Ron Quorhum Solera 23

399 kr

 • Ursprung: Dominikanska Republiken
 • Lagringstid: Upp till 23 år
 • Färg: Bärnsten
 • Typ av rom: Avec
 • Alkoholhalt: 42%

Gamla betygsskalan: 8 av 10

Kategori:

Beskrivning

Vi gör en uppdatering på Ron Quorhum Solera 23. Varför? Det har hänt en del sen vi körde den första provningen av den! Det allra viktigaste är prislappen. När vi provade den första gången så låg prislappen för privatimport på 748 kr/flaska. Men numera finns den på Systembolaget för svin-prisvärda 299 kr! Nu ska vi visserligen också lyfta fram att flaskan är på 50 cl. Men det ser vi inte som något negativt – det är ju faktiskt trevligt! Vi önskar att fler rom kom i lite mindre flaskor. (Quorhum Solera 23 har fått ärva Unhiq XO:s flaska?) (Bilden vi har just nu är på den gamla flaskan.)

Vi tycker att Quorhum 23 är en bra rom, men som kanske inte riktigt levererar till de förväntningarna vi har på en 23-årig Solera.

Quorhum 23 har en otroligt fin arom med inslag av knäck och nötter! Det kan vara en av de mest prisvärda aromerna vi har stött på!

Smaken är sen lite av en besvikelse – med det är kanske mest för att aromen lovar så pass mycket! Smaken är söt, men med tydliga drag av fat. Så om du gillar din rom lite mer kraftfull men ändå med vaniljig sötma, så är Ron Quorhum Solera 23 ett mycket bra alternativ!

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Ron Quorhum Solera 23

 1. RomRom

  Flyttade kommentarer från förra sidan

  Robert L:
  13 april, 2018 kl. 23:39
  Ni har inte testat Quorhum XO QRM. Har köpt den men inte börjat på än.

  Stefan E:
  16 januari, 2017 kl. 22:34
  Denna rommen är min favvo sedan några år tillbaks. Ska i februari åka till Dominikanska Republiken. Någon som varit till destilleriet som producerar denna utsökta rom?

  Rogge:
  19 januari, 2017 kl. 10:04
  Har varit på dominikanska republiken 4 ggr skall ditt 16 mars igen.
  Har bara besökt Brugal
  Nu skall jag åka till Juan Dolio (Punta Cana)närheten av Santo Domingo som är huvudstad,då tänkte jag besöka Oliver & Oliver
  som bland annat producerar Ron Qurum och opthimus coh många fler.
  Kan bara säga att detta är ett paradis för romälskare

  Don Paolo:
  12 maj, 2015 kl. 11:11
  SUPER SUPER ROM
  Lad den stå ti minutter i glasset, kig, duft og smag.
  Det er englevand det her. Englevand fra Caribien.
  Den er fantastisk mørk i farven og duften giver en lovning på karamel og kaffe.

  Den er helt uden fuselnoter og smager umiddelbart melasse/sirup lige når den rammer ganen. Men derefter eksploderer den i kæften og du kan ikke lade være med at smile.

  Kompliceret rom med masser af smagsindtryk. Den ER lidt sød i starten, men bliver opvejet af krydderier og tørhed i eftersmagen.

  Helt klart favorit rom.

  Glæder mig til at smage den som 30’årig.

  Den hiver 95 points på min skala og er den første rom som alle havde som numero 1 ved sidste blindsmagning. Aldrig sket før. Vandt over Zacapa 23 og Xo samt bl.a. Atlantico Private Cask og Trés Hombres 13 edt 05.

  Køb den -køb flere

  micke:
  30 april, 2015 kl. 23:31
  Hej!

  Efter att blivit lite smått frälst i rom när jag fick prova Havana Club Selección de Maestro som mina föräldrar hade med sig hem från kuba, så läste jag runt lite om de flaskor rom som mitt systembolag hade inne och kom över denna. nu är priset ca:350kr men jag tycker den är så fantastiskt god. Så tack för tipset.

  Jag har även inhandlat tex en plantation samt en Ron Zacapa Gran Reserva sedan min frälsning.

  Än så länge kan jag inte säge att någon har slagit havana club i smak, även om två flaskor av Ron Quorhum Solera 23 samt nästan en av Ron Zacapa gran reserva.

  Tack för en underbar sida.

  Carl:
  7 februari, 2014 kl. 13:47
  Tack Roger och Kalsing!
  Ska definitivt utforska markerna :)
  Skulle förresten inte Tres Hombres lanseras på systemet inom kort? Kommer dock inte ihåg vilken version….

  kalsing:
  13 januari, 2014 kl. 09:17
  Kul för dej Roger. :-) men nu menade jag ju att Carl skulle köpa den :-)

  Roger:
  13 januari, 2014 kl. 08:39
  Tres Hombres 12,har jag redan ett par flaskor av.

  kalsing:
  10 januari, 2014 kl. 14:03
  Köp gärna Tres Hombres 12″ samtidig som du köper 13″ 05 (om den finns kvar) . Du blir 1600:- fattigare men ditt liv blir så mycket rikare för då har du dom 3 godaste rommerna i världen( Qrm hade du redan).

  Roger:
  10 januari, 2014 kl. 09:00
  Köp Tres Hombres 2013 Edition 05
  Finns att beställa på Rombo.dk
  Kanonrom…….

  Carl:
  9 januari, 2014 kl. 08:46
  En otroligt bra rom enligt mig vars arom och smak har lagrats både i mitt kort- och långtids smakminne vilket gör att jag har ett konstant sug efter den, var jag än befinner mig!
  Även om jag gillar Zacapa 23 så tycker jag att denna rommen helt klart är bättre på allt. Ett bättre betyg hade varit en 9:a Zacapa en 8:a. Ni som tycker som jag, har ni något tips på rom av samma karaktär som Quorhum 23?

  Rubank:
  4 oktober, 2013 kl. 13:09
  ”Jocke”, hoppas du skriver fler recensioner om rom här på sidan! Stod och valde mellan denna och Diplomático’s 12:a och valde
  den senare. Nästa gång blir det nog Quorhum! Dels p.g.a. din recension, dels den nya läckra flaskan! ;-)

  Joel:
  5 september, 2013 kl. 20:03
  Själv så tycker jag att betygssystemet är bra. Ni har en skön tillgänglighet på romrom som gör betyg och beskrivningar lätta att ta till sig. Att parametern kring hur prisvärd rommen är finns med har hjälpt mig i flera knepiga beslutssituationer. Så länge betygen motiveras så utförligt som det hittills har gjort så vore det synd att krångla till det.

  Maltmanswe:
  24 juli, 2013 kl. 14:56
  Sliskigt slisk som glider ner glatt, Malte gillar!

  Palle:
  11 januari, 2013 kl. 17:07
  Menar ni allvar?
  Så om jag köper tex. en liter Ron Zacapa på Viking Line för en femhundring istället för en 70cl-are på Systembolaget för 799, så kommer literflaskan att vara bättre?

  Se över ert betygssystem.

  Tom:
  10 januari, 2013 kl. 22:20
  Kanske RomRom borde dela upp betygen på Smak, pris, upplevelse och prisvärt eller liknande.
  En rom för 20000 dollar borde ju inte få en 10 i totalt, det kan ju inte vara prisvärt eller hur?

  RomRom:
  11 januari, 2013 kl. 11:31
  Det är absolut en bra idé Tom! Vi försöker motivera i text hur vi tänker i vår betygsättning – men vi kanske ska kolla på att dela upp betygen! Vi har även fått in förslag på att vi ska dela upp i olika betygskalor för rom som ska drickas rent och drinkrom – så vi ska se hur vi kan paketera ihop det i framtiden!

  Palle:
  10 januari, 2013 kl. 18:21
  Hej.
  Va bra! Desto billigare man hittar flaskan desto bättre betyg. Då blir det olika betyg beroende på var man handlar flaskan eftersom den antagligen kostar olika på olika ställen?
  Då ska jag åka till Dominikanska och köpa den på plats så blir det garanterat en tiopoängare!

  Jisses.
  Kamma er!

  Palle

  RomRom:
  10 januari, 2013 kl. 19:41
  Absolut så påverkar priset vårt betyg! Så här mitt i vintern skulle vi gärna ge den en tia om vi fick åka till Dominikanska och dela ut den 10:an.

  Vi kammar oss så ofta vi kan, men så här års när man måste ha mössa på sig känns det lite onödigt.

  Vänliga hälsningar,

  Micke, RomRom.se

  Erik:
  10 januari, 2013 kl. 18:10
  Det har på många fronter efterlysts en ”starter-rom” och det kanske är den här. Det här är verkligen lättdrucket, sött och smakar inte så mycket sprit. Om det är det man vill ha så är det bara att kolla på prislappen och räkna ut att det är ett kap.

  Om du efterlyser en rom som är komplex och som du ska sitta och överanalysera en hel kväll eller om du lanserat ”sprit ska smaka sprit, annars är det inte sprit” som personligt motto så är detta inte för dig.

  Martin:
  5 januari, 2013 kl. 23:02
  Lustigt men det är intressant hur många av oss som tänkte på Pampero :)
  Det här är en riktigt fjäskig fet katt!

  Kolla gärna min recension av den.

  http://youtu.be/goySePXZdZ4

  nimbuz:
  16 november, 2012 kl. 16:24
  Haha jocke, just det där hände mig precis :D

  har dock inte hunnit smaka på skönheten än ( älskar utförandet på flaskan,den ser inte ut som på bilden här)

  Jocke:
  3 oktober, 2012 kl. 22:19
  …kan även tillägga att om någon av er funderar på att köpa den på systembolaget – medtag ett knippe tålamod och ha lite kul åt den stackars kassören/-rskan, för scannarna på bolaget klarar inte av att läsa in den minimala EAN-koden på baketiketten. Det tog mig närmare 10 minuter och åtskilliga suckanden och stönanden från den växande kön bakom mig innan kassörskan lyckades översätta den EAN-numeriska koden till en prisuppgift.

  Jocke:
  3 oktober, 2012 kl. 22:15
  Vet inte om det är samma rom i testet som den som nu finns på bolaget, men jag köpte den och smakade den och håller inte med recensenten – om det nu är samma rom.

  Den är väldigt mörk och smaken drar också åt det sötare hållet. Den luktar väldigt gott, vanlij, mörk muscovado, lite blommigt och en touch av anis. Den är söt i smaken, ganska rund och smaken av just mörk muscovado dröjer sig kvar ganska länge. Den har en del efterbränna, men det är också 42% alkohol i flaskan. Jag skulle nog närmast vilja jämföra den med Diplomatico 12, fast lite aggressivare i smaken. Där Diplomaticon är len och oljig är Quorhum stickigare och lite torrare, dock utan att förlora i långa loppet för den har en väldigt trevlig gom och eftersmak.

  598 kr per liter för en 23-årig solera gör den riktig prisvärd i jämförelse med andra soleror med 23 som äldsta årgångsingrediens (såsom Zacapa som drar iväg bortåt 850 kr/liter). Den är dessutom riktigt god och kommer i en snygg flaska. Jag skulle lätt ge den en 8:a, eventuellt kandiderande på en 9:a om den hade varit liiite med balanserad. Korken är naturkork infattad i billig plast och etiketterna ser lite understiliserade ut, inte den snyggaste presentationen måhända men drycken i flaskan tycker jag står sig bra bland höjdarflaskorna på romhyllan.

  Björn:
  27 september, 2012 kl. 18:37
  Och att det bara var en halvliter… Jag får skylla på att jag har bråttom till hockeyn :)

  Björn:
  27 september, 2012 kl. 18:36
  Såg just att den som ska säljas var en solera. Är det samma rom?

  Björn:
  27 september, 2012 kl. 18:34
  Den börjar säljas i Sverige nu i oktober såg jag just för 299:- http://www.systembolaget.se/522
  För de pengarna kanske den är bättre värde? Jag tror jag ska köpa mig en flaska på måndag.
  Flaskan har för övrigt blivit fyrkantig.

  Alexander:
  10 november, 2012 kl. 21:52
  Köpte den och testade! Hade kanske inte varit mer än ok för 750 kr men för 300 riksdaler är det rena fyndet! Det kan nog komma att gå åt några sådana flaskor hemma hos mig!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.