Den här sidan kommer att växa fram successivt – och kommer att vara baserad på de frågor som vi får in till RomRom.se! Via mailen, Facebook, eller som kommentarer på sidan!

Ron, Rum eller Rhum?

Det kanske kan kännas som en väldigt enkel fråga, men fullt så enkelt är det inte att ge ett helt korrekt svar. Men vi kan ge ett svar som täcker de flesta fallen:

 • Ron. Rom på spanska. Det förekommer därför i namnen på många av de rom som härstammar från spansktalande länder. Vilket är väldigt många i Västindien/Karibien.
 • Rum. Rom på engelska. Rum används därför flitigt i länder som inte vill vara spanska, eller som riktar sig mot en engelsktalande marknad – eller en internationell marknad.
 • Rhum. Rom på franska. Här skulle det enklaste svaret vara att det bara är benämningen på rom från Frankrike eller från före detta franska kolonier. Det är det enkla svaret – men faktum är att Rhum används även på rom från spansktalande länder. Vi har inte hittar något direkt regelverk kring det, och ibland känns det som rena felstavningar.
 • Rom. Rom på svenska. Därav RomRom.se

Vad innebär Agricole egentligen?

Agricole är en rom som är gjord på ren sockerrörssaft. Detta görs framför allt i länder som har varit franska kolonier. Generellt kan man säga att det ger en mer karaktärsrik och mindre söt rom. När en Rhum Agricole dricks rent så kan den ge ett väldigt spritigt intryck, och lokalt brukar ofta Agricole-rom lättas upp med några droppar sockerlag.

Vad är Melass?

Melass är en tjock sirapsartad substans som utvinns från saften av sockerrör eller sockerbetor som en biprodukt vid tillverkningen av socker. Melass ser ut ungefär som extremt mörk sirap. Melass används för framställning av rom i framför allt spansktalande länder!

Vilken är världens dyraste rom?

Världens dyraste rom är Legacy by Angostura. Läs mer om den här:

Jag skulle vilja köpa en rom som är 50 år. Vad finns det för alternativ?

Den första 50-åriga rom vi kom att tänka på är Appleton Estates jubileumsrom, som är just 50 år. Den kostar dock uppåt 35-40.000 kr.  Annars så är det svårt att hitta 50-åringar – Rombo.dk har en blend från Martinique som har minst 10% rom som är från 1960.
Det finns även Mocambo – en mexikansk rom som påstår sig vara en 50-årig solera-rom, men det tvivlar vi starkt på.
Vill du lösa temat med 50-års rom så är det nog tyvärr lättare och billigare att köpa en korg och lägga i ett antal yngre fina rom som totalt är 50 år gamla!

Vad är Column Still?

Column Still översätts till en kolonnbrännare på svenska. Och nu ska vi vara helt ärliga – det är ju helt omöjligt att förklara utan bilder och kanske till och med någon som står och pekar med en pinne. Så kolla Wikipedia eller Googla “Column Still”. Från Wikipedia:

En kolonnbrännare eller kolonnapparat är en destilleringsapparat som uppfanns av Robert Stein 1826. Konstruktionen förbättrades av Aeneas Coffey som tog patent på den 1831.
I den ena kolonnen, som är uppdelad i flera nivåer, blandas råsprit med ånga som stiger uppåt och kondenseras i de högre, svalare delarna av kolonnen. Varje steg i kolonnen är svalare än steget under den, vilket gör att olika alkoholer med olika kokpunkt kondenseras på olika nivåer.
I den andra kolonnen kondenseras spritångor från den första kolonnen av råspriten, som i sin tur förvärms. Den kondenserade spriten återcirkuleras sedan tillsammans med råspriten till den första kolonnen. Här avskiljs också metanol i en separat kondensator.
Kolonnerna är oftast byggda i koppar eller rostfritt stål kan vara från 50–100 cm i små hembränningsapparater upp till 10–12 meter för industriell destillation. Högre kolonner ger bättre separation mellan olika alkoholer och därmed renare sprit.
I en kolonnbrännare destilleras sprit enligt principen fraktionerad destillation som både ger renare sprit än till exempel en traditionell kopparpanna och ger kontinuerlig destillation. Inte bara sprit utan även oljeprodukter destilleras enligt samma princip i ett oljeraffinaderi.

Om man öppnar en rom flaska, hur länge ”håller” den?

Det finns inget riktigt enkelt svar på den frågan, så vi kan ge ett generellt tips! Det som spelar in mycket är syrepåverkan. En fin kork gjord i kork är ganska tät, men i vårt torra klimat så torkar de ut, och släpper då in syre.

Ett bra grundtips för en fin rom kan vara att ”inte öppna den om du inte ska dricka den”. Alltså – öppna inte flaskan från början om du inte ska dricka den. Och öppna inte då och då bara för att lukta på den. Vi har varit med om några riktigt fina rom som har stått på utställningar och restauranger – och öppnats och luktats på utan att någon ha köpt något – och de har till slut ingen karaktär kvar alls.

Men ska vi ge en generell gissning på hur länge du kan ha en halvdrucken flaska öppen utan allt för stor kvalitetsförlust? Ett år. Vissa rom längre, vissa kortare. Sen kan du säkert förlänga den tiden genom att täta, hälla över den till småflaskor och förvara dem mörk och svalt. Men vårt tips är att njuta av den medans den är färsk!

 

Fler frågor? Eller svar? Skicka in dem till oss eller lämna en kommentar nedan!

46 Comments

 • Daniel skriver:

  Hej har en fråga. Ska ha lite gäster och tänkte bjuda på lite diplomatico ambassador efter maten. Vilka tilltugg passar bra till den. Mörk choklad?
  Mvh Daniel

  • RomRom skriver:

   Hej Daniel! Ambassador klarar sig bra utan tilltugg – då den har så pass mycket karaktär och sötma från början. Jag skulle föreslå en fin chokladtryffel – med lite havssalt kanske – eller bara en naturell tryffel. (Det går att köpa färdiga tryfflar om man har tillgång till en hyfsad mat- eller delikatessbutik. Om du vill slippa göra egna.:))
   Annars passar det nog bra med en fin mild choklad – inte allt för mörk dock. Nånstans kring 50% kakao kan vara ett riktmärke, men det finns mild choklad upp mot 70% också. Ica har en märkligt prisvärd choklad från Peru: https://handla.ica.se/handla/produkt/mork-choklad-70-peru-100g-fairtrade-ica-selection-id_p_7318690005414

   Ett alternativ är att servera en annan rom till den. :)

   Hoppas det blir en lyckad kväll!

   Vänliga hälsningar,
   Micke

 • Cecilia Sjödén skriver:

  Hej! Undrar om det finns någon svensk firma som säljer Longueteau, Rhum blanc agricole. Har varit i kontakt med systembolaget men de hänvisar till privatimport. Tyvärr kostar import som lägst ca 1400 kronor, lite mycket för ett par flaskor kan jag tycka. Några tips?

 • Erik skriver:

  Hej
  Kan man köpa rom på flaska, säg 5-10 L, och tappa upp det på ett eget ekfat (lagrinsgfat) för fortsatt lagring eller har lagringsmöjligheterna avstannat när romen tappades upp på flaska?

  • RomRom skriver:

   Rent tekniskt så kan du ju absolut lagra vidare rom på ett eget fat. MEN – oftast så tillsätts vatten och eventuellt socker för färg- och smakjustering i rommen i samband med att den tappas på flaska. Så du kommer att få en annan typ av lagringseffekt än om du hade lagrat den i sin ursprungsform och ursprungsstyrka. Om du har planerat att testa – så tänk på att påverkan från fatet är mycket snabbare om det lagras på ett litet fat – och om det lagras i en inomhusmiljö. Och om det är ett nytt fat så kommer rommen att påverkas av eken mycket snabbare än i ett begagnat fat.
   Sammanfattat; det är mycket att tänka på! :)

 • Katarina Åberg skriver:

  Hej
  Har denna flaskan i skåpet. Hur gammal kan den vara? Kostar?
  Den här stått länge i skåpet.
  Väldigt len i smaken nu när vi öppna den.
  Mvh Katarina och Magnus

  • RomRom skriver:

   Hej Katarina,
   Kommentarerna har inte stöd för bilder tyvärr.
   Kan ni maila bild – eller lägga upp den på vår Facebook-sida?

   Vänliga hälsningar,
   Micke

 • Kjell Reimertz skriver:

  Hej!
  Jag har en flaska Rum Santiago de Cuba 500
  Har sett att någon begär ca 30000:- för en flaska i presentförpackning
  Och en Annan begär ca 50000:- för motsvarande!
  Vad kan vara rimligt

  • RomRom skriver:

   Hej Kjell,
   Den verkar ha gått på auktion för närmare 20 000 kr för lite mer än ett år sen: https://whisky.auction/auctions/lot/32169/santiago-de-cuba-500
   Så har du en oöppnad flaska så är det ju ingen dålig guldklimp. Vet iof inte vad den kostade ny?

   • Eva Johansson skriver:

    Jag har en flaska 48 år gammal Cuba rom Havanna Club inlåst i bankfack.
    Vad kan den vara värd o var kan jag sälja den…

   • RomRom skriver:

    Eva – det beror ju lite på vad för typ av Havanna Club det är. Det låter ju som att den är i gott skick om den får bo i ett bankfack. :)
    Det går ju att sälja genom Systembolaget – annars är det auktioner i England som brukar vara det bästa stället att sälja rom på.
    Utan att veta för rom det är så skulle jag gissa på att den skulle vara värd mellan 1000 och 2000 kronor.

    Vänliga hälsningar,
    Micke

 • Anitta Forssell skriver:

  Hej på Er! Jag har precis börjat dricka rom, jätte gott :) tänkte ha en rom-afton med mina festkompisar… har ni nåt tips vad man kan äta innan rom provning? har fått tips att äta 70%choklad mellan olika sorter
  är tacksam för mer tips… tackar på förhand! /Anitta

  • RomRom skriver:

   Hej Anitta!
   Choklad är bra att äta till provningen – och testa hur olika rom smakar med och utan choklad. Tips är att köpa någon tunn choklad så att den kan smälta i munnen lättare – så att ni inte behöver tugga i er den. (Då fastnar det lätt i tänderna.)

   Mat i anslutning till en provning, så kan vi bara tips om att inte äta för kryddstarkt. Och inte dricka för kallt vatten till. Är ni riktigt modiga, så äter ni sushi eller sashimi med lax till – och testar att dricka lite Zacapa till maten!

 • Henrik skriver:

  Någon som vet något om Santiago De Cuba (20åriga) och Vigia Gran Reserva 18årig? Framför allt vad de brukar ha för pris?. Hittade dem på en resa och skall snart åka igen men har inte kunnat hitta så mycket info om någon av dem. Är de värda sitt pris på ca 2000 respektive 1000kr?

  • Rogge skriver:

   Hej !
   Har en flaska Santiago De Cuba (20åriga)
   Ligger väl på en 8,8/10
   Tycker det är en läcker rom med smak av karamell
   Trevlig uppllevelse för näsa och smak
   med en bra finish
   Helt värd att ha i romsamlingen

 • Elise skriver:

  Vad är skillnaden mellan Jamaicarom, Cubarom, Martiniqerom?

  • RomRom skriver:

   Hej Elise,

   Det är en ganska stor fråga att svara på egentligen. Men kort sammanfattat så är skillnaden i deras ”ursprung” från koloniseringen av Västindien/Karibien. Beroende på om öarna tillhörde Frankrike, England eller Spanien, så fick tillverkningen av rom olika ”skolor”. De exempel du tar upp skiljer mycket på grund av att de fick sin stil från just England, Spanien och Frankrike.

   Hur de sen skiljer sig i smak och karaktär är en mycket längre historia! :)

 • sebbe skriver:

  Tänkte köpa mig några flaskor rom och ha oöppnade hemma. Hur ska man lagra dom. Har en vinkällare som ja håller på fylla upp. Där är det fuktigt. Mörkt och svalt. Gäller det samma för rom.

  • RomRom skriver:

   Spännande! Mörkt och svalt är bra! Det som kan vara utmaningen med att lagra rom är korkarna, som riskerar att torka i vårt svenska klimat. Så att det är fuktigt är bra också!

 • Daniella skriver:

  Tack för svaren!

  Följdfrågan blir: hur vanligt är det att ”mörk Rom” inte tillsätts någon karamellfärg? Min åsikt är att en stor del (läs: majoritet) av all mörk Rom har tillsatts karamellfärg oavsett lagring då det är detta som verkligen ger den mörka färgen. Huruvida detta i sin tur påverkar smaken lämnar jag osagd då jag har märkt att det finns väldiga åsiktsklyftor angående detta.

  • Pär J. skriver:

   Man får skilja på mörk rom och lagrad rom.
   Mörk rom kan vara olagrad men med bränt socker (E150) som ger en mörk färg. Detta gäller oftast billigare rom (och whisky) som vill se exklusivare ut.

   Lagrad rom kan vara rätt ljus om faten inte gett så mycket färg eller som i en del fall där man filtrerat bort färgen från faten för att få en lagrad ljus rom.

   På Systembolagets hemsida står det ofta notering hur mycket socker/tillsatser det är på respektive vara.

   Jag skulle säga att de flesta lagrade rom INTE innehåller tillsatt färg om man lämnar de billigaste flaskorna, undantag kan säker förekomma.

 • Johannes skriver:

  Köpte precis en flaska Rom på Kastrup som jag inte har sett förr. Single Cane Worthy Park. En rom ifrån Jamaica… Kunde inte hitta den på er sida…

 • Daniella skriver:

  Hur mörk kan man göra en rom utan att tillsätta karamell? Hur går detta då till med lagring osv. för att få en mörkare färg utan tillsättning?

  • RomRom skriver:

   Rommen får färg från lagringen på fatet – vilket kan förstärkas genom att tunnan är mer eller mindre kraftigt bränd på insidan! Det förutsätter ju såklart att rommen har en viss lagringstid, och att den lagras i trätunnor.

  • Pär J. skriver:

   Typen av fat, dvs vad som har lagrats på de innan.
   Skulle tro att ”First fill sherry-fat”, dvs sherryfat som fylls med rom för första gängen ger rätt mörk färg.

 • Anders skriver:

  Om man tycker att qrm är bland den godaste romen vad lan ni rekommendera för andra i samma stil,mycket bra sida förövrigt

  • Svante skriver:

   QRM är god men den har också en tydlig sötma. Jag undrar om det finns någon rom som liknar den men är mindre söt.

 • Niklas skriver:

  Hej igen :D

  Såg nu att ni faktiskt betygsatt den (Matusalem GR). Dock så måste jag säga att det verkar som vi smakat på två helt olika rom, min är väldigt rund och söt i smaken, och har en tydlig smak av ananas och kokos. Vet inte om jag skulle rekommendera den nödvändigtvis, men det är lite konstigt att jag inte känner igen mig alls i era kommentarer…

  Niklas

  • RomRom skriver:

   Vi måste verkligen göra en ny test av Matusalem Gran Reserva, och se om det kan ha varit något konstigt med den flaskan vi hade. (Den är tyvärr slut nu.)

 • Niklas skriver:

  För övrigt var det frågan om en Matusalem Gran Reserva, något jag på chans köpte på jul-semestern. Mycket speciell smak. Någon här som testat och har några kommentarer?

 • Niklas skriver:

  Hej!

  Läste lite snabbt om hållbarheten, och har en fråga: När jag öppnade en flaska 15-årig rom igår och hörde hur flaskan liksom sög in luften när jag försiktigt lirkade ur korken, då var det alltså en bra sak? Dvs, det har inte varit en massa onödigt syre i flaskan innan jag öppnade den?

  En annan fråga också: blev askonstig i magen efter att ha smakat på den här romen, men det kan väl knappast ha haft att göra med spriten (drack kanske 2 cl), utan måste ha varit ett slump att det skedde just då? Eller kan sprit bli dålig på det sättet att man blir sjuk/magsjuk?

  (Och ja självklart – haha till alla skämt om att dricka för mycket och att man alltid blir ”dålig” av sprit” ;) )

  Niklas

  • RomRom skriver:

   Det lät ju både konstigt och lite obehagligt. Vi har inte hört talas om att det skulle kunna vara något som man skulle kunna bli ”klassiskt magsjuk” av i rom/sprit. Men om någon annan har en liknande upplevelse så dela gärna med er, så får vi gräva djupare i det hela!

 • Rikard skriver:

  Hej får börja med applåder för er sida och kommentarer.

  Jag undrar om det finns värde i att spara rom, typ Plantation 20 med den exklusiva flaskan, eller andra med jubileumsflaskor/flaggskepp.Jag menar pengamässigt.
  Är intresserad av att köpa en flaska Papa Andrés, kan få en sån för 8000kr ??
  Eller är det bara att spara för eget bruk eller…..
  Tack /Rikard

  • Pär J skriver:

   Tanken kan vara intressant för den som vill vara lite riskkapitalist ;)
   Romintresset är relativt litet men ökar avsevärt.

   Dock är intresset och efterfrågan större för vin, whisky och cognac (än så länge).
   Vidare är rombranchen inte så fokuserad som whiskybranschen på att ta fram limiterade buteljer från speciella fat, lagringar mm.

   Kollar man på vilka som är de största producenterna av rom och vilken typ tror jag (grov chansning) att 85% är drinkrom, 12% billig mörk rom och max 3% finare lagrad rom.
   Då är nog intresset inte så stort att lägga pengar på långa speciella lagringar som tar resurs och lagringsutrymme i anspråk om inte man får bra avkastning.

   Detta är endast mina egna spekulationer, tror att ”Mrs Zacapa” svarade på någon sådan fråga som finns som artikel här på sidan.

   • RomRom skriver:

    Vi tackar för det bra svaret Pär! Vi håller med om att en investering i rom inte är ett särskilt säkert sätt att tjäna pengar.

    Premium-segmentet – med riktigt hög kvalitet – är fortfarande ganska ungt. Premium kommer enligt nästan alla märken vi har träffat, att växa mycket kraftigt de kommande åren. Och kanske kan några av dessa komma att bli värdefulla i framtiden?

    Hittills har de ”vintage rom” som vi har sett stiga i värde varit gamla (70-tal och tidigare), eller mycket limiterade jubileumsrom från stora producenter (Bacardi framförallt).

    Men vill du investera i rom, så ska det nog mer ses som en rolig satsning! Att du väljer en rom som du brinner för och gillar – och så sparar undan en sån.
    Men att tänka på är nog ändå att se till att det är:
    – En specifik årgång och/eller ett specifikt batchnummer
    – Limited Editions (Gärna mycket begränsad upplaga)
    – Special Editions (De produceras iof ofta i stora upplagor)
    – Det kan nog hjälpa om det är ett spännande märke eller spännande destilleri.
    – Det kan säkert också hjälpa om det finns någon patriotism i rommen också. :) Så en brittisk rom behöver inte vara någon dålig investering.

    Lycka till, och berätta gärna om du skaffar nåt spännande!

 • klas skriver:

  Hejsan har kollat runt lite efter böcker om rom mem hittar inte mycket hittar bara en fransk utgåva av 101rhums har ni nå tips på vart man kan hitta lote böcker juat gälöande rom?

  • Henrik skriver:

   Rom och choklad ISBN 9789153439998 Och en handbok rom ISBN 9789185329717 Införskaffade jag och tycker att dem är läsvärda. Köpte mina på adlibris men vilken bokhandel som helst kan nog beställa dem på ISBN numret :)

   Sen finns en del engelsk språkiga, bla ”Rum”, ISBN 9780789208026

  • Pär J skriver:

   Beror nog lite på vilken nivå och språk man vill läsa. Sedan händer det en hel del men nya sorter samt att rom som dryck nu på senare tid fått ett uppsving. Då är internet och tidskrifter snabbare än boktryckerierna.

   Men jag har:
   En handbok rom – Roland Eriksson.
   Allmänt om rom: historia, produktion och recensioner på några sorter som fanns tillgängliga då. Inget uppslagsverk men prisvärd.

   Steffos Spritbibel – Steffo Törnquist.
   Lättsamt skrivet om olika spritsorter bla rom. Trevlig bok men ger inte så mycket nytt om rom.

   Allt om whisky – ska ha ett höstnummer med rom (tror jag).
   Whisky & Bourbon – Hade ett nummer med mycket rom.

   Finns även en dansk Whisky och rom tidning (ej läst).

   Annars är forum och olika siter bra sätt att upptäcka mer.

   Tipsa gärna om fler böcker, tidningar mm.

   • RomRom skriver:

    Bra tips Pär!

    Steffos bok är fin, men han är ju inte så intresserad av rom (?) – vilket lyser igenom i boken.

    Ja, kom gärna med tips om ni har några! Vi tror nog att det är värt att kolla på engelska böcker om man vill ha större variation i sitt läsande!

  • RomRom skriver:

   Hej Klas,

   Ja, det är tyvärr en ganska smal marknad med böcker om rom. Men bra tips från Henrik.

   Och tyvärr finns det inte så många ”coffee table”-böcker heller. Det kanske beror på att det skulle kräva ett väldigt flygande för en fotograf för att fota rom från hela världen. Men det skulle ju vara ett fantastiskt jobb! :)

 • Roger skriver:

  Hej !
  Nu har jag fått tag på en flaska Ron Yaucoro Viejo 12 årig
  Nythet………

 • Stefan Persson skriver:

  Avseende hållbarhet så torde väl den allmänna regeln vara tillämplig även för rom.
  Regeln innebär att hållbarhetens längd är beroende av hur mycket du dricker av den vid första öppningstillfället. Flaskan symboliserar ett år och du har lika stor andel av ett år på dig att dricka ur kvarvarande mängd efter första öppningstillfället som den andelen är av flaskans volym.
  Exempel: Om du dricker upp hälften av innehållet vid första öppningstillfället har du ett halvår på dig att dricka upp resterande mängd.
  /Stefan

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.