La Mauny 1749

489 kr

 • Ursprung: Martinique
 • Råvara: Sockerrör (Agricole)
 • Lagringstid: 1 år (!)
 • Färg: Ljust guld
 • Typ av rom: Avec
 • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 68 av 100

Kategori:

Beskrivning

Till det yttre så har La Mauny 1749 en ganska ljus guldton – med en fin lyster. (Som många Agricole har.) Flaskan den kommer i är kanske inte världens mest spännande – men vi tror att de har en ny flaska på gång ändå?

La Mauny 1749 är en ung rom, och det tycker vi märks i början av aromen – det sticker igenom lite drag av finkel. Men efter någon minut (i våra glas) så lugnar det sig och det kommer fram typiska drag av fat och lite körsbär.

Övergången till smaken är sen väldigt “fransk”. Det är en smak med kryddor och lite underliggande strikt sötma. Vi paketerar det som torr vanilj och torr kola. Med lite läder. Men den finaste fasen med La Mauny 1749 är i avslutet. Den är är len och stilig, trots sina ringa 12 månders ålder.

La Mauny 1749 är intressant, och lite udda. Den är överraskande len och välformad för att bara vara lagrad i ett år. Men samtidigt så är den bara lagrad i ett år – vilket för med sig en del drag av finkel som inte är jättecharmigt. Det som La Mauny 1749 har som ett plus är då att den behåller lite friskhet som äldre liknande rom lätt tappar. Det finns säkert massa drinkar som skulle göra sig fantastiskt med 1749.

Vad tycker vi då? La Mauny 1749 är kanske inget för alla, men om du gillar “fransk” rom, och vill ha en bra ung “ambré”-rom hemma, så är 1749 ett bra och lite lagom exklusivt tips.

Lite kul kuriosa är att La Mauny 1749 tydligen är gjord för den amerikanska marknaden – som normalt är en tuff marknad för Agricole-rom. Den lanserades 2010; men vi vet inte om den har funkat där eller inte!

Mer kuriosa är att namnet “1749” kommer från att sockerplantagen Comte de Mauny grundades 1749.

la-mauny-1749-photo01

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av La Mauny 1749

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Pär J
  Kul att se recension av La Mauny.
  Köpte en La Mauny VO för ett tag sedan och är väl inte helt såld på agricole men helt klart spännande att vidga vyerna. De flaskorna är snyggare än den ni provat.
  1749 Ambré verkar vara den enklaste av de lagrade och utöver denna finns (med cognacsbeteckningar) VO, VSOP och XO samt 1998 Vintage. Två exklusivare är Ruby och Saphir.

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.