Vi provar hela Reimonenqs uppsättning av rom – och vi är mycket glada över den positiva överraskning som hela serien gav oss. Men den som stack ut mest var deras 9-åriga; Reimonenq Cuvée Prestige 9 ans.

I glaset har Reimonenq Cuvée Prestige en mycket vacker mahogny-ton; med en sån där härlig lyster som agricole-rom kan få. Rummet fylls direkt av en härlig och kraftig doft. Aromen behöver lite tid att växa till sig, men när den har lugnat sig så kommer fram är det en härlig kryddig blandning – som trots väldiga sin intensitet är len i näsan.

Men det är i smaken som Reimonenq Cuvée Prestige slår på stort. Smaken är fantastisk, med en sötma av smörkola, som hålls igen med Agricoles stramhet. Styrkan och stinget följer med hela tiden, och landar i en precis lagom lång eftersmak.

Reimonenq Cuvée Prestige har mycket intensiva karaktärsdrag, men lyckas ända vara fullständigt balanserad och len. Hatten av för en av de allra bästa Agricole vi har provat.

Dagens övning är att stava och säga: “Reimonenq Rhum Vieux från Guadeloupe.”

Vi känner att Guadeloupe börjar bubbla upp som ett av våra favoritländer för rom.

reimonenq-cuvee-prestige-9-ans-photo

6 Comments

 • Stefan Persson skriver:

  Så var det klart!
  Har nu införskaffat samtliga Agricole som finns i den danska boken ROM exkl Barbancourt 8år där jag istället valde den 15 åriga. Därutöver köpte jag även denna ReimonenQ. Det innebär att min Agricole hylla nu innehåller:
  Barbancourt Reserve du Domaine 15
  Clement Cuvee Speciale XO
  Depaz XO Grande Reserve
  HSE Extra Vieux XO
  JM Extra Vieux XO
  ReimonenQ Vieux 1999
  ReimonenQ Cuvee Prestige 9ans
  Clement och Depaz börjar bli svåra att få tag på. När det gäller Depaz så finns en ny flaska, men fortfarande osäkert om det är samma rom då prisskillnaden är väldigt stor. Har ställt frågan till Depaz, men ännu inte fått något svar. En annan som nu verkar omöjligt att få tag på är Rossi’s ReimonenQ 1999, jag hittade två flaskor på en italiensk site men nu verkar den inte finnas någonstans på nätet.
  Har nu lyckats reda ut förvirringen med tre olika flaskor ReimonenQ Cuvee Prestige. En karaff, en ny flaska och en gammal flaska och det är samma rom i alla tre.
  Jag har nu gjort en första provning där jag provade ReimonenQ CP mot HSE XO.
  Båda ger i doften en förnimmelse av dålig congac (VS eller VSOP) så man undrar vad man gett sig in på. Men väl i munnen så blir det något av en explosion av smaker, vilken komplexitet. Eftersmaken är likväl mycket komplex och väldigt långdragen. Båda är riktigt häftiga och försvarar väl sin plats i min rombar. Båda får betyg mellan 8 och 9 av mig, men skall man skilja dem åt så vinner ReimonenQ på målfoto främst p g a längre eftersmak och då menar jag riktigt lång eftersmak (minst 10 min). Sedan dominerar anis smaken mycket kraftigare i HSE’n medan den är något mer nedtonad i RCP’n.
  Avslutningsvis är det svårt att på ett rättvist sätt jämföra Agricole med de andra ”skolorna”. Agricole ligger betydligt närmare Cognac och bör därför inte bedömas mot övrig rom. Jag har därför olika rankningslistor för de tre olika typerna av rom.
  Återkommer med synpunkter på mina övriga Agricole efterhand som jag testat dem.

 • Stefan Persson skriver:

  Jag liksom de flesta började min romresa i den söta spanska stilen och fortfarande gillar jag de som inte är extremt söta, ex Zafra.
  Nu är jag mest inne på den engelska och demerara stilen som Appleton, English Harbour och El Dorado.
  Nu tänkte jag ytterligare vidga mina vyer mot Agricole. Tänkte införskaffa de sorter som redovisas i den danska boken ROM. Har beställt Clement Cuvee Speciale XO som inte längre producerad.
  Verkar dock svårt att få tag på Rhum Depaz XO Grande Reserve (oftast kommer en Horse D’Age upp vid sökningen) och Reimonenq Agricole Vieux 1999.
  Så om någon kan tipsa om inköpsställe vore jag tacksam.
  Tänkte utöver de i boken också införskaffa Reimonenq 9 år Cuvee Prestige. Vid sökning kommer dock tre olika flaskor upp. En lite mörkare flaska, en platt flaska och en ljus flaska med en etikett liknande den på era bilder av en 20cl flaska. Vilken är det ni testat(?) och är det samma rom i alla tre?
  Tacksam för svar!

 • Johan skriver:

  Agricole är djävulens dryck och det övergår mitt förstånd hur dylik soppa kan bli månadens rom. Fy för den lede.

 • Rogge skriver:

  Intressant,Har bara provat några enstaka Agricoles
  Har beställt en flaska nu från ExcellenceRhum

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.