Ron Prohibido 12

367 kr

  • Ursprung: Mexiko
  • Lagringstid: upp till 12 år
  • Sammansättning: Solera
  • Färg: Mörk rödbrun
  • Typ av rom: Avec
  • Alkoholhalt: 38%

Betyg: 75 av 100

Kategori:

Beskrivning

Vi började med att bolla lite kring vad vi skulle kalla den här provningen. Kandidaterna var “El Ron Prohibido 12”, “Ron Prohibido 12” eller bara “Ron Prohibido”. Landningen blev att vi rubricerar den som Ron Prohibido 12, men kallar den för Ron Prohibido. Så, nu var det klart.

Det går inte att testa Ron Prohibido utan att diskutera namnet, så vi börjar med det. För att göra det enkelt för oss, så tar vi den officiella storyn – på engelska:
“Ron Prohibido – ‘The Forbidden Rum’ – is a unique premium Latino rum from Mexico. Made in a traditional 12 year solera with a unique combination of column still rums, Ron Prohibido was shipped to Spain in the 17th century in used sweet wine barrels where the distinctive sweet and bitter taste it acquired during the voyage was much appreciated…so much so that local producers in Spain persuaded King Felipe V to ban it. Now, over 300 years later, this delicious rum is available in the UK for the first time.”

Till utseendet är Ron Prohibido mörkt brun, med tydliga inslag av rött. Det är de röda dragen som skiljer den från en mer klassisk “black” rom. Den kommer i en charmig flaska med ett litet “öra”. Det är för att flörta med Prohibidos ursprung; även om vi inte tror att det såg ut riktigt så förr i tiden. Men roligt är det nu i alla fall att de lägger till såna detaljer. (Som The Kraken ungefär.)

Aromen har initialt mycket tydliga drag av smörkola. Men när den första smöriga sötman har fått lägga sig så har den en tung fruktighet, som för tankarna till… rödvin?

I smaken så har sen Ron Prohibido lite udda karaktär. Det är ovanligt mycket bitterhet i smaken. Det ligger en underliggande sötma också, men jämför man den sida-vid-sida med en mer söt rom – eller med en söt dessert – så blir det mycket bitterhet kvar. (Bitterhet låter så negativt, men vi menar inte att den är bitter – utan att smaken är av… bitter.) Det hade varit intressant att prova Ron Prohibido tillsammans med en riktigt mörk choklad, för att se vad som skulle vara kvar i smaken då.

Under kvällen blir Ron Prohibido roligare och roligare (av flera anledningar). Till slut kom vi fram till steget då vi provade Ron Prohibido med Cola. Det fungerar överraskande dåligt. Det blir faktiskt inte kul alls. Så på drinkfronten så får vi lägga in en rekommendation att prova den med drinkar som behöver med bittra toner!

Ron Prohibido är kul – riktigt kul till och med. Men se till att du inte bjuder icke-rom-kännare på den när de ska prova rom för första gången. Det kommer att ge en helt skev bild av rom för dem. Utan Ron Prohibido är mer av en gillar-du-rom-så-prova-den-här-roliga-varianten.

Lite extra plus på betygsskalan måste vi ge för flaskan – den är smidig att hålla i, men har ändå charmiga detaljer. Vi ger Ron Prohibido ett sammantaget högt betyg, för att den är kul, speciell och en färgklick i romvärlden.

ron-prohibido-12-photo01

ron-prohibido-12-photo03

ron-prohibido-12-photo04

ron-prohibido-12-photo05

ron-prohibido-12-photo06

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Ron Prohibido 12”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.