Vi väljer att lägga upp Don Papa Small Batch Rum under det långa namnet – om Don Papa skulle släppa fler rom. Men i texten så kommer vi bara att kalla den för Don Papa.

Det är några saker som är speciella med Don Papa, så vi börjar med dem direkt. Den är från Filippinerna, och har tagit en slogan som lyder: “The world’s first single island rum from the Philippines”. Med det syftar man i mer detalj på att Negros i Filippinerna.

Det andra som sticker ut för oss är paketeringen. Kanske inte flaskan i sig men etiketten, som är superfin!

20141004_130907

När Don Papa sen kommer upp i glaset är vi överraskade över hur pass brun den är. Den har nästan mer drag som påminner om en kryddad rom. Vilket vi återkommer lite till senare!

Aromen är tydlig och mycket inbjudande. Först är det vanilj som dominerar, men när det har fått lugna sig lite så tar söta toner av smörkola och honung överhanden.

När vi sen kommer till smaken så är Don Papa en mycket lättdrucken upplevelse. Av en enkel anledning. Det är sött. Väldigt sött. Av vanilj, massor med vanilj. Och söt apelsin. Tankarna går ganska snabbt till Pyrat XO – vilket inte är så dumt. Efter några smakprov, så vill vi nog ändå slänga in att den söta vaniljen är lite i överkant – det blir nästan lite oljigt.

20141004_130848

Vi hoppas kunna göra en djupdykning i Don Papa i framtiden och ta reda på mer om dess lagrings- och tillverkningsmetod. Don Papa Small Batch Rum ska enligt all dokumentation (som vi hittar), bara vara “distilled from molasses, then aged for over 7 years in American oak barrels, and lastly charcoal filtered.”. Men det är så otroligt kraftiga smaker av vanilj och citrus, så vi verkligen undrar om det kan vara helt utan någon form av hjälp?

Ser man över hela upplevelsen av Don Papa så är det i början som den är som bäst! Ursprunget, paketeringen, färgen och aromen är på topp! Smaken är bra, men inte riktigt i samma klass som resten.

Är då Don Papa Small Batch Rum något att köpa? Absolut! För 369 kronor på Systembolaget så får du en kul, snygg och spännande rom som du med gott samvete kan använda i massa olika sammanhang! Du får en av de snyggaste flaskorna (eller egentligen etiketterna) i prisklassen – och en kul anledning att lära dig mer om Filippinerna?

Don Papa Small Batch Rum ligger i beställningssortimentet på Systembolaget – men har du riktig tur så kan den finnas på hyllan på ditt bolag.

Namnet Don Papa har kommit från Papa Isio, som stred mot Spanien för ett självständigt Filippinerna. Han ska ha jobbat som förman på ett stockplantage innan han anslöt sig i kriget för att återta sitt Filippinerna självständighet. Den här historieföreläsningen är inte källkontrollerad, så rätta oss gärna. Och referera inte hit om du skriver en skoluppsats om Filippinernas historia.

20141004_131010

25 Comments

 • Peter L skriver:

  Tycker den är underbar, apelsinexplosion.
  Liknande Diplomatico där mina smaklökar signalerar körsbär (vilket jag älskar).
  Smaklökar är som öron, ingen kan säga att någon hör eller smakar ”fel”.
  Säljer dyrt ljud på jobbet, vissa högtalare skulle jag inte ta hem om någon kastade dom på mig medan andra gärna slantar upp 30000:-.

  Smuttar vidare på apelsingodiset

 • Tommy Berggren skriver:

  Don Papa gör sig absolut bäst som avec i sällskap av en mörk kvalitetschoklad +70% som fått smälta i munnen!
  Kakaons bitterhet väger upp ”sliskigheten” och skapar balans!
  Har personligen inte smak för sötad rom som
  Plantation och Diplomatico och föredrar en Gun Powder Proof alla gånger men..
  Inte helt olik dom men med en dragning åt Cointreau hållet hamnar den gärna på kaffebrickan när man har gäster för den har ”någott åt alla” Dessutom ser den rasande exklusiv ut vilket säkert impar på vissa! Prisvärd och allround tycker jag och delar panelens omdöme! 7-8:ish m.a.o
  /Tommy

 • Annika skriver:

  Tycker att den här rommen smakar godis, närmare bestämt sådana där cola-snören, den ljusbruna varianten. Eller möjligen avslagen Coca-Cola. Smaken är kompakt, söt och blir övermäktig ganska fort. Inte någon av mina favoriter, men om man gillar söta romsorter, så visst. Jag föredrar de som drar åt whisky-hållet och smakar lite fat, har stickighet och en komplex eftersmak. Det har inte denna. Min lärdom är att jag aldrig ska köpa någon rom som av systemet beskrivs som ”fruktig”.

 • Torbjörn R skriver:

  Hej från Manila. Har provdruckit och nu köpt 2 flaskor hem.
  Har läst inläggen och hur förtåsigpåare ratat den. Några verkar tycka att man är imbecill om man gillar rom åt det söta hållet.
  Man får tycka vad man vill – smak är smak.
  Hemma har Rom har helt tagit över intresset från wisky eftersom både frun och gäster alltid hittar en rom i barskåpet som passar dem istället för att säga nej tack till all wisky jag erbjudit ( jag har 15 flaskor rom hela skalan nu där Don Papa hamnar på kanten vid Plantation)
  Roligare för gästen att upptäcka och tycka om en självimporterad rom från Filipinerna istället för Baileys Irish Cream ?

 • Patrik skriver:

  Har man druckit southern comfort så kännar man igen tonerna.
  Men jag tycker den är helt ok.

 • anders segerquist skriver:

  hej
  fick just besked från systembolaget att flaskorna jag beställde på vin o deli inte skulle komma att levereras till butik pga att dom var slut och att ordern därför makulerats.
  varför?

  • Cristian skriver:

   Lika bra Anders, D Papa är ingen rom. Spiced rom kanske?
   Finns bättre !!!
   Lovar!
   Mvh
   Cristian

 • Roger Ingvarsson skriver:

  Kom precis hem från Filippinerna med bla 2 st 10-åriga Don Papa men också en Don Papa Rare Cask, vet ni något om den?

 • Greger skriver:

  Usch denna är lika odrickbar som Pyrat, de gamla piraterna vrider sig i gravarna…
  M3n smaken är som bekant som baken..

 • Daniel E skriver:

  Detta var den vidrigaste rom jag smakat. Vet inte om det beror på att jag just innan druckit Opthimus 21 och sen smakade denna?!
  Ska göra ett nytt försök i helgen, får jag samma skräckupplevelse så åker den ut fortare än kvickt!

 • Junior Walden skriver:

  En komplett odrickbar apelsinskapelse. Spolade mer än halva flaskan. Hade jag haft kvittot kvar, så hade Systemet fått en reklamation.

 • Risto Hedlund skriver:

  Riktigt god rom, vi fann denna i Lübeck 2014 och vi älskade den direkt. Känns lite som att den är lika söt som Diplomatico Reserva. Den nya Don Papa 10 åriga skojjar man heller inte bort. Den hittade jag i Helsingör vinhandel och nästan delade den med min svåger. Kommer alltid ha den i skåpet.

 • Håkan skriver:

  Köpte en flaska nu när jag var i Filippinerna . Mycket god Rom tycker jag. Kostade motsvarande 190kr där.

  • lars h skriver:

   var i filippinerna,jag letade efter den i san jose city men hittade ingen.Sökte också efter vaniljstång men fick tji där också

 • Emanuel skriver:

  Mkt trevlig rom, beställde hem den efter att läst ert omdöme och blev mkt nöjd.

 • kalle skriver:

  Som en blandning av captain Morgan Spice å pyrat xo. Funkar nästan ok t kaffet, mycket tack vare Vinet till middagen.

  • RomRom skriver:

   Hej Kalle,

   Ja, om du är en Agricole-älskare, så blir Don Papa kanske inte alls rätt! Men vi tycker att Don Papa är en kul snackis, och den kommer att vara ”kul” att plocka fram på fest eller till ett drinkbord. Sen håller vi med om att det är väldigt mycket… ”godis”, men beroende på situationen, så kan det vara helt perfekt!

 • kalle skriver:

  Knäckte precis n don papa å blev mycket besviken. Kvinnan i bolagskassan var mycket nyfiken. Valde mellan dillon å don papa men ville testa nåt nytt. Gjorde n God espresso å snoppade n cigarr. När jag öppnade flaskan kände jag direkt besvikelsen. Den luktar godis. Smörkola, vanilj å bakverk. Inte alls vad jag ville ha. Jag äter inte godis..Eller bakverk.. ger den n trea. MVh gladeligen oense

 • Martin skriver:

  Tja.. Hur säger man? Att inte svara är också ett svar. Förstår nu bättre er ”betygsskala”. Tyvärr, tyvärr så försvann er trovärdighet ut genom fönstret. Nåja Ordet är fritt och så även valet att läsa eller inte läsa. Tack och adjö!

  • RomRom skriver:

   Tja Martin,
   Sorry för de långsamma svaret! Vi ska såklart svara på frågor mycket snabbare – men lite då och då blir det inte prioriterat.

   Gällande betyget på Don Papa, så är det i allra högsta grad upplevelse och unikhet inblandat. Och meningen var att det skulle framgå i recensionen. På den gamla poängskalan bollade vi fram och tillbaka om det skulle vara en 7:a eller en 8:a – det är en av anledningarna att vi har börjat med den nya skalan! Det är hårfint mellan en stark sjua och en svag åtta – men i sortering på sidan så blir det lite för svart eller vitt.

   Vi tycker att Don Papa är mer en ”78 av 100” än en ”8 av 10”. På nåt års sikt tar vi förhoppningsvis bort 10-skalan, och då kanske det blir lite mindre irriterande när nåt precis ramlar upp eller ner till ett högre eller lägre betyg.

 • Martin skriver:

  Jag gillar er sida, men jag börjar så smått undra. Testar ni bara Rom ni blir sponsrade med? Varför jag undrar är det faktum att ni aldrig, vad jag sett, gett ett lågt betyg. Don papa har en snygg etikett, men hur i hela världen kan ni raka upp den till 8 av 10? Den är ju i princip odrickbar om man dricker den ren. Kväljande vanilj. Om denna får en 8:a, så är den då i er mening inte långt från diplomatico 12an eller zacapa?

  • Anders skriver:

   Martin, jag tror det är en upplevelsepoäng snarare än en romkännarepoäng. Jag tycker recensionen i sig faktiskt beskriver varför den får såpass hög poäng. Glöm inte, när det är Dansbandskampen så får man utgå från att alla spelar dansband, inte hur vidrig musiken är :D

 • Jonas skriver:

  Har sett fram emot att ni skulle testa Don Papa! Fick mig ett smakprov på öl&whiskey mässan, gillar den skarpt. Tack för en toppensida!

  • RomRom skriver:

   Tack Jonas, kul att höra!

   Vi hade väldigt höga förväntningar på Don Papa, och vi tycker att den levererade!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.