Don Papa Small Batch Rum

23 kundrecensioner

377 kr

 • Ursprung: Filippinerna
 • Lagringstid: 7 år
 • Färg: Mer åt det bruna hållet
 • Typ: Avec och till drinkar
 • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 78 av 100

Kategori:

Beskrivning

Vi väljer att lägga upp Don Papa Small Batch Rum under det långa namnet – om Don Papa skulle släppa fler rom. Men i texten så kommer vi bara att kalla den för Don Papa.

Det är några saker som är speciella med Don Papa, så vi börjar med dem direkt. Den är från Filippinerna, och har tagit en slogan som lyder: “The world’s first single island rum from the Philippines”. Med det syftar man i mer detalj på att Negros i Filippinerna.

Det andra som sticker ut för oss är paketeringen. Kanske inte flaskan i sig men etiketten, som är superfin!

20141004_130907

När Don Papa sen kommer upp i glaset är vi överraskade över hur pass brun den är. Den har nästan mer drag som påminner om en kryddad rom. Vilket vi återkommer lite till senare!

Aromen är tydlig och mycket inbjudande. Först är det vanilj som dominerar, men när det har fått lugna sig lite så tar söta toner av smörkola och honung överhanden.

När vi sen kommer till smaken så är Don Papa en mycket lättdrucken upplevelse. Av en enkel anledning. Det är sött. Väldigt sött. Av vanilj, massor med vanilj. Och söt apelsin. Tankarna går ganska snabbt till Pyrat XO – vilket inte är så dumt. Efter några smakprov, så vill vi nog ändå slänga in att den söta vaniljen är lite i överkant – det blir nästan lite oljigt.

20141004_130848

Vi hoppas kunna göra en djupdykning i Don Papa i framtiden och ta reda på mer om dess lagrings- och tillverkningsmetod. Don Papa Small Batch Rum ska enligt all dokumentation (som vi hittar), bara vara “distilled from molasses, then aged for over 7 years in American oak barrels, and lastly charcoal filtered.”. Men det är så otroligt kraftiga smaker av vanilj och citrus, så vi verkligen undrar om det kan vara helt utan någon form av hjälp?

Ser man över hela upplevelsen av Don Papa så är det i början som den är som bäst! Ursprunget, paketeringen, färgen och aromen är på topp! Smaken är bra, men inte riktigt i samma klass som resten.

Är då Don Papa Small Batch Rum något att köpa? Absolut! För 369 kronor på Systembolaget så får du en kul, snygg och spännande rom som du med gott samvete kan använda i massa olika sammanhang! Du får en av de snyggaste flaskorna (eller egentligen etiketterna) i prisklassen – och en kul anledning att lära dig mer om Filippinerna?

Don Papa Small Batch Rum ligger i beställningssortimentet på Systembolaget – men har du riktig tur så kan den finnas på hyllan på ditt bolag.

Namnet Don Papa har kommit från Papa Isio, som stred mot Spanien för ett självständigt Filippinerna. Han ska ha jobbat som förman på ett stockplantage innan han anslöt sig i kriget för att återta sitt Filippinerna självständighet. Den här historieföreläsningen är inte källkontrollerad, så rätta oss gärna. Och referera inte hit om du skriver en skoluppsats om Filippinernas historia.

20141004_131010

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

23 recensioner av Don Papa Small Batch Rum

 1. Christer Brusquini

  Blev bjuden på den hösten -21 och köpte själv i april 22 och blev så besviken-älskade den påtagliga smörkoladoften men den var helt borta när jag köpte den.Kan någon tipsa om en tom med påtaglig smörkoladoft/smak då Don papa tydligen ändrat karaktär.

 2. Mikael

  Ni som påstår att det är tillsatsämnen i Don Papa eller att den aldrig blivit lagrad, har ingen aning om vad ni pratar om. Visst smaken är som baken, delad men det har en vanilj och pomeransskals ton och tycker man inte om det, fine.
  Jag har varit på destilleriet i Negros Occidental och den som grundade detta är Rémy Cointreau genom Stephen Carrol (Remy Martin, Cointreau, Louis XIII cognacs) Romsorterna lagras på fat olika länge och det är ett seriöst företag med kunskap i Cognacs destillering.
  Sen finns det en historia bakom namnet men det är en annan historia. Själv älskar jag den här rommen och visst finns det bättre Romsorter men den är passar alldeles utmärkt som aperitif eller till desserten.

  Tack för ordet!

 3. John

  Smakar bara kola, blev riktigt besviken efter att den hyllats av flera bekanta.

 4. Björn

  klar favorit!
  enda negativa jag kan säga om denna underbara dryck är att den tar slut alldeles för fort.

 5. Mikael

  Rejält besviken, som att äta en knäck på julafton… smakar och luktar bara kola

 6. Kjartan

  Patetisk fake.

  Vanillin, glyserin og et tonn med tilsatt sukker. Dette er ikke rom, og dette har aldri blitt lagret på noen tønner.

 7. Conny

  Söt och god… Väldigt annorlunda, mn på ett bra sätt!

 8. Henke

  Shit sandwich

 9. RomRom

  Hej alla kära romvänner! Få rom får så mycket kommentarer som Don Papa nu för tiden. Vi provade den för… 5-6 år sen, och risken är att receptet är ändrat sen dess – sänt när de har mycket större volymer.

  Vi ska se till att få till en ny provning av Don Papa så snart som möjligt – och se hur den har utvecklats!

 10. Mats

  Fruktig? Tycker den är parfymerad. Om de hade lagt lika mycket energi på innehållet som på flaskan kunde det blivit något…

 11. Agnes

  Kan man lägga betyget noll stjärna? Nej, det funkar tydligen inte…. Försökte dölja den artificiella vaniljsmaken med mycket lime och mynta. Det var först när man hällde på duktigt med ginger ale som man närmade sig något drickbart. Välj bort!

 12. Daniel

  Fullständigt odrickbar. Smakar som en sliskig likör. Snudd på vilseledande reklam att låta den stå bredvid flaskor som Diplomatico och Ron Zakapa i hyllan på systembolaget. Mycket besviken.

 13. Magnus Wickström

  Först blir man lite charmad av den påtagliga koladoften då man vrider ur korken.
  Men sen blir man hyfsat besviken.
  Ingen som helst romkaraktär, utan en märklig fruktig , sliskig drinksmak som man ärligt talat klarar sig bra utan, om det inte är en riktigt billig drink på ”All inclusive ” eller så.
  Jag tycker inte systemet borde ha den på romhyllorna alls .

  • RomRom

   Det var väldigt länge sen vi provade Don Papa nu, skulle vara spännande att testa den igen – vi misstänker att den har utvecklats åt det ännu mer artificiella hållet.

 14. Lars

  En Rom man antingen hatar eller älskar? Jag gillar den! Söt och god!

 15. Robbo-wan

  Jag fattar inte denna rom alls. För söt och vaniljig för att dricka ren, och av samma anledning går den knappt att blanda till drink/cocktail.

 16. Bengt

  Väldigt speciell, sjukt god rom. Väldigt söt, förmodligen smaksatt.

 17. Göran Korduner

  En doft som sprider sig i hela rummet när man öppnar flaskan.En riktigt tropisk smak av värmen och vi väljer att smutta på den ren.Jag tycker att det är ett prisvärt rom med tydliga lite söta inslag.Mycket lätt att dricka.

 18. Viktor

  En bombexplsion av vanilj och apelsin. Och väldigt mycket vanilj igen. Inte var man förväntade sig kanske för det priset. Nja, Don Papa är inte min papa.

 19. Viktor

  Bland det värsta spriten jag har druckit. En bombexplsion av vanilj och en star arrak eftersmak. Nja, Don Papa är inte min papa.

 20. Martin

  Väldigt sötsliskig! Luktar än värre än den smakar så fick hålla andan när jag drack. Hoppas att den går att blanda ut med cola, mineralvatten och mycket is.

 21. Linus

  Vedervärdig!! Så långt ifrån rom man kan komma.
  Går att skölja ner med lite cola som tur är, annars hade jag hällt ut resten. Borde finnas varningstext på flaskan.

 22. Timmy

  Måste vara smaksatt!?
  Mer vanilj- och apelsinlikör än rom i mitt tycke.
  Jag gillar ändå ganska söt rom som tex Diplomatico RE, men denna är alldeles för sliskig…

 23. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Peter L:
  5 juli, 2019 kl. 19:59
  Tycker den är underbar, apelsinexplosion.
  Liknande Diplomatico där mina smaklökar signalerar körsbär (vilket jag älskar).
  Smaklökar är som öron, ingen kan säga att någon hör eller smakar ”fel”.
  Säljer dyrt ljud på jobbet, vissa högtalare skulle jag inte ta hem om någon kastade dom på mig medan andra gärna slantar upp 30000:-.

  Smuttar vidare på apelsingodiset

  ——–
  Tommy Berggren:
  11 maj, 2019 kl. 22:33
  Don Papa gör sig absolut bäst som avec i sällskap av en mörk kvalitetschoklad +70% som fått smälta i munnen!
  Kakaons bitterhet väger upp ”sliskigheten” och skapar balans!
  Har personligen inte smak för sötad rom som
  Plantation och Diplomatico och föredrar en Gun Powder Proof alla gånger men..
  Inte helt olik dom men med en dragning åt Cointreau hållet hamnar den gärna på kaffebrickan när man har gäster för den har ”någott åt alla” Dessutom ser den rasande exklusiv ut vilket säkert impar på vissa! Prisvärd och allround tycker jag och delar panelens omdöme! 7-8:ish m.a.o
  /Tommy

  ——–
  Annika:
  9 maj, 2019 kl. 21:11
  Tycker att den här rommen smakar godis, närmare bestämt sådana där cola-snören, den ljusbruna varianten. Eller möjligen avslagen Coca-Cola. Smaken är kompakt, söt och blir övermäktig ganska fort. Inte någon av mina favoriter, men om man gillar söta romsorter, så visst. Jag föredrar de som drar åt whisky-hållet och smakar lite fat, har stickighet och en komplex eftersmak. Det har inte denna. Min lärdom är att jag aldrig ska köpa någon rom som av systemet beskrivs som ”fruktig”.

  ——–
  Torbjörn R:
  27 april, 2019 kl. 14:25
  Hej från Manila. Har provdruckit och nu köpt 2 flaskor hem.
  Har läst inläggen och hur förtåsigpåare ratat den. Några verkar tycka att man är imbecill om man gillar rom åt det söta hållet.
  Man får tycka vad man vill – smak är smak.
  Hemma har Rom har helt tagit över intresset från wisky eftersom både frun och gäster alltid hittar en rom i barskåpet som passar dem istället för att säga nej tack till all wisky jag erbjudit ( jag har 15 flaskor rom hela skalan nu där Don Papa hamnar på kanten vid Plantation)
  Roligare för gästen att upptäcka och tycka om en självimporterad rom från Filipinerna istället för Baileys Irish Cream ?

  ——–
  Patrik:
  1 juni, 2018 kl. 20:32
  Har man druckit southern comfort så kännar man igen tonerna.
  Men jag tycker den är helt ok.

  ——–
  anders segerquist:
  15 maj, 2018 kl. 09:50
  hej
  fick just besked från systembolaget att flaskorna jag beställde på vin o deli inte skulle komma att levereras till butik pga att dom var slut och att ordern därför makulerats.
  varför?

  ——–
  Cristian:
  31 maj, 2018 kl. 20:29
  Lika bra Anders, D Papa är ingen rom. Spiced rom kanske?
  Finns bättre !!!
  Lovar!
  Mvh
  Cristian

  Roger Ingvarsson:
  2 mars, 2018 kl. 12:52
  Kom precis hem från Filippinerna med bla 2 st 10-åriga Don Papa men också en Don Papa Rare Cask, vet ni något om den?

  ——–
  Greger:
  2 februari, 2018 kl. 16:41
  Usch denna är lika odrickbar som Pyrat, de gamla piraterna vrider sig i gravarna…
  M3n smaken är som bekant som baken..

  ——–
  Daniel E:
  22 augusti, 2017 kl. 09:52
  Detta var den vidrigaste rom jag smakat. Vet inte om det beror på att jag just innan druckit Opthimus 21 och sen smakade denna?!
  Ska göra ett nytt försök i helgen, får jag samma skräckupplevelse så åker den ut fortare än kvickt!

  ——–
  Junior Walden:
  7 mars, 2016 kl. 22:02
  En komplett odrickbar apelsinskapelse. Spolade mer än halva flaskan. Hade jag haft kvittot kvar, så hade Systemet fått en reklamation.

  ——–
  Risto Hedlund:
  5 mars, 2016 kl. 02:37
  Riktigt god rom, vi fann denna i Lübeck 2014 och vi älskade den direkt. Känns lite som att den är lika söt som Diplomatico Reserva. Den nya Don Papa 10 åriga skojjar man heller inte bort. Den hittade jag i Helsingör vinhandel och nästan delade den med min svåger. Kommer alltid ha den i skåpet.

  ——–
  Håkan:
  23 januari, 2016 kl. 21:59
  Köpte en flaska nu när jag var i Filippinerna . Mycket god Rom tycker jag. Kostade mot——–nde 190kr där.

  ——–
  lars h:
  12 juni, 2016 kl. 22:49
  var i filippinerna,jag letade efter den i san jose city men hittade ingen.Sökte också efter vaniljstång men fick tji där också

  Jon:
  1 augusti, 2015 kl. 19:07
  Lite info http://www.choosephilippines.com/specials/products/2228/don-visayas-rum/

  ——–
  Emanuel:
  20 december, 2014 kl. 14:52
  Mkt trevlig rom, beställde hem den efter att läst ert omdöme och blev mkt nöjd.

  ——–
  kalle:
  2 september, 2014 kl. 21:47
  Som en blandning av captain Morgan Spice å pyrat xo. Funkar nästan ok t kaffet, mycket tack vare Vinet till middagen.

  ——–
  RomRom:
  5 september, 2014 kl. 10:47
  Hej Kalle,

  Ja, om du är en Agricole-älskare, så blir Don Papa kanske inte alls rätt! Men vi tycker att Don Papa är en kul snackis, och den kommer att vara ”kul” att plocka fram på fest eller till ett drinkbord. Sen håller vi med om att det är väldigt mycket… ”godis”, men beroende på situationen, så kan det vara helt perfekt!

  kalle:
  2 september, 2014 kl. 17:01
  Knäckte precis n don papa å blev mycket besviken. Kvinnan i bolagskassan var mycket nyfiken. Valde mellan dillon å don papa men ville testa nåt nytt. Gjorde n God espresso å snoppade n cigarr. När jag öppnade flaskan kände jag direkt besvikelsen. Den luktar godis. Smörkola, vanilj å bakverk. Inte alls vad jag ville ha. Jag äter inte godis..Eller bakverk.. ger den n trea. MVh gladeligen oense

  ——–
  Anders:
  15 juli, 2014 kl. 17:25
  Martin, jag tror det är en upplevelsepoäng snarare än en romkännarepoäng. Jag tycker recensionen i sig faktiskt beskriver varför den får såpass hög poäng. Glöm inte, när det är Dansbandskampen så får man utgå från att alla spelar dansband, inte hur vidrig musiken är :D

  Jonas:
  28 juni, 2014 kl. 20:42
  Har sett fram emot att ni skulle testa Don Papa! Fick mig ett smakprov på öl&whiskey mässan, gillar den skarpt. Tack för en toppensida!

  ——–
  RomRom:
  29 juni, 2014 kl. 22:13
  Tack Jonas, kul att höra!

  Vi hade väldigt höga förväntningar på Don Papa, och vi tycker att den levererade!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.