Edmundo Dantes 15-åriga är en äkta kubansk rom. Den produceras på Kuba – den har alltså inte bara “kubansk ursprung”. Edmundo Dantes produceras i en begränsad upplaga på runt 3000 flaskor varje år, så det är kul att den har tagit sig till Sverige och Systembolaget.

Till det yttre är inte Edmundo Dantes så jättespännande, och en fin 15-årig rom från Kuba förtjänar en lite mer stilfull förpackning. Men på samma gång känns det ganska “äkta kubanskt”? I glaset tycker vi att den har en väldigt fin kopparfärg, med små toner mot brunt. Vi har läst en del om att det är en lite blek färg, men vi tycker att den är stilig i glaset.

edmundo-dantes-15-photo00

Vi vill lägga in här att mycket av den rom som vi har provat som är “helt” kubansk har underpresterat för oss – så våra förväntningar är inte skyhöga på Edmundo Dantes. Men redan på första aromen så kändes det mycket lovande!

Den är mjuk, och har en fin balans mellan lite torr vanilj och torkad frukt – kanske russin. På lite närmare håll så lyfts den upp av lite kryddighet, vilket plockar ner vaniljen på ett snyggt sätt.

Smaken har en viss oljig sötma, men på samma gång en strikt smakbild! Vi tänkte lite på en apelsin-marmelad; en sån med hela skalbitar i. Det lovar lite sötma först, för att sen stänga igen det så snart man tuggar till på en skalbit. Det är en kul, spännande och ovanligt välbalanserad smakupplevelse.

Hur sammanfattar vi det här då? Edmundo Dantes 15-åriga är en av de bättre kubanska rom vi har provat. Vi gillar den starkt, då vi tycker att den är välbalanserad och har väldigt mycket tydlig smak- och arombild. (Lite pretentiöst uttrykt, men det var det första som dök upp, och vi tyckte det lät rätt!)

Edmundo Dantes är en sån rom som man vill ha lite mer av när man har avslutat sitt glas. Med en prislapp på runt 900 kr på Systembolaget så får man ju snåla lite. Men vill du ha en bra kubansk rom hemma – så kan det vara värt att slå till.

edmundo-dantes-15-photo01

edmundo-dantes-15-photo03

Vi tänkte först att lite kul kuriosa om “Edmundo Dantes” skulle vara på sin plats här, men vi får skjuta upp det till en senare publicering. Vi har helt enkelt inte lyckats bena ut exakt varför Edmundo Dantes rom heter just Edmundo Dantes.

5 Comments

 • per skriver:

  Ett stort tack till Rogge för tipset, en leverans från Whiskysite.nl kom idag med fyra flaskor.Leveransen tog en styv vecka.
  Per

 • Rogge skriver:

  Finns att köpa i Holland
  http://www.whiskysite.nl/en/

 • per skriver:

  Var kan jag köpa denna mycket goda Rom? Verkar vara slut överallt.
  Per.

 • Pär J skriver:

  Edmond Dantès är huvudpersonen i Alexandre Dumas klassiker Greven av Monte Cristo. Just Montecristo är ett av kubas största cigarrmärken och det är den loggan man ser som triangel på flaskans etikett. Denna roman sägs ha lästs flitigt i fabriken för de arbetare som rullade cigarrerna.

  Kopplingen mellan rommen och cigarrerna vet jag inte men namnet har troligen denna koppling.

  • RomRom skriver:

   Tack Pär! Vi halkade in på Greven av Monte Cristo också, men vi vet inte varför just den här rommen heter så. Det kanske iof inte finns någon anledning alls! :)

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.