El Dorado 15

El Dorado Special Reserve 15 är en rom som har varit med oss länge – och den växer för varje gång vi provar den.

Rom från Guyana har en härlig stil, med influenser av både den spanska och den brittiska ”skolan”. Detta gör att El Dorado Special Reserve 15 har mycket karaktärsdrag att upptäcka. Den har lagrats i minst 15 år på amerikanska ekfat, vilket har gett den precis lagom mycket sötma och fatkaraktär.

Fantastisk gyllenbrun färg, balanserad sötma med smak av nötter och frukt! Inte så starka vaniljinslag som vi hade kunnat förvänta oss, utan en alldeles egen karaktär av sötma! Aromen är extremt välbalanserad vilket gör upplevelsen av El Dorados 15-åriga fulländad!

el_dorado-15-photo

Vi uppdaterade vårt betyg av El Dorado Special Reserve 15 i september 2016 – om några kommentarer inte stämmer med innehållet.

 

7 Comments

 • Andreas skriver:

  Sedan länge en favorit och den enda dryck som jag kategoriserar som för god för att ödslas på andra än mig själv.

 • generationX.se skriver:

  Liksom ”lillebror 12 yo” fantastiskt god. Men, precis som en storebror ofta (inte alltid) är, lite visare, med lite mer erfarenhet, har 15 yo lite mer ”kropp” och är lite mer komplex. Hänger kvar i faggorna lite längre och upplevs inte lika flyktig som lillebror. Därmed inte sagt att lillebror på något vis är ”tunn”.

 • Joel skriver:

  Helt underbar! Testade den för första gången igår och den är nu en av mina absoluta favoriter nu tillsammans med Diplomatico 12 årig och Plantation Trinidad 1989, som jag för övrigt definitivt tycker att ni borde recensera (inte samma stil som El Dorado 15 åriga, men fortfarande riktigt smakrik och god!)

 • Markus Andersson skriver:

  Den växte för varje centiliter och blev bara godare och godare..

 • Nicke skriver:

  Provde denna på en välsorterd bar häromhelgen och kan bara hålla med er – den är riktigt fin. Provade den samtidigt som Diplomatico reserva exclusiva (12 anos) och hade svårt att skilja dem i smak o lukt. Båda rekommenderas !

 • RomRom skriver:

  Flyttad kommenter:

  Från: Helena Tiare
  För min del så ligger den 15 åriga högst, speciellt om man vill dricka den ren men den går bra att blanda också – dvs till rätt typ av drinkar, jag tänker speciellt på tiki drinkar. Men den 12 åriga är ännu bättre att mixa med och är otroligt god ren den med, som alla El Dorado i mitt tycke. Jag träffade min vän Carl Kanto på UK Rumfest, förra helgen, (han är kemist och destillerare på El Dorado) och han sa en intressant sak, att den 15 åriga inte lämpar sig så bra tillsammans med choklad…:-) det tyckte jag var kul då jag för några år sen gjorde en choklad/rom provning med just den och tyckte det var gott!

  • Tommy Berggren skriver:

   Tror det beror på att det redan finns så mycket chokladnoter i romen!
   Känner mer för havssalt och chili för att möta den fantastiska smakpaletten!
   Ska utmana den med pepparkaka och stilton bara på kul!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.