Träkumla Altissima Vulgaris

547 kr

  • Ursprung: Sverige
  • Färg: Ljus guld
  • Typ av rom: Avec
  • Alkoholhalt: 40%

Betyg: 50 av 100

Gamla betygsskalan: 5 av 10
Kategori:

Ett udda men trevligt inslag – en svensk rom! Utanför Visby har man fått den briljanta iden att förädla sockerbetsråvara i form av melass och rå sockerbeta till svensk rom, både ljus och lagrad.

Vi provar självklart den lagrade – Altissima Vulgaris.

Altissima Vulgaris har ganska mycket att önska. Det är framför allt aromen som är lite sur och sticker lite för mycket av finkel. Smaken är ingen katastrof, men lite karaktärslös. Men Träkumla Altissima Vulgaris är långt ifrån den sämsta rom vi druckit.

Träkumla Rom är fortfarande omogen – inte bara rommen i sig, utan även destilleriet! Men vi ser ingen anledning till att Träkumla inte kan bli bra i framtiden. Vi hoppas faktiskt på att de kommer att sikta mot en sötare rom som slutprodukt. Det passar enligt oss den svenska generella smaken lite bättre, samt att man slipper konkurrera med starka whisky-märken.

På alla produkter från Träkumla, så får vi slänga in att enligt den (oreglerade) rom-industrin, så uppfyller inte produktionen kraven för att vara en “rom”. Varför? En rom ska egentligen vara producerad av en produkt eller biprodukt från sockerrör. Och Träkumla har sitt ursprung från sockerbetor. Och så ska det egentlige vara över 35% alkoholhalt, vilket all Träkumlas produkter inte kommer upp i heller.
Men vi vill vara patriotiska, och väljer utan problem att kalla Träkumlas produkter för rom! I värsta fall kanske det kan vara en idé att kalla det för “råmm”?

Träkumla rom

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

1 recension av Träkumla Altissima Vulgaris

  1. RomRom

    Flyttade kommentarer från förra sidan:

    Janne Lindkvist skriver:
    28 maj, 2013 kl. 12:38
    Träkumla Rom är åter igång, men har flyttat till Stafva Gård utanför Roma(stor gård med mejeri).
    RomRom skriver:
    31 maj, 2013 kl. 08:29
    Vi såg det på Facebook! Kul – det blir till att planera in ett besök så snart som möjligt!

    Christian Berghänel skriver:
    13 juni, 2012 kl. 21:44
    Okej, tack så mycket för svaren! Jag tycker också att det är en spännande produkt i det avseendet att det är en rom från Sverige. Hade varit mycket roligt om det funkade.
    Jag tolkar framtiden för Träkumla som mörk som något negativt, även om mörkt i samma mening som rom oftast är något positivt. Antar att vi får läsa här på sidan så småningom ifall företaget är på väg utför..

    Martin skriver:
    11 juni, 2012 kl. 00:08
    Njuta av denna ”rent” vet jag inte om jag skulle rekommendera… iaf inte om du är novis, kanske kan denna avskräcka dig från rom!
    Finns många andra du kan prova före denna,
    Jag tycker dock att den är ok, man känner dock klart och tydligt jord smaken, iaf gör jag det?
    Med mina nya glas från Riedel ”grappa” har dom jag provat blivit så mycket godare, både i smak och doft, så även denna :)
    RomRom skriver:
    12 juni, 2012 kl. 23:44
    Vi håller med Martin, att dricka den rent är inte riktigt att rekommendera! Det ganska höga betyget grundas lite i att det är en extremt spännande produkt! Men som vi har förstått det nu, så verkar framtiden för Träkumla se mörk ut!

    Christian Berghänel skriver:
    10 juni, 2012 kl. 18:43
    Funkar denna rom att dricka som den är? Betyder omognaden att den smakar mest sprit?
    Jag köper inte rom för att blanda i drinkar utan vill njuta av den som den är.
    Är kanske lite av novis på området. Lärde mig att dricka ren rom på Kuba 1999 och det är fortfarande favorit (tätt följt av whisky).

    Martin Doshé skriver:
    1 juni, 2012 kl. 03:30
    Håller med i precis allt, en rom man skall ha på sin hylla :) patriot=självklart :)
    Och visst är den litet svår i smaken :/
    Men i dom glas jag köpte(ligger i eran logg på fb) är den eller blev den något bättre :)
    Dock känner jag en touch av mörkchoklad ?

Skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.