Ron Zacapa Centenario XO

Ron Zacapa XO – även känd som Ron Zacapa Centenario XO Solera Gran Reserva Especial – är enligt oss ett rent mästerverk!

Vi gillar (eller älskar) ju sedan tidigare den 23-åriga Zacapan – och Zacapa XO gör oss inte besvikna! Vi kan dock inte bestämma oss om den är bättre. Zacapa XO är fint balanserat söt, otroligt len och rund i smaken – men med just den viktiga skillnaden att den har ett djup i smak. Den har i både arom och smak, härliga inslag av vanilj, kryddor och torkad frukt! Det är inget att diskutera, Zacapa XO är en solklar 10:a – och den är tillsammans med Zacapa 23 helt klart en av våra favoritrom!

Hur jämför sig XO med Zacapa 23? De går igenom i princip samma process och lagring, men XO lagras i ytterligare två år i gamla franska cognacfat. Rommen ger därför mer inslag av cognac, vilket ger en lite kraftigare karaktär. Det gör den lite mindre snäll, men vi tycker att det lyfter upp smakupplevelsen ytterligare!

Denna underbara rom provades för första gången i en väldigt trevlig Ron Zacapa-monter under 2011 års rom-mässa i Berlin – vilket inte gjorde upplevelsen sämre!

Ron Zacapa Presentation

Vi har inte skrivit så mycket fakta om Zacapa XO tidigare – och nu gjorde vi en faktaruta på Zacapa 23 – så då passar vi på att justera den för XO också!

Zacapa produceras i Guatemala, och lagringen sker högt upp i bergen, i vad som brukar kallas “House Above the Clouds”. (Vi har tyvärr inga bilder som vi kan använda, men när man ser bilder på området så förstår man varför det heter “Huset ovan molnen”)

Ron Zacapa XO görs precis som sin lillebror Zacapa 23 av sockerrör av mycket hög kvalitet – så kallade Virgin Sugar Canes. När sockerrören pressas så är det bara den allra första pressningen som används till Zacapa XO.

Zacapa använder sedan av Solera-metoden i sin lagringsprocess. Tunnorna som rommen lagras i är en blandning av fat som tidigare har används till amerikansk whiskey, Oloroso-sherry och Pedro Ximenez-viner. Det är precis samma process som för Zacapa 23, men XO lagras sedan vidare i 2 år i franska cognac-fat. Därför får XO en total lagringstid på 6 till 25 år.

Det svala klimatet i uppe i bergen saktar ner lagringprocessen, vilken gör att Zacapas rom får mogna långsamt och försiktigt. Kvalitén på varje blandning säkras slutligen av Ron Zacapas Master Blender Lorena Vasquez.

Så här ser Zacapa XO ut idag: (Vi hoppas återkomma med en ny provning av den igen – vår första betygsättning var från februari 2013.)

48 Comments

 • Magnus Jonsson skriver:

  Hej hej
  Tänkte bara fråga. Jag hävdar att Zacapa är en agricole. Stämmer det?

  • RomRom skriver:

   Hej Magnus,
   Vi förstår hur du menar – med att den inte är gjord på melass. Men fullt så enkelt är det inte; de följer väldigt olika processer – gällande hur de skördar och pressar och behandlar den nyproducerade sockerrörssaften. ”Agricole” är väldigt reglerat i hur det ska produceras till skillnad från till exempel rom från Guatemala; eller Cachaca (från Brasilien) för den delen. Det är nog mer rätt att säga att de alla är gjorda på sockerrörsjuice, snarare än att blanda ihop det med det ”franska” Agricole.

  • Cristian skriver:

   Hej Magnus,

   Agricole är reglerat som RomRom säger. Vilket är bra!
   Största skillnad skulle jag säga att Zacapa doserar sina rom med socker o d. Varför? Man undrar varför!
   Dessutom är Zacapa inte ärliga när det gäller hur många år deras rom är lagrad. 23 Solera kan betyda i stort sätt vad som helst.

 • Thore Hult skriver:

  Hej från Thore Hult
  Jag köpte på nätet från sajten whiskey i Köpenhamn, en flaska ron Santiago de Cuba.
  Men vi blev besvikna. Vi hade först köpt på systemet en ron som heter Barcelo, Ron Dominicano,
  Gran Anejo. men den var jättedålig.
  Jag måste få berätta, vi kom till Bornholm Rönne 1971, och vi bosatte oss och stannade där några år. Första julen gick jag ner på Lille torv i Rönne, in i en lille gammel speceributik och fråga om de hade någon Rom. Jo jag såg en dammig flaska långt uppe på en hylla. Är den till Salu? Je det er den. Ok, jeg tror den sått där sedan före kriget. Och så kom jag hem till julaftonsfriden. Och jag öppnade den fina gamla rom-flaskan. Oj oj, doften av rom spred sig i hela huset. Det var fantastiskt. Jag tror den var från Cuba. På den tiden fanns det inga romflaskor med essenser. Nej det här var äkta rom. Jag kommer nog aldrig att smaka bättre rom. Jag tror den var lagrad mycket länge, och jag tror det inte finns att köpa mera, kanske om man reser till Cuba?
  Den ron som beskrivs ovan, kan den dofta i hela huset? Smaka som om änglarna flyger runt i Husets salar, doftar som kärlekskranka kvinnors sjalar, och man känner bruset, ja man känner ruset. Thore

 • Andrea skriver:

  Hejsan, jag undrar om det är någon skillnad på XO flaskan ni har i början av detta inlägg mellan den som det bara står XO på utan ”gran reserva special”, smakmässigt alltså då etiketterna säger olika! :)

  ska köpa en flaska men blev osäker

  • RomRom skriver:

   Hej Andrea,

   Det borde vara samma. Zacapa bytte flaska för något år sedan – vi ska lägga upp en bild på hur XO ser ut idag – så att du vet!

 • Kim skriver:

  Men hvor mange år er den allerede lagret? Ron zacapa xo

 • Acke skriver:

  Det här är, enligt mitt tycke, den bästa rom Du kan hitta.
  En eller 2 centiliter i en rejäl konjakskupa, slunga runt kupan sittandes i den handflata.
  Dofta mycket, gudomligt!

 • Ny på Rom skriver:

  Vad betyder XO på Rom? Är det som Cognac, typ ”Extra Old” ?
  Hur många år ska det vara isf?

  • RomRom skriver:

   Hej! Det stämmer bra – det betyder Extra Old. Men rom är betydligt mindre reglerat än t.ex. Cognac – så det finns inga bestämmelser för hur länge rommen måste lagras för att få kallas XO.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.