Rum Malecon gör generellt väldigt prisvärd rom – så det var spännande att prova en rom från dem som ligger närmare 700 kronor. Vi provade Rum Malecon Rare Proof Traditional Cuban Method Small Batch 1996 Aged 20 Years för första gången på Birkas rommässa i oktober 2016 – och var redan då mycket imponerade. När vi kör en ordentlig provning så är vi nästan ännu mer övertygade. Rum Malecon Rare Proof 20 är en grymt god rom. Den hade kanske varit i sötaste laget – om det inte hade varit för den spännande styrkan 48,4%.

Rum Malecon Rare Proof 20 kommer i en lätt överdesignad men snygg flaska – som till och med har fått en trälåda att bo i. I glaset så har Malecon Rare Proof 20 en vacker och djup kopparton.

Direkt när Rare Proof 20 kommer upp i glaset så inser vi att det kommer bli något bra. Det sprider sig en nötig och fruktig arom med mycket underliggande sötma.

I smaken så smyger det in lite piggare kryddigare toner också, men det är sötma och nöt som fortsatt dominerar mest. Det blir en mycket härlig och komplex smakblandning – som balanseras av den högre alkoholstyrkan. Avslutet är kort och explosivt – men med fortsatt mycket sötma.

Många rom från Panama som vi har provat har en liknande tydlig karaktär – och stor sötma. Det kan i många fall vara rom som man nöjer sig med en servering av – men Malecon Rare Proof 20 lockar verkligen till en påfyllning.

Vi ska vara helt ärliga och säga att vi inte vet så mycket om Rum Malecons bakgrund och ursprung – men vi tror att den har kopplingar till Italien (precis som Rum Nation, Samaroli och många fler.) Vi ska göra en insats i att ta reda på mer senare. Men hur som helst – prisvärd och god rom är det i alla fall!

rum-malecon-rare-proof-20-photo

9 Comments

Leave a Reply