Alta Gama Demi-Sec

605 kr

  • Ursprung: Guyana
  • Destilleri: Diamond Distillery
  • Råvara: Melass
  • Lagringstid: 5-15 år
  • Sammansättning: Blend
  • Färg: Mörk koppar
  • Typ: Avec
  • Alkoholhalt: 41%

Betyg: 75 av 100

Kategori:

Vi har haft Alta Gamas rom på vårt bord i flera månader, och nu har vi äntligen får tid att prova igenom hela den spännande uppställningen. Innan vi går över till intrycket av deras rom – så är det viktigt att förklara hur Alta Gama Rum fungerar. De fyra rom som ingår i Alta Gama Rum Series No.1 har fokus på tillsättning av socker i rom. Så de har släppt fyra i grunden likadana rom – alla från Guyana, bestående av en blend på rom som har lagrats i mellan 5 och 15 år. Sen har Alta Gama tillsatt socker i olika mängder – tydligt specat på flaskan. Serien består av:

  • “Brut Nature” (0 gram/liter tillsatt socker)
  • “Extra-Sec” (15 gram/liter tillsatt socker)
  • “Sec” (25 gram/liter tillsatt socker)
  • “Demi-Sec” (35 gram/liter tillsatt socker)

Dessa kategoriseringar (och namn) kommer från de namn klasserna som Champagne använder. Vilket känns som en bra idé – att använda nåt som är genomarbetat. (Även om det kanske inte är jättevälkänt.)

Alta Gama Demi-Sec är den sista rommen vi provar i Alta Gamas första serie. (Ska du testa alla, så är det starkt rekommenderat att du provar dem i stigande socker-ordning.) Demi-Sec har 35 gram tillsatt socker per liter – och här börjat tillsättningen att märkas!

I glaset så har Alta Gama Demi-Sec en oljig karaktär, och lämnar tydliga “tårar” i glaset. Den är lite kladdig i glaset – vilket inte ser så kul ut.

Aromen har också påverkats av sockret, och det gör aromen betydligt mildare och mer diskret än de andra Alta Gama-varianterna. Det är på gränsen till att det börjar lukta lite sockerlag. Draget av sockerlag dyker upp i eftersmaken också.

Det är som att Alta Gama Demi-Sec är “övertrampet” i serien. 25 gram tillsatt socker funkade bra, men 35 gram blir för mycket.

MEN vi ska vara helt ärliga – och inte falla i snobberi-fällen. Demi-Sec är en god rom. Den är sämst i Alta Gama Series No.1, men därmed inte sagt att den är dålig!

Vi ger ett extra poäng till Alta Gama Demi-Sec för att den ingår i Alta Gamas roliga produktserie.



Officiell information (på engelska):

Alta Gama Rum is suitable for most rum drinkers, whether you prefer dry or sweet rums. The purpose of Alta Gama Rum SERIES NO. 1 is to show what sugar addition can do to a quality rum, and therefore you can find Alta Gama Rum SERIES NO. 1 with and without added sugar. The four different rums in the Alta Gama Rum SERIES NO. 1 contains 0, 15, 25 and 35 grams of cane sugar per liter rum. If you prefer the sweet type of rum, go for the one with 25 or 35 grams of sugar. If you like your rum a bit more dry, you should try our versions with 0 or 15 grams of sugar added. It’s an incredibly good experience to taste all the different editions up against each other, as this gives a good understanding of what the dose of sugar does to a rum.

Some rum producers add sugar to their rums to highlight some flavors in the rum. Others add sugar to hide flavors or critical errors in the distillate. This is the essence of the sugar addiction problem – in some cases the sugar addiction is used in a well-meaning cause and in other cases it is used as smoke and mirrors. At Alta Gama Rum, we are completely open about the addition of sugar to our different rums. Our base blend holds no added sugar and is in itself superbly balanced, with a beautifully integrated alcohol and great taste – an extremely well-composed rum blend. With this blend we demonstrate the basic quality of our rum, and additionally offer versions with a gradually higher sweetness. We do not hide a badly produced product with sugar, we just support an already tasty blend with different sugar levels.

We offer three different versions of Alta Gama Rum, where the added sugar from bottle to bottle plays a bigger and bigger role. We don’t think it’s bad to add sugar to rum, although it is often being criticized by spirits purists. We do not think it’s a problem if you’re honest about the addition – especially in our case when you can taste the starting point of the rum without sugar added, as in the case of Alta Gama Rum Brut Nature.

But why is the addition of sugar in rum considered a big no-no? In the production of the sparkling wine champagne, you add sugar to some of the world’s most expensive and most prestigious wines. You even show the amount of added sugar, called ”dosage”, in the label. The dose is found on the champagne labels, and there are even several dosage terms that divide the sugar levels. It makes sense to inform the consumer about the level of sweetness on the label, and for the same reason, it is also something that we do at Alta Gama Rum.

It is perfectly natural for us to place the sugar content on the label, as it is an incredibly large part of the taste experience. It allows consumers to navigate between our products and helps them find the right rum. In all versions of Alta Gama Rum you will find the dosage mark on the label as well as the exact sugar content in grams per gram. liter rum. We are very proud to be able to do this as one of the first rum bottlers ever.

Mer information

Betyg

Ursprungsland

Märke

Destilleri

Lagringstid

Alkoholhalt

Inköp

Skola

Typ

Sötma

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Alta Gama Demi-Sec”

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.