Skip to main content

Mycket om Doorly’s rom just nu

doorlys_xo-release-systembolaget-2014-large

Den här Doorly’s-publiceringen handlar in bara om att Doorly’s XO kommer in på Systembolaget! Det är även den spännande nyheten att Richard Seale som är Master Distiller på Foursquare (där Doorly’s destilleras) kommer till Stockholm Beer 2014! Han kommer att hålla en liten exklusiv Master Class 2 oktober. Här hittar ni all information om den.

Men tillbaka till lanseringen av Doorly’s XO på Systembolaget. Den kommer att hamna på 389 kronor, och gör entré 1 december. Det känns verkligen som att det är en intressant utökning av Systembolagets rom-sortiment, och det visar verkligen hur stort och brett intresset börjar bli!

Vi kör (nästan) hela pressreleasen här:

Sherryfatslagrad rom för finsmakren från ett av Karibiens äldsta destillerier
Den 1 december lanseras Doorley’s XO, en Sherryfatslagrad rom från Barbados, i Systembolagets fasta sortiment.

Rom från Barbados har alltid haft ett rykte om sig att vara några av de främsta ursprungen för rom. Doorley’s rom destilleras på det historiska Foursquare distillery grundad 1636 som är ett av Karibiens äldsta och fortfarande aktiva destilleri. Doorley’s XO är en mörk rom som är en blandning av en kopparpanna och kolonndestillation. Romen lagras först på gamla bourbonfat i mellan fem till tio år innan den slutgiltiga lagringen på Spanska Sherry Olorosofat tar vid under ett till två års tid. Resultatet blir en exceptionellt välgjord och balanserat rom med doft av Toffee, exotisk frukt, vanilj & mocca. Smaken är elegant med Demerara socker, mint, stjärnanis, lakrits och russin.

Bakgrund
Rom från Barbados har alltid haft ett rykte om sig att vara några av de främsta ursprungen för rom. Detta är kanske föga förvånande med tanke på att här finns några av de äldsta kvarvarande romdestillerierna från 1600-talet bevarade och fortfarande aktiva vilket gör att tradition och kunskap hålls vid liv.

Historia
Doorley’s rom destilleras på det historiska Foursquare distillery med anor från 1636 som är ett av Karibiens äldsta och fortfarande aktiva destillerier. Det var bland annat rom från just Barabdos som gjorde stora exportframgångar i det blivande USA under tidigt 1700-tal. Efter det amerikanska frihetskriget infördes handelshinder med USA något som dock inte lyckades stoppa handeln eller smugglingen av den så omtyckta Barbadosrommen. Familjen Seal har varit involverad i Romproduktion sedan 1820 och Foursquare distillery drivs idag med Richard Seale i spetsen. Richard har gjort sig ett namn som en innovativ producent och populär Master Distiller som hjälper många andra destillerier runt om i Karibien med att förfina deras produktion.

Produktion
Doorley’s XO är en mörk rom som är en blandning av en kopparpanna och kolonndestillation. Barbados rom tillhör vad som ofta benämns som den ”Brittiska” stilen av rom. Med detta menas den tradition och smakprofil som är vanligt förekommande bland rom som produceras på någon av de tidigare Brittiska öarna i Karibien. Romen lagras först på gamla bourbonfat i mellan fem till tio år innan den slutgiltiga lagringen på Spanska Sherry Olorosofat tar vid under ett till två års tid.
Resultatet blir en exceptionellt välgjord och balanserat rom med doft av Toffee, exotisk frukt, vanilj & mocca. Smaken är elegant med Demerara socker, mint, stjärnanis, lakrits och russin.

doorlys_xo-release-systembolaget-2014-680_bottle-big

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.