Skip to main content

I början av februari intervjuade vi Joshua från 1423.dk, med fokus var på deras populära Ron Esclavo XO Cask. Detta gjorde att vi provade en hel del XO Cask själva… Och ganska naturligt, så blev den då vårt val för Månadens rom i frebruari.

Den roligaste upptäckten när vi gjort research kring XO Cask nu, var att se att den faktiskt fanns på hyllorna på några Systembolag. (Spridda över landet.) Men annars så rekommenderar vi er varmt att beställa in den genom Systembolaget, det har blivit väldigt smidigt – och vi brukar inte behöva vänta på beställd rom mer än 2-3 dagar.

5 Comments

 • Robert L skriver:

  Jag tycker Casken är grym, men gillar nog vanliga XO’n bättre, men generellt är det väl så att man antingen föredrar ”spansk”, ”engelsk” eller ”fransk” rom.

  Visst är den spanska stilen lite mer insmickrande med sin större sötma än den engelska, men allt har sin tid och plats. Ibland passar en riktigt rund och varm ”spanjor”, ibland en lite stramare/torrare engelsman.

  Fransk Rhum Agricole har jag inte alls tagit till mig på samma sätt, men det är väl någon med den generella stilen.

 • Cristian skriver:

  RomRom … ni tog bort den bästa delen, men det är ok för mig.
  Stefan … gå inte ens nära ordet ”sexist” är du snäll, du får gärna byta kön på karaktärerna. Parallellen påpekade något som är falsk och ytlig, vilket jag anser Esclavo XO Cask att vara.

  Hela min familj dricker söta rom, dem dricker även C. Morgan o Cola. Jag upplever det ganska ofta och har absolut inget problem med det. I helgen fick min svåger en DRE av mig för sin födelsedag. Det var faktisk han som drack nästa hela min Esclavo XO jag beställde from Rombo. Han verkar ha samma smak som Stefans fru. :)

  Men ingen av dessa personer har intresse att besöka romrom.se, dem anser att rom skall vara kul, som RomRom säger. Smakerna är inte så viktiga. Det som spelar roll är t ex att Ron Zacapa 23 Solera ger dem möjligheten att nå toppen av romvälden. (ironi) För vi alla vet att RZ 23S är världen bästa rom, eller hur?. Eller när dem dricker DRE så undrar dem hur i himlen kunde dessa venezuelaner skapa något så gott och sött. Osv.

  Lite tråkig att tänka på att det vi älskar så mycket (rom) kan nå sitt topp med t ex Zacapa 23 Solera, DRE eller Plantation 20th. Eller Esclavo XO Cask som är så omtyckt i denna sida.

  Varför vågar man inte ställa frågor som t ex tillsättning av så mycket socker? Skulle folk gilla det lika mycket utan socker? Vilken är det riktiga färg på era rom? Skulle folk tycka om den lika mycket om RZ23 S såg ut som ett vitt vin? Antal år… ett skämt.

  Stefan… bra för dig att du gillar Appleton Joy. Jag vill nog samma som du. Transparens! Men jag får tyvärr en känsla att RomRom gillar för mycket sina söta rom och därför är dem överrepresenterade i denna sida.

  God natt!

 • Stefan Persson skriver:

  Bra svarat RomRom!
  Sexistiska liknelser skall ej accepteras. Det är heller inte OK att trycka ned andra människor för att de tycker något smakar bra, bara för att man tycker att det är för mycket socker tillsatt. Det vore väl i och för sig bra med en tydlig innhållsredovisning och kanske även ett gemensamt regelverk som för congac, men då skulle vi inte ha ett så mångfacetterat utbud som idag. Smaken är ju olika och det finns inget rätt eller fel vilket är tur för det innebär att jag får ha min Appleton Joy ifred från hustru som är mer förtjust i relativt söta sorter från den spanska skolan ex Esclavo XO. Hur som helst har inte smakupplevelsen något att göra hur rommen uppnått sin sötma. Jag anser att man vid romprovning skall gå in med öppna sinnen utan påverkan. Om man redan bestämt sig för att tillsättning av socker är av ondo och ett sätt att lura kunden då behöver man ju inte ens prova. Att läsa en insänd kommentar som gör ned en rom pga mängden tillsatt socker är fullständigt ointressant. Slutligen tycker jag däremot att det är intressant att läsa insända kommentarer om olika produkter baserat på smakupplevelser särskilt om dessa relateras till någon välkänd produkt ex Zacapa 23.
  Så kom igen gottfolk och skicka in era smakupplevelser så blir sajten mer levande.
  Mvh Stefan

 • Cristian skriver:

  I vanliga fall när man använder ordet CASK inom whisky eller riktiga rom så menar man ofta Cask Strentgh, d.v.s. man vattnar inte ner produkten. Omöjligtvis kan man alltid få samma procent styrka. Att Esclavo XO cask alltid är 65% är därför ett mirakel.
  När det gäller färgen så är jag övertygad att den är fullt med karamell.
  Alexander Gabriel (Plantation) har alla lurade med sin så kallad Dosage. Han menar att en ”bra” produkt kan bli bättre om man doserar, i detta fall, med socker. Han pratar om max 15-20 gram socker el likv/liter. Enligt System Bolaget har Esclavo XO cask 65 gr/liter.

  Vi lever i en demokrati och alla får dricka precis vad dem. Alla får också säga precis vad dem vill. Jag hoppas att RomRom inte ta bort denna kommentar som dem tidigare har gjort.

  Med vänlig hälsning
  Cristian

  • RomRom skriver:

   Cristian, självklart får du tycka vad du vill. Anledningen till att vi inte tillåter alla typer av inlägg är för att det väldigt lätt spårar ut online. (Det är anledningen att vi inte har lanserat ett forum.) Vi låter största delen av ditt inlägg ligga kvar – men jag kommer att ta bort en del i början då jag inte kan avgöra i skrift om det är avsett som ett skämt eller inte.

   Vi är medvetna om att just ditt romintresse har gått väldigt snabbt mot den mer strikta skolan det senaste året. Det är normalt sett något som tar längre tid för många – om man inte kommer från en lång bakgrund inom whisky eller andra destillat. Vi tycker också att det är kul med opolerad och ortodox rom – inom alla skolor av rom.

   Vi har tagit det här vid ett tidigare tillfälle; att diskutera vad som är rätt och vem som har fel – i ämne som är styrt på känslor (och smak), är inget vidare bra att göra online. Men enkelt sammanfattat; rom ska vara kul – och ju fler som tycker att rom är kul desto roligare. Oavsett vilken stil eller skola de gillat bäst. Men att hacka ner på andras (smak)åsikter för att få igenom sina egna känns som fel riktning att gå.

   Men mer transparens och innehålls innehållsdeklaration uppmuntrar vi verkligen – så att de som vill kan läsa in exakt vad de har framför sig. Det är en sker en stor skiftning mot detta, men vi tror inte att det kommer att vara intressant för alla.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.