Matusalem Gran Reserva 15

Till att börja med så ska det sägas att Matusalem Gran Reserva 15 har testats väldigt ordentligt. Serveringen var i ett glas på närmare 15 cl. Den testades på Rhumerie Bounty i Shanghai (Kina alltså). Och vi kan väl lugnt påstå att doseringen hunnit ikapp och förbi den fria ekonomin. Men men, nog om det! Vi hade höga förväntningar på Matusalem Gran Reserva 15, då det är en välrenommerad rom –  men lever inte upp till det. Alls. Att den har lagrats i 15 år, och inte fått mer sötma än såhär är märkligt! Den smakar mer som en agricole-rom, trots att den är en melass-rom. Den är rökig, med någon ton av läder i smaken. Lite knäck slår igenom som sötma, men det är nog allt som dyker upp! Doften? Lite ek, och framför allt plommon. Vi tror att den kanske skulle må lite bättre av att serveras med några isbitar, men det är inte så vi vill behandla rom. Sammanfattat – den duger inte sett till den lagringstid och prisklass som den representerar.

Är du ute efter en lite rökigare rom med inslag av fat i smak och doft, så kan nog Matusalem 15 vara något för dig – men om du som oss – vill ha en söt mjuk rom som inte behöver spädas med is, så kan du låta den stå kvar på butikshyllan. Eller ja, stå kvar i Systembolagets beställningssortiment.

Som med alla rom från Matusalem, så vill vi försvara oss och säga att det inte är ett tryckfel på vår sida – de har sitt ursprung i Kuba, men tillverkas idag i Dominikanska Republiken.

17 Comments

 • Magnus Alsterlund skriver:

  Jag lånade en flaska av grannarna i lördags för solen och värmen fick mig att längta efter dominikanska republikanerna.
  Platt och tråkig med rå spritsmak ytligt gömd under de lagrade smaker jag hoppats på.
  Jag lämnar tillbaka en Ron Antiguo Venezolano Reserva Exclusiva.
  Jag har aldrig smakat den så jag hoppas på att bli bjuden.

 • Janne skriver:

  Förstår inte recensionen. Tycker att den är god med komplexa smaker. Eftersmaken är en upplevelse.
  Den saknar däremot sötman som finns i ett flertal romsorter.
  Själv är inte de riktigt söta något jag eftertraktar eller hyllar.
  Gran Reserva 15 är inte den bästa rom jag druckit men betydligt bättre än vad ert betyg ger vid handen.

  • Pär J. skriver:

   Tror det borde vara dags för ett ytterligare provningstillfälle för denna rom då atmosfären i Shanghai kanske satte sina spår lite väl mycket.

   Men till sist är det ju din egen objektiva bedömning som betyder något och inte någon annans betyg.

   Tycker Matusalem (15+23) är bra rom och de är oftast tillgängliga på taxfree.

 • Jonas A skriver:

  Har provat denna vid ett flertal tillfällen. Blir lika besviken varje eftersom jag gått in med inställningen att så dålig var den nog ändå inte.
  Men en mer menlös rom får man leta efter. En 15-åring som är så här klen och fadd i smaken får man leta efter. 3 av 10 i betyg är generöst av er, tycker jag.

 • Matte skriver:

  Finns inte mkt som slår Agnosturan nej.
  Matusalem känns ”lite klen”

 • Nisse skriver:

  Smakar på min första Matusalem idag. Första intrycket var att den var spritig men ju mer jag provar ju mer tycker jag om den.
  Riktig god faktiskt.
  4 av 5 möjliga på min skala ;-)

  • kalsing skriver:

   Jag trodde det va något fel på innehållet i flaskan, smaken va direkt otrevlig, faktiskt den äckligaste rom jag druckit. Tres Hombres, Qrm o Opthimus är ju så mycket bättre representanter för Dominikanska rommer.

 • Benny skriver:

  Hej
  Jag har sällan blivit så besviken som jag blev av Matusalem Gran Reserva.
  Jag hällde ut den i vasken. Kanske kunde använt den till spritköket.

 • Timmy skriver:

  Mycket skum recension. Förstår inte alls hur ni hittar smaken av rök och läder. Den är en helt ok rom enligt mig, möjligen lite menlös med en svag smak av vanilj och kola. Men med tanke på era övriga rencensioner så borde denna ligga högre då ni tydligen är mycket för mjuka romsorter. Skulle vilja jämföra denna med diplomatico reserva exlusiva och angostura och ge alla 5or.

  • Richie rich skriver:

   Skjønner heller ikke ”hvor du finner røyk og lær” i den rommen?
   -Sikker på at det ikke har skjedd en feil her?
   Matusalem er en meget lettdrikkelig rom, rund-søt og smooth….
   my 5 cents…..

  • RomRom skriver:

   Nu var det ganska länge sen vi drack Matusalem 15, men vi tycker som ni märker att den är väldigt överskattat! Men vi lovar att göra ett återbesök på Matusalem Gran Reserva 15 – och uppdatera den mot den nya betygsskalan.

 • Nicke skriver:

  Hallå!
  Precis smakat av denna juvel och anser precis som flera andra redan påpekat, att denna är en lmkt trevlig rom!
  Doften är ej den starkaste jag testat, men väldigt trevlig. Vanilj, trä och knäck-kola tycker jag mig känna igen. Smaken är bättre än doften; mkt len med liknande innehåll som doften, knappt någon spritsmak alls! Gillar denna skarpt ! Skulle minst ge den 7-8/10. Till priset av 379 riksdaler för en liter anser jag mig gjort et kap! Tycker nog ni på RomRom får ge den en ny chans :). Tack för en mkt trevlig sida!

 • Nicke skriver:

  Hej! Har redan avsmakat den 23åriga med njutning (gillade den skarpt) och skall nu till nyår på semester ett par veckor. Såg till min förtjusning att denna 15åriga finns med i taxfreesortimentet för 379:-. Har ej provat den ännu och åsikterna verkar vara splittrade, men eftersom jag tyckte bättre om den 23åriga än er på RomRom, så tänker jag chansa å köpa denna! Återkommer med åsikter efter provsmak!

 • Peter skriver:

  En mycket bra rom helt i min smak. Låtit flera smaka denna och omdömet är har blivit mycket bättre än många andra rom-sorter. Ligger bland topp 10 på min lista.

 • Erik skriver:

  Sorry, felräknat. Fick någon form av hjärnsläpp. Det är ju lats och inte euro. 233kr ska det ju såklart vara. :) Dock kvarstår min tidigare poäng!

 • Erik skriver:

  Kostar 19 Euro i Riga. (163kr med dagens växelkurs) Kanske de delade meningarna delvis beror på den otroliga prisskillnaden?

 • RomRom skriver:

  Tidigare kommentarer:

  Från: JP
  Skitsnack!… Den är kalasgod…

  Från: RomRom
  JP – gillar man en rökigare rom, så tror vi faktiskt också att den kan vara en ganska bra rom. Du borde testa agricole rom från de franska Västindien-öarna – där kommer du hitta mycket av samma fatsmak.

  Från: Gnidde
  Köpte precis denna på en Stenafärja för 399:- för 1 liter. Jag är ingen romexpert men tyckte den var ganska spritig i smaken. Den hade dock en god eftersmak. Den är långt ifrån lika god som Zacapa men det gör ändå inte ont att dricka den:-)

  Från: RomRom
  Vi håller med dig Gnidde – vi har inte riktigt sett storheten i Matusalem Gran Reserva! Vi har kört avsmakning på den flera gånger, och tycker fortsatt inte att den är så trevlig.

  Från: Jonas.kristell
  Den duger att göra drinkar på!.

  Från: RomRom
  Absolut Jonas, det håller vi med om! Bara det att 569 kr för en drinkrom känns saftigt! :)

  Från: tom ofstad
  Bör drikas med is eller kall, ej prisvärd. Köp Angostura 1919!!!
  Är nybörjare i rom värden men har provat några olika, men ingen som är så spritig har provat :plantation gr , angostura 1919 , diplomatico recerva exclusiva 12 anos , plantation jubilation 20 anos. men den här är inte så prisvärd som captain morgan spiced rum, men det är ju mitt tycke.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.