Det är knappt någon nytta för oss att prova Ron Zacapa 23 igen. Zacapa 23 har för oss ett toppbetyg, och vi anser fortfarande att det är världens bästa rom. Och därmed inte sagt att det är världens godaste eller finaste rom. Men Zacapa 23 är nog ändå… “bäst”. Till er som blir arga när vi lägger in mer värden än arom och smak; det kan vara läge att hoppa några rader nu.

Vi tycker att en av anledningarna till att Ron Zacapa 23 är “bäst” fortfarande är den precis lagoma balans den har fått i publik kännedom. Ganska många icke-romfantaster känner till Zacapa numera. Och det gör Zacapa till en bra ambassadör för rom generellt!

Ron Zacapa 23

När vi provar den igen så är det inget nytt egentligen – mellan provningstillfällena har vi druckit Zacapa otaliga gånger. Men nu när vi verkligen fokuserar på aromen och smakerna, så inser vi att vårt tidigare höga betyg fortfarande står sig. Zacapa 23 är grymt bra! Svårare än så är det inte.

Aromen är söt med massor med olika lager att upptäcka – det är honung, smörkola, söt frukt och vanilj som vi tycker dominerar.

Smaken på Zacapa 23 är sen otroligt välbalanserad! Den är söt – och trots dess lite trögflytande karaktär så blir den aldrig sliskig. Det tydligaste dragen är en fin balans mellan torkad frukt, lönnsirap och vanilj. Och en del nöt.

Är Ron Zacapa 23 Solera Gran Reserva fortfarande världens bästa rom? Ja, vi håller oss kvar vid det påståendet.

Ron Zacapa 23

Vi har inte skrivit så mycket fakta om Zacapa 23 tidigare – vi tycker att den talar för sig själv. Men nu när vi gör en uppdatering så passar vi på att klämma in en faktaruta.

Zacapa produceras i Guatemala, och lagringen sker högt upp i bergen, i vad som brukar kallas “House Above the Clouds”. (Vi har tyvärr inga bilder som vi kan använda, men när man ser bilder på området så förstår man varför det heter “Huset ovan molnen”)

Ron Zacapa Centenario Gran Reserva 23 har fått sitt delen av sitt namn “Centenario” från sitt ursprung som hyllning till staden Zacapas 100-årsjubileum.

Trots sin lena och söta stil så görs inte Ron Zacapa 23 på melass, utan på sockerrör. Det som gör det lite speciellt är att det görs av sockerrör av mycket hög kvalitet – så kallade Virgin Sugar Canes. När sockerrören pressas så är det bara den allra första pressningen som används till Zacapa 23.

Zacapa använder sedan av Solera-metoden i sin lagringsprocess där lagringstiden blir mellan 6 och 23 år. Tunnorna som rommen lagras i är en blandning av fat som tidigare har används till amerikansk whiskey, Oloroso-sherry och Pedro Ximenez-viner.
Det svala klimatet i uppe i bergen saktar ner lagringprocessen, vilken gör att Zacapas rom får mogna långsamt och försiktigt. Kvalitén på varje blandning säkras slutligen av Ron Zacapas Master Blender Lorena Vasquez Ampié.

Varje flaska av Zacapa 23 smyckas av ett handvävt band – en så kallad Petate. De är en tradition från Maya-folket (bandet alltså, inte att smycka Zacapa-flaskor med dem!). Istället för att ha en stor “Petate-fabrik” så görs dessa av lokalbefolkningen i sina egna hem och hämtas sedan upp med lastbil. Zacapa jobbar på att få till ett system på sin hemsida där man kan spåra varje Petate och få reda på vem som har gjort bandet!

Ron Zacapa 23

Som tillägg till Ron Zacapa 23, så fortsätter vi att tipsa om Ron Zacapa 23 Black Label och Ron Zacapa XO!

Ron Zacapa 23

70 Comments

 • Robert skriver:

  Själv gillar jag 23an skarpt. Gillar att den är lite stramare än t ex QRM, som är grymt god men kan bli ’lite för mycket’ ibland. Sitter med den, Plantation XO och El Dorado 8 hemma och alla ger ju lite olika facetter av rom.

 • johan skriver:

  Nu tänker jag vara lite tråkig och inte höja denna till skyarna. Det är en väldigt god rom med fina smaker men jag förväntade mig mer utav den när jag jämför den med andra i samma prisklass. Jag är en inbiten drickare av plantation xo och diplomatico reserva exclusiva och nyligen även Quorhum solera 23. Mina favoriter får nog sägas vara just diplomaticon och quorhum. Åter till denna zacapa som sagt, smakerna är det inget fel på men den saknar lite av den lagrade smaken. Jag är nog vad man skulle kalla definitionen av en nybörjare när det gäller att identifiera smaker men när jag dricker denna så upplever jag inga långvariga smaker eller aromer som vid andra rom. Utöver det så upplever jag att den svider lite för mycket på min tunga när jag dricker den. Avslutningsvis så vill jag bara säga att det absolut inte är en dålig rom, den är väldigt god, jag bara utvärderar den med romroms betyg som referenspunkt och med så höga förväntningar så föll den lite pladask hos mig. jag håller mig till mina sliskiga Quorhum solera 23 och den i min mening super-lena diplomaticon.

  Ge mig gärna svar på tal om ni inte håller med mig, jag tål att läxas upp om jag missat något. :)

 • Thore Hult skriver:

  Hej från Thore,
  Jag måste berätta om den bästa rommen i mitt liv.
  Vi hade landat på Bornholm 1971 och vi kom till att fira julen där.
  Jag gick nd till Lille Torv i Rønne, till en lille speceributik som fanns är då.
  Jag såg en dammig flaska på översta hyllan. Är det rom sa jag? Ja det är en gammal dammig flaska. vill du köbe den sporde köbmannen. Jag får de på den sade jag.
  Jag tror det var en rom från Cuba. Men jag tro den var från före världskriget. Jag kommer inte ihåg vad den kostade, men det var inga stora pengar.
  Så när jag kom hem till våres hus på Voldgade i Rönne och vi skulle fira jul, och jag opnade flasken, genast spred sig en underbar doft i hele huset, som fick änglarna att sjunga glädjesånger.
  Aldrig i mitt liv vi smakat godare rom. Jag tror att det var för att den var mycket gammal.
  I år beställde jag på nätet en flaska rom Santiago de Cuba från http://www.wiskey.dk Men det kom ingen doft i hela huset, den går att dricka, men för mycket, får man hicka. Lagom sa jag, min kompis Nicka.
  En annan historia är från Italiens sköna land, när jag såg en årgångscognac på hyllan i en bar. Det finns inte att få tag i, och han sålde den heller icke.
  Gott Nytt år 2018
  Önskar Thore Hult

 • Tom skriver:

  Nytt pris bolaget är nu 499 kr. Nu är den riktigt prisvärd!!

 • Fyndet skriver:

  Fyndade ett par st. För 397kr just nu på cinderlla

 • […] där. Sen drog han igång sitt mumbojumbo med gröten kvar i halsen. Innan jag började prata om Ron Zacapa 23 och andra etiketter som han mer eller mindre försökte måla upp sina buteljer som. Men det blev […]

 • Don Paolo skriver:

  Alle som drikker rom kender jo Zacapa 23 Solera.
  Ja det er en god rom også selvom der findes bedre vil den fungere som et referencepunkt i mine bedømmelser.

  Farven er flot, aroma er tillokkende. Smagen er i fin overensstemmelser med duftnoter, måske en anelse for sød ???

  Jeg er stadig glad for denne rom specielt når vi holder den op mod prisen. Den har dog aldrig vundet ved nogle af vore blindsmagninger, men samlet en del 2. og 3. pladser.

 • Ola Pettersson skriver:

  Håller med ” världens bästa Rom” Som god tvåa Diplomatico Venezuela

 • Gonzo skriver:

  Tom,
  Jag känner till Diplomatico reserva (orange etikett, 35cl flaska) och diplomatico reserva exclusiva (grön flaska med en man med mustach och skägg), men jag har inte hört talas om Diplomatico Grand Reserva.

 • Pelle skriver:

  Hej,

  För ett tag sen så fick jag en flaska http://www.romrom.se/rom/plantation-20th-anniversary-extra i present av några vänner. Jag har aldrig varit någon större konsument av starksprit och följaktligen inte någon rom-entusiast. När jag dock prövade min present var det som om himlen öppnade sig. Det var fantastiskt gott. Jag började undra om det var så att rom var mitt kall. Jag började genast googla runt och hittade snabbt denna blogg. Perfekt tänkte mitt nörd-hjärta! Här kan jag gå löss och nörda ner mig i romens värld.

  Jag ville pröva flera olika romsorter och började plöja igenom bloggen i jakt på nästa inköp. Jag bestämde mig för http://www.romrom.se/rom/atlantico-private-cask och Ron Zacapa 23. Atlanticon var på beställning men Zacapan fanns inne. Glad i hågen gick jag hem för att prova mitt nya inköp. Min reaktion var det helst motsatta mot när jag smakade plantation 20th och tvärt emot det som står i denna recension. Den är spritig i smaken och inte alls söt. Jag hittar inte alls några olika lager utan spritsmaken tar död på allt och lämnar en platt smak.

  Jag känner mig lurad. Det var ju inte så här mitt nya rom-liv skulle bli. Kan jag bara dricka Plantation 20th i fortsättningen eller har jag fått ett måndags-ex eller missuppfattat recensionen helt?

  Jag vill ju upptäcka mer rom, men den här upplevelsen har fått mig tveksam. Bör jag inte beställa Atlanticon? Vad ska jag prova som kan få mig tillbaka på banan?

  • Tom skriver:

   Prova Diplomatico grand reserva, det är en söt o prisvärd rom.
   Personligen tycker jag Zacapa inte är värt sitt pris .

  • Morgan skriver:

   Kanske Dos Maderas 5+5 kan vara något?! Det har blivit nya ”husrommen” här! :-) Bättre pris, och slår RZ 23 med hästlängder enligt mig! Inte heller enligt Solera, utan riktiga år!

  • Janne skriver:

   Har du provar Ron Quorum? Här pratar vi om att himmelen öppnar sig…

 • Gonzo skriver:

  Jag saknar ord,
  jag fick glädje tårar :)
  Nu måste Jag testa zacapa xo och angostura nr1. Drömmen är Angostura legacy :))))

 • Henrik skriver:

  Tydligen skall Reserva Limitada 2014 säljas på bolaget, dock verkar bolaget inte ha lika många flaskor som förra årets limited edition: http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=10122

  Se om man lyckas knipa en av dem till samlingen.

  • Pär J skriver:

   Hur är dessa Limited Edition av Zacapan, värd sitt pris eller ett marknadsföringstrix?
   Kan till viss del förstå denna typ då man lyckas hitta extra bra fat i mindre upplagor eller jobba fram olika fatlagringar av ursprungsvarianten.

   Bla St. Lucia 1931, Angostura No1 och Diplomatico har ju likande koncept som Zacapan.

 • Gustav skriver:

  Jag köpte en Zacapa 23 i somras för att fira min dotters födelse – tyckte att det passade bra med ”världens bästa rom”! Först blev jag lite besviken, jag tyckte den smakade starkt, som kryddig cognac, inte alls söt (även om det inte var något fel på kvalitén). Men när jag drack mer var det som att jag plötsligt förstod mig på den: jag upplevde söt ”sval” vaniljkola i början, sedan brännande kryddighet och på slutet mjuk, len honung som låg kvar länge. Jag älskade den – vid jämförelse med Botran, Atlantico, Angostura 1919 och Plantation tyckte jag att den verkligen stack ut och var absolut bäst! När jag sedan drack den igen ett par månader senare upplevde jag den på samma sätt som första gången.. Men hursomhelst känner jag att det är en rom jag vill se till att alltid ha hemma!

  • Gustav skriver:

   (Hmm alltså, jag skulle vilja försöka se till att alltid ha den hemma.. Det är förstås lite önsketänkande!)

  • Gustav skriver:

   Vill bara ytterligare förtydliga: Det jag egentligen ville ha sagt med min långa kommentar här ovan var att det verkar som att Zacapan kräver rätt kalibrerade smaklökar!

 • Bobbytgc skriver:

  Hej. I kväll blir min nyss hemköpta flaska öppnad. Köpte den på en lokal spritbutik vid stranden i Fort Lauderdale för 40 dollar för 75 cl. Ca 290 kr

 • Tom skriver:

  Den kostar numera 549 kr på systembolaget. En sänkning på 50 kr.

 • Patrik skriver:

  För er som jag älskar denna gåva till oss Romälskare så är ett tips att boka en resa med Ving, fick precis deras katalog… Och fick en mindre chock att dom har Aron Zacapa i sitt erbj att köpa 4 och betala 3… Det ger ett snittpris på 344 skr/flaska…. Jo tack, köpte 4 direkt :)

  Hösten räddad till en billig peng!!!!!

 • generationX.se skriver:

  I mitt tycke den överlägset bästa rommen under 700:-. Om man väger in såväl smak som pris är den månne till och med den bästa rommen överlag. Av de jag provat är Zacapa LE och Zacapa XO bättre, men 23yo ligger väldigt långt fram då den upplevs som mycket välbalanserad och mogen, med tydliga inslag av russin och torkad frukt. Storebröderna LE och XO känns ”tyngre” och mer komplexa, hänger kvar lite längre och med en mer kraftfull arom.

 • Patrik W skriver:

  Såklart fortfarande en av dom absolut bästa Romen som finns för vettiga pengar.

  Finns att köpa på BorderShop Puttgarden för 359 DKR, ca 430 Svkr för 1 liter. Mycket Rom för pengarna helt klart

 • Patrik skriver:

  Tjena, jag ringde till Systembolaget för ungefär två veckor sedan för att fråga om denna rom lite generellt och den angivna sockerhalten i synnerhet. Jag ifrågasatte om man kan uppnå balans i en dryck med 41 gram sockerhalt där man inte har någon balanserande syra. Är det eldigheten som balanserar? Hur som helst kontaktade de importören som i sin tur tog fram data från producenten. Det visar sig att producenten påstår att sockerhalten ligger på runt 20 gram, dvs. hälften av det Systembolaget påstår. Har de misslyckats med titreringen på laboratoriet i Jordbro? Jag förmodar att drycken är under omanalys så får vi se om hemsidan uppdateras så småningom. Fortsättning följer…

 • ulf peder skriver:

  Hade förmodligen allt för stora förväntningar…blev tyvärr lite besviken

 • Micke skriver:

  Då fick man beställt en flaska från Systembolaget idag. Ska bli intressant att prova till helgen hur den är mot xo:n.

 • Björn skriver:

  På måndag börjar de sälja en Limited Edition.
  Undrar vad skillnaden är utöver 45% alkoholhalt?

  http://www.systembolaget.se/10084

  • RomRom skriver:

   Det vi har hört är att den ska ligga lite mellan Zacapa 23 och Zacapa XO. Men vi har inte fått tillfälle att prova den nya Limited Edition ännu – så vi får återkomma senare!

 • kalsing skriver:

  Fattar inte hypen runt Zacapan, tycker att den är grymt överskattad. Är visserligen ganska ny på lagrad rom men med ca 20 flaskor i samlingen är Zacapan inte ens bland dom 5 bästa. Qrm 23 y är överlägsen på toppen med Angostura 1919 som god 2:a. En bastard som Bacardi oakheart är oxå den bättre, fast det är ju vad jag tycker :-)

 • Mats skriver:

  Denna är inte illa. Inga 97/100, men riktigt bra.

  Gillar ni denna så testa deras single barrel 23y, alltså inte 23y på låtsas enligt solera systemet utan en tunna, all sprit 23y.
  Betydligt rundare och fylligare smak. 84 euro för 70cl på expert24.at.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.