Chairmans Private Reserve no 3

750 kr

 • Ursprung: Trinidad & Tobago
 • Lagringstid: 14 år
 • Årgång: 1999
 • Färg: Mahogny
 • Typ av rom: Avec
 • Alkoholhalt: 56%

Betyg: 66 av 100

Beskrivning

Till att börja med behöver vi skicka ett stort tack till Jonas, som skickade prover av Chairmans Private Reserve no 3 Caroni 14 till oss – och en bild på flaskan!

Vi har inte lyckats hitta så mycket bakgrundsinformation kring Chairmans Private Reserve no 3 Caroni 14. Annat än att det är from från det gamla Caroni-destilleriet på Trinidad & Tobago, men det fick vi ju gratis med namnet.

En första punkt kanske är om det inte borde vara “Chairman’s” snarare än “Chairmans” – så det kanske en icke-engelsktalande som har döpt den? Det ger ju en ledtråd till att det här en rom som inte har buteljerats i någon större upplaga. Vi vet inte ens om det har någon som helst släktskap med Chairman’s Reserve, men vi väljer att anta att den inte har det.

Vi kan ju enkelt också läsa in att det är en rom som har lagrats i 14 år, och att den ligger på kraftiga 56%. Men nu hoppar vi vidare till vårt intryck istället!

Till att börja med så är vi imponerade av den kraftiga mahogny-färgen på Chairmans Private Reserve no 3. Den ligger väldigt fint i glaset.

Ett bra utgångspunkt när man provar rom som ligger uppe på 56% är att ta det lite lugnt när man doftar på den. För på avstånd har Chairmans Private Reserve no 3 en riktigt fin arom. Den kan behöva några minuter att lugna sig, men sen träder det fram fina nötiga vaniljtoner. När man sen kommer riktigt nära, så blir det oundvikligen ganska spritigt – men även lite pigga frukttoner. Sammanfattat så tycker vi att det är en riktigt rak och bra arom!

Sen kommer vi till smaken, som tyvärr är lite av en besvikelse. Det är mycket jäst frukt, pomeras och en del trätoner. Men så ligger det lite finkelspår som sätter sig i kinderna.

Vi smakar först Chairmans Private Reserve no 3 rent, och sen med lite vatten. Men resultatet blir ungefär detsamma. Med vatten så blir eftersmaken lite snällare, men annars är smakerna ungefär detsamma. Chairmans Private Reserve no 3 har en ordentlig kick på slutet, som värmer ordentligt i bröstkorgen.

Som sammanfattning då? Chairmans Private Reserve no 3 Caroni 14 är en kul och unik rom – som är allt annat än en nybörjarrom. Men om du vill bli lite utmanad i din romkunskap, så är den en riktigt tuff utmaning!

chairmans-private-reserve-no-3-caroni-14-photo01

Vi avslutar med att igen tacka Jonas för provet! Det är jättekul för oss att kunna prova så ovanlig rom som Chairmans Private Reserve no 3 – vi hade aldrig kunnat få tag i en flaska själva!

Ytterligare information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Årgång

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Chairmans Private Reserve no 3

 1. RomRom

  Kommentarer från gamla romlistan:

  Rolle:
  24 oktober, 2014 kl. 12:41
  Skaffade min genom Andreas på Svensk Whiskyförmedling enligt vad Pär J skriver. Denna skall vara med på vår rom provning lördag den 25/10-2014 och korkade upp den igår för att avgöra i vilken ordning denna skall vara.
  Kan hålla med er i att det inte var direkt den bästa rom jag har provat men satte inte direkta poäng då målet var i vilken ordning den skulle vara. Skulle kunna skjuta från höften en 75p kanske då sm ni, en ”dansant” näsa för att sedan dansa ut ur lokalen när vi kom till smak och på sista refrängen titta in genom dörren igen….en spretig och spritig smak men medelfyllig kropp med tydliga inverkan av ekens sträva inslag tillsammans med kakao. Kändes sotig (vilket även hängde med i eftersmaken) och här saknades en smula sötma för att balansera upp det. Är dock ingen större anhängare av Zacapas överrepresenterade melass sötma, men en en uns mer av den varan i denna hade fått upp den några pinnar.

  Priset var 580 SEK om jag inte minns fel

  ———
  Pär J:
  14 april, 2014 kl. 10:26
  Denna rom är levererad av Svensk Whiskyförmedling och skall inte förväxlas med rommen från St Lucia med ungefär samma namn.
  Detta är en single cask från namngivet fat (RR619) vilket även hittas hos Kintra Caroni Rum 1999 Cask RR619. Så min gissning är att fatet tappats till olika leverantörer.

  Har en i egen ägo men ännu oöppnad. Det är alltid spännande att se vad single casks kan erbjuda och vad som händer vid blend och solerablandning.

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.