I skrivande stund har vi delat ut 8 stycken 10-poängare på RomRom.se. Och sen vi införde den nya 100-poängsskalan så har vi delat ut endast några enstaka betyg över 95 poäng. Men nu är det dags för höga betyg igen.

Tres Hombres 2013 Edition 05 är uppföljaren till Tres Hombres 2012 (Edition 03), vilket kan verka lite förvirrande. Anledningen är att Tres Hombres 2013 Edition 04 valdes ut på La Palma, innan Tres Hombres korsade över till Västindien. Vi kommer att återkomma med Edition 04 inom kort!

Tres Hombres 2013 Edition 05 har mycket likheter med 2012 års upplaga. De är båda från Oliver & Oliver på Dominikanska Republiken. Aromen, smaken och stilen är lika. Och de är båda fantastiskt bra rom!

Det finns några skillnader också. Tres Hombres 2013 Edition 05 har en ny flaska. Den är på 41% till skillnad från förra årets 40%. Och det är en 15-årig Solera till skillnad från förra årets 12-åriga.

Tres Hombres 2013 Edition 05

Men nu till själva rommen då!

Vi gillar den nya flaskan starkt. Den är kanske lite mindre “underground” än de tidigare flaskorna från Tres Hombres – men det passar ju – Tres Hombres inte är ju inte lika “underground” längre. Den transparenta runda flaskan lyfter fram färgen av Tres Hombres 2013 Edition 05 på ett grymt fint sätt. Den är stilren men med  mycket snygga smådetaljer som lyfter den ytterligare.

Aromen är mycket bra, med mjuka vaniljdrag och med lite bakomliggande banan. Nästan en känsla av marsipan som kan tränga sig fram också. Den underbara färgen i glaset och den fina aromen gör att vi avsiktligt väntar med att smaka – för att inte risker att förstöra något!

Men när vi kommer till smaken på Tres Hombres 2013 Edition 05 så är det inga besvikelser alls. Det är en skön sötma av vanilj och banan, som hålls balanserad av inslag av choklad. Det är inte ett spår av oljighet, utan den lämnar en precis lagom mjuk känsla i munnen.

Tres Hombres 2013 Edition 05

Tres Hombres 2013 Edition 05 gör sig helt magiskt bra med en liten bit choklad; helst med 40-50% kakaohalt! (Lite höftat såklart.) Men det är absolut inget krav, vår betygsättning är satt utifrån att dricka Tres Hombres 2013 Edition 05 rent.

Vi är inte bara förtjusta i Tres Hombres 2013 Edition 05 som rom, utan även i dess bakgrund, utveckling och miljösmarta grundtanke. Detta ger den en extra liten skjuts på betygsskalan!

Lite härlig kuriosa är att Tres Hombres 2013 Edition 05 seglades som Cask Strength från Västindien till Nederländerna, där den blandades ut till sina 41%. Detta för att säkerställa hög kvalitet och rent vatten. Enligt Tres Hombres story så är det första gången på 100 år som någon har seglat Cask Strength rom över Atlanten; på det “gamla sättet”.

Tres Hombres 2013 Edition 05

Tres Hombres 2013 Edition 05

Tres Hombres 2013 Edition 05

23 Comments

 • Roger skriver:

  Har även köpt 07:an 18-årig

  • Stefan Martinsson skriver:

   provade 7:an mot 5:an i helgen, vi som provade höll 5:an som klar vinnare i den matchen, ophtimus 21 tog också plats i toppen i sällskapet!

 • Roger skriver:

  Hej Stefan !
  Bra köp
  PS Tres Hombres 2013 Edition 05 är KANON… En av mina topp 10

 • Stefan Martinsson skriver:

  Älskade edition 3 men hann bara köpa en flaska innan den tog slut överallt, och sedan hittade jag inte 5:an någonstans, till idag! Just beställt några flaskor av http://www.cognachuset.dk så hoppas att den är lika bra som 5:an! (samtidigt har jag några av den senaste på väg från rombo tillsammans med några olika Ophtimus, blev en dyr månad…)

 • Micke skriver:

  Den finns på bottleshop vid kastrup i danmark för 499,95ddk. Roligt att de även hänvisat till eran provning på deras hemsida. Får väl bli en runda över då de även hade ron centenario fundiaco XX för sjukt prisvärda 399,95ddk.

  • Jens skriver:

   Mycket trevlig rom! Jag var på Bottle shop den 6:e juni och köpte den sista flaskan. Leverantören var på plats och sa att det var den absolut sista, lucky me! Hoppas ni hittar den på annat ställe //Jens

 • Roger skriver:

  Den finns på http://rombo.dk/ som du kan beställa, Frakt 149 kr snabba leveranser
  Har betällt mycket därifrån
  De borde väl ha någon butik i Danmark,Köpenhamn kanske
  PS Tres Hombres 2013 Edition 05 är KANON… En av mina topp 10

 • Tomas Eklund skriver:

  Provade trean och blev helt betagen. Nu är jag väldigt sugen på att prova denna också. Åker ner till Hesingborg till veckan och därifrån är det ju nära till Danmark (Helsingör). Är det någon här som vet om Tres Hombres är lättare att få tag på i butik i vårt sydliga grannland?

 • Peter skriver:

  Har pratat med svenska leverantören och den kommer inte till Sverige så det är bara att beställa på rombo.dk

 • Michael skriver:

  Underbar doft av vanilj, kola och lite banan. Lite som Diplomatico 12 men mycket mer återhållsam och balanserad. Det krävs lite snurrande i glaset för att få fram aromen. Smakar som den luktar men tycker eftersmaken planar ut lite väl snabbt och tvärt.

 • Roger skriver:

  Rombo är kanon…..Inga problem alls,snabbleverans
  Frakten var på 99 kr för ett tag sen,men de har höjt med någon 50 lapp.
  Du måste köpa den är kanon…..en av mina favoriter.
  /Rogge

 • Markus Andersson skriver:

  Den kom inte till bolaget under 2013.. Och den har inte kommit in under 2014 :(

  Lutar åt att jag får beställa.. Är rombo pålitligt? Hur lång är leveranstiden? Vad brukar frakttillägget gå på?

  Glada rom hälsningar
  Mackan

 • Roger skriver:

  Blir spännande att smaka,köpte min på rombo.dk
  Har ni smakat 06 ?

 • Daniel skriver:

  Tres Hombres Edition 003 släpps 2013-12-02 för 699:-

 • Micke skriver:

  Har de satt någon datum på när de släpper den?

 • gunnar skriver:

  tres hombre 2012 kommer bara att släppas i stockholm län (beställningsortimentet)
  vi bönder har igen chans

 • kalsing skriver:

  Satans helvetes jävlar va den va go! Kan mycket väl vara den godaste rom jag druckit.

 • Markus Andersson skriver:

  Okej, tack så mycket för svaret. Och tack för en grymt bra sida.

 • Markus Andersson skriver:

  Var har ni fått information om att den kommer till systembolaget? Vore väldigt kul om så vore fallet. Vore en glad julklapp till mig själv.

  • RomRom skriver:

   Hej Markus!

   Den kommer troligtvis att komma till Systembolaget efter årsskiftet! MEN Tres Hombres 2012 kommer troligtvis att släppas i början av December! Den är i princip slutsåld, men Sverige kommer få in runt 100 flaskor!

   Anledningen till alla ”troligtvis” är att förhållande mellan leverantörers planer och Systembolagets planer inte alltid är en exakt vetenskap. :)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.