Vi har genom åren provat väldigt mycket bra och spännande rom från Plantation – men det var faktiskt ganska länge sen vi betygsatte en Plantation-rom.

Plantation Trinidad 2003 har fått en väldigt utförlig provning av oss mycket tack vare att den har har fått i Systembolagets ordinarie sortiment. Finns den inte på just ditt Systembolag, så går den ju så klart att beställa hem. Och det tycker vi att ni ska göra!

Plantation Trinidad har – som (nästan) alla Plantations rom gått igenom “Double Ageing”. Detta innebär att den först lagras lokalt i ursprungslandet i ett varmt klimat – och sen lagras igen i ett svalare klimat. I Plantation Trinidad:s fall så har den lagrats i 8 år på Bourbonfat i Trinidad, och sen i 4 år i cognac-fat på Château de Bonbonnet i Frankrike. (Vi ger en extra bonus till Plantation som listar bakgrund, ursprung och tillverkningsprocess på sina flaskor – det känns ärligt – och det blir bra undervisning.)

Till det yttre gör paketeringen att det inte går att missta sig för vad det är för rom. Plantations flaskor har verkligen en skön känsla och en enkel men charmig stil. Plantation Trinidad har en fin guldig ton, vilket gör sig fint både i flaskan och i glaset.

Så fort Plantation Trinidad 2003 kommer upp i glaset så sprider sig en härlig och ganska kraftfull arom. Det dyker upp ganska mycket Trinidad-typiska inslag, men kryddigheten är invävd i en fruktig sötma. Det är en del fatiga toner – men allt är välbalanserat, vilket ger en len upplevelse för näsan.

Trots den positiva upplevelsen i aromen, så är det i smaken som Plantation Trinidad 2003 är som bäst. Det är en underbar komplex smak – det dyker upp torkad frukt, kryddor och stram vanilj – tillsammans med små puffar av bränd ek. Men allt är inramat i en snyggt balanserad sötma – som gör att vi tror att den kommer passa väldigt många svenska smaklökar!

Den lyfts fram som lite “rivigare” i de officiella beskrivningarna, men vi håller inte alls med. Absolut så är den ett par nivåer mer komplex än till exempel Plantation XO, men rivig vill vi inte alls påstå att den är!

Vi tycker att Plantation Trinidad är en mycket modern rom – som är ett måste för alla som vill utforska rom lite bredare. Att den sen är fruktansvärt prisvärd gör att vi ger den ett av våra högsta betyg någonsin.

 

Vi avslutade 2016 med att ge Plantation Trinidad 2003 guldmedaljen på årets Topp 10!

One Comment

Leave a Reply