Ron Escudero Reserva

498 kr

 • Ursprung: Kuba
 • Råvara: Melass
 • Lagringstid: 5-7 år
 • Sammansättning: Blend
 • Färg: Koppar
 • Typ: Allsidig
 • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 82 av 100

Kategori:

Beskrivning

Ron Escudero är en nyhet på rommarknaden – och det är en riktigt kul sådan! Det är Renbjer och Magnusson som har valt att ta in och buteljera en kubansk rom. Vi upplever det som ett lite ovanligare val (på ett bra sätt) – men det beror på att en av grundarna har kubanska rötter.

Ron Escudero Reserva är en blend – och dess resa till en färdig rom är lite spännande – så vi kör den i punktform:

 • Den är en blend av tre olika rom
 • Huvuddelen är en rom som är destillerad i kolonnpanna, och därefter lagrad i två år på amerikanska ekfat.
 • Efter de två åren så filtreras rommen, för att med kubanska regelverbli en Aguardiente.
 • Därefter blandas den med helt olagrad rom – och en mindre del lagrad men ofiltrerad rom. Båda dessa är också destillerade i kolonnpanna.
 • De tre lagras sen tillsammans på amerikanska ekfat i fem år.
 • När den lagringen är klar så späds den till 40% och man tillsätter 20 gram socker per liter rom. Escudero gör därmed något som kommer bli vanligare (hoppas vi) – att man deklarerar vad för typ av sockertillsats man gör.

Escudero Reserva kommer i en ovanligt karaktärsfull flaska – som vi inte har sett förut. Flaskan är snygg och har en skön känsla – extra beröm för den fina korken.

I glaset får Escudero Reserva en trevlig kopparton. Aromen tar en stund att väcka till liv – så vi rekommenderar att ni häller upp Escudero Reserva lite i förväg, eller jobbar lite aktivt för att få fram aromen.

Aromen är väldigt lättomtyckt – med mycket karaktär av russin och kryddor. Den växer som sagt med tiden, så ge den lite tid. Övergången till smak är lugn och balanserad. Smaken har samma känsla av russin, som toppas upp med en del kryddigare toner, lite mandel och lite ekfat. Escudero Reserva har sötats lite, vilket känns som ett smart drag. Utan sötman hade den riskerat att ha för mycket bitter-toner; och hade kanske krävt sällskap av en bit choklad. (Vilket vi ändå starkt kan rekommendera till Escudero Reserva. Vi provar den med 60% choklad med lite flingsalt.)

Det är tydligt att Escudero Reserva är noggrant sammansatt. Den är trevlig i utseende, arom, smak och eftersmak.Ron Escudero Reserva är en rom som funkar till allt (tror vi) – så räkna med att den här kommer bli en ta-med-på-weekend-rom. Eller ut i naturen. Eller på svensexa eller möhippa. Eller på fest. Eller på drinkbordet. Det där blev ju ett lite töntigt avslut, men kort och gott – Escudero Reserva kommer vara bra till mycket!

Ron Escudero Reserva landar på under 500 kronor på Systembolaget – vilket gör den riktigt prisvärd!

Officiell information:

“Under 50-talets glada dagar i Havana flödade rommen på stadens barer och lokala bodegor, eller bodeguitas som de kallas. En av dessa bodegor ägdes av en stolt kvinna vid namn Victoria Escudero. Kalenderbitaren har såklart redan lagt ihop ett och ett och noterat att även Martin, Magnusson halvan av Renbjer & Magnusson, också heter Escudero i efternamn. Victoria Escudero är Martins farmor och det är till hennes ära vi skapat Ron Escudero. Husrommen på La Bodeguita Escudero var vida omtalad och uppskattad i grannskapet som det bästa staden hade att erbjuda. Hennes hemlighet var enkel, servera alltid rommen neat och med en liten nypa rörsocker i. Ron Escudero framställs i den lilla centralkubanska staden Santo Domingo som ligger i provinsen Villa Clara. Typen av rom benämns centralkubansk och har en något sötare framtoning, gjord helt i Victorias anda och som en hyllning till farmor Escudero. Sann dubbellagrad kubansk rom försiktigt sötad med rörsocker. Precis som hon gjorde under 50- talet på La Bodeguita Escudero.”

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

,

Sötma

Det finns inga recensioner än.

Bli först med att recensera ”Ron Escudero Reserva”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.