Ron Centenario Fundación

Ron Centenario har i skrivande stund inte klivit in på bred front på den svenska rommarknaden. Vilket är väldigt synd, för Ron Centenario har riktigt bra rom! Men Ron Centenario Fundación – eller Ron Centenario 20 – finns faktiskt redan nu på Systembolaget (Tack Daniel för rättningen) – och vi tror att den kommer funka bra i Sverige! Varför tror vi det? Vi har tre anledningar, som är mer eller mindre genomtänkta:

1. Ron Centenario Fundación funkar mycket bra i Danmark. Och förrutom starköl på byggarbetsplatser, så har vi väldigt mycket gemensamt med våra kära grannar.

2. Ron Centenario Fundación har lite Zacapa-vibbar. I framställningsmetoderna och i känslan och paketeringen. Ron Centenario har också en kvinnlig Master Blender som Zacapa.

3. Ron Centenario Fundación är väldigt bra rom för pengarna!

Ron Centenario Fundación har lagrats i Solera-metoden i upp till 20 år. Det har gjorts på hög höjd i svalt klimat i Costa Rica, vilket ger en långsam och mer stillsam process. Den har lagrats i viteksfat, som har bränts på insidan för att plocka ut så mycket smaker som möjligt. Detta ger Fundación en mörk ton, utan några tillsatta färgämnen.

Ron Centenario Fundación

Den mörka färgen gör sig fint i den mycket välgjorda flaskan. Det är mycket snygga smådetaljer, och flaskan ligger bra i handen.

Aromen är “typiskt spansk” – det är vanilj och banan som dominerar, men det ligger ändå lite krydda i bakgrunden för att göra upplevelsen lite mer komplex. Det kan vara lite anis som tittar fram när Fundación har fått vila i glaset ett tag.

Smaken är sen ganska komplex, så förvänta er inte överdriven sötma. Det är en viss rökighet med lite sting, som mjukas upp av nöt, banan och lite vanilj.

Ron Centenario 20 är för oss en rom som faller in i mycket-god-rom-för-pengarna-facket! På Systembolaget ligger den på skäliga 729 kr, men priset runt 500 kronor i Danmark är mycket bra.

Ron Centenario Fundación vann guld på German Rum Festival 2013 i Solera-klassen! Det är mycket välförtjänt, och Fundación har tagit en fin plats i vår romhylla.

Ron Centenario Fundación

Ron Centenario Fundación

Ron Centenario Fundación

ron-centenario-20-addional-photos-02

ron-centenario-20-addional-photos-03

ron-centenario-20-addional-photos-04

ron-centenario-20-addional-photos-07

ron-centenario-20-addional-photos-10

9 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.