilket vi är beredda att tro på – även om det säkert kan finnas en del liknande lösningar i Asien. Men tills motsatsen är bevisad så säger vi att ”San Barts är den enda rommen i världen som använder keramik-urnor i lagringen!.

I faten/urnorna tillsätt vanilj från Madagaskar för att ge slutprodukten en rundare ton – och en kraftfull vaniljkaraktär.

San Barts har en väldigt spännande story – och det finns mer att läsa här. (På engelska – eller på kinesiska om det passar dig bättre.)

Men tillbaka till San Barts Golden Oak. Det är San Barts lagrade rom – vi har sett på hemsidan att de har en olagrad också. San Barts Golden Oak kommer i en flaska som vi gillar – och som många rom har använt sig av de senaste 5-10 åren. Vi känner att det grafiska på flaskan kunde ha finjusterats ganska mycket – genom att antingen vara moderns svensk – eller kinesisk. Nu spelar den mer (misstänker vi) på de historiska kring Saint-Barthélemy – men det blir inte helt tydligt heller – då en annan flaska hade passat bättre då. Nåja, det är inte så viktigt egentligen, men vi gillar detaljer.

San Barts Golden Oak har en ganska gul ton i glaset, som mer för tankarna till en fransk rom eller till en yngre jamaicansk rom.

Den första aromen är svåridentifierad, troligtvis på grund av den lite udda bakgrunden. Det ligger en underliggande kraftig vanilj, men den följs också upp av en lite spritig ton. När San Barts Golden Oak har fått vila lite i glaset så lägger sig de lite vilda tonerna, och vaniljen får ta lite mer plats.

Övergången till smaken är sen lite stökig, det kommer fram en del jästa frukttoner som inte förväntades i aromen. Vaniljen rundar av smaken lite, men inte tillräckligt. Det blir lite för rivigt, och det blir tydligt att San Barts Golden Oak inte klarar måttet för att drickas rent.

Vi fortsätter provningen med att blanda några enkla drinkar på den, och då funkar den helt okej, Den sätter en ganska tydlig vaniljton till det mesta, men spritigheten kommer igenom också. Där den gjorde sig bäst var en rom och cola – med mycket lime. Då kändes balansen bra.

Vi måste ge San Barts Golden Oak några extra bonuspoäng för att de verkligen har försökt skapa en story kring sin rom. Vi känner däremot att de inte når riktigt fram till sitt mål i dagsläget.
Men det här är deras första generation av rom (?), och vi hoppas att de fortsätter att producera rom. Och att de vågar utveckla sin rom – även om det tar mycket tid. Vi hade gärna sett en vinkel mot det kinesiska, snarare än Saint-Barthélemy-spåret. En rom lagrad på små keramikfat i ett par år hade ju varit spännande att testa. Och om de skulle berätta mer om kopplingen till risvinet osv. (Det där var bara några idéer vi bjuder på. :D)

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

,

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”San Barts Golden Oak”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.